Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 18°C Még több cikk.

Adócsalás a vád a Németh Toll ellen

Szeged - Eddig senki sem akarta megvenni a Németh Toll klárafalvi telephelyét. A kft. ellen a Heves Megyei Bíróság indított felszámolási eljárást, de erről a klárafalvi önkormányzatot elfelejtette értesíteni.
Igaz, a helyhatóságnak esélye sincs arra, hogy a 2006 óta elmaradt iparűzési adóját megkapja. A cég csarnokát már bérlő használja. Németh Sándort – akit adócsalással vádol a főügyészség – ezúttal elértük, de nem akart nyilatkozni.

Adócsalás miatt emelt vádat a Csongrád Megyei Főügyészség a Németh Toll Kft. ügyében, a bíróság még nem tűzött ki tárgyalást. Németh Sándor, a cég ügyvezetője korábban nem hagyhatta el lakhelyét, ma már ez a korlátozó intézkedés nincs érvényben – tudtuk meg a megyei főügyészség szóvivőjétől, Szanka Ferenctől. A kft. ellen a vám- és pénzügyőrség kezdett nyomozni 2006 végén.

A gyanú szerint a kft. „megjáratta a tollat" a magyar–szerb határon át, olyan tételek után igényelt vissza forgalmi adót, amelyek változatlan állapotban kerültek vissza az országba, és ezzel milliárdos kárt okozott az államnak. A cég ügyvezetője korábban a makói női kézilabdacsapatot támogatta, és közéleti szerepet is vállalt. Makón azt mondják, lenne mondanivalója, mert cége bukása 2006-ban épp azután következett be, hogy bioenergiát előállító üzemet hozott létre a mezőhegyesi cukorgyár területén, és ezzel állítólag mások üzleti érdekeit sértette. Korábban nem tudtuk őt elérni, most elsőre fölvette a telefont. Azt mondta, nem szeretne válaszolni a kérdéseinkre. Miért? „Maradjunk annyiban, hogy nem indokolnám" – mondta.

Az üzem most is dolgozik, csak már nem a kft. működteti. Fotó: Karnok Csaba
Az üzem most is dolgozik, csak már nem a kft. működteti.
Fotó: Karnok Csaba

Lapunknak így is nagyobb szerencséje volt vele, mint Fekete Józsefnek, Klárafalva polgármesterének. A községvezető többször is szeretett volna beszélni Némethtel, de hiába hívta, és üzeneteire sem válaszolt az üzletember. Fekete arról szeretett volna beszélni vele, mi lesz azzal a helyiadó-tartozással, amely 2006 óta halmozódott. A pontos összeg adótitok, de azt tudjuk, hogy 2005-ben még 26 milliót fizetett a cég, és ez a község költségvetésének több mint negyedét tette ki, tehát egyáltalán nem mindegy a falunak, fizet-e a kft. vagy nem. Most már nyilván nem fog: Klárafalván azt is véletlenül tudták meg, hogy a cég felszámolás alatt áll. Németh ugyanis a székhelyet áthelyezte Heves megyébe, így az ottani megyei bíróság indított felszámolási eljárást ellene. Erről elfelejtette értesíteni Klárafalvát, az önkormányzat le is maradt arról a határidőről, ameddig bejelentheti igényét. Fekete József azt mondja, ennek nincs jelentősége: a felszámoló szerint esélye sincs a településnek arra, hogy pénzt kapjon.

– Törvény írja elő, mi a sorrend, az egyik banknak a teljes ingó és ingatlanvagyonra jelzálogbejegyzése van, a dolgozók bére is előbbre sorolt követelés, mint az iparűzési adó – felelte kérdésünkre Szabó Tibor felszámolóbiztos.

A biztos szerint a kft. várhatóan jogutód nélkül szűnik meg, a telephelyre kiírt pályázat is eredménytelen volt, senki sem akarta megvenni. Most bérlő dolgoztat a Németh Toll portáján, a dolgozók egy részét is átvette. Szabó Tibor azonban mindenképp szeretne tárgyalni Klárafalva és Ferencszállás vezetőivel. A kft.-nél működik ugyanis az a szennyvíztisztító, amely a két település szennyvizét is fogadja, kezeli. Ezt valakinek át kell majd vennie: amikor legutóbb gond volt vele, a felszámoló javíttatta ki a hibát, de így ez sokáig nem mehet.

Olvasóink írták

 • 5. Pihe25 2009. június 09. 16:44
  „Mindegy ki fizeti ki az elmaradt béreket csak fizessen végre.”
 • 4. napiszar 2009. június 08. 16:01
  „sziszka1 ha átveszi a céget a felszámolóbiztos,akkor ugye nem Sanyi fizet!!!A lefoglalt pénzből általában Tb-Adó tartozásokat majd a közüzemeket fizetik aztán a dolgozókat!Mi köze van itt a nem fizetéshez Sanyinak magyarázd már el!”
 • 3. sziszka1 2009. június 08. 13:12
  „Sanyi munkát adott az embereknek, csak épp elfelejtett fizetni!”
 • 2. lacipapa68 2009. június 08. 09:09
  „De nem mindenkit véd a mentelmi jog! Meg a haverok...”
 • 1. napiszar 2009. június 08. 08:21
  „Nem tudom mit kell ezt az ügyet ennyire felfújni ,hány politikus csal lop Magyarországon és senki nem lép a tökükre Sanyi legalább munkát adott az embereknek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európai Parlamentről szavazunk holnap

Másodszor küldhetünk magyar képviselőket az Európai Parlamentbe, most 22 politikust. Holnap a… Tovább olvasom