Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Adóforintokkal támogatja az állam a rezsicsökkentést

Szeged - Egymilliárd forinttal támogatja a kormány a rezsicsökkentés miatt nehéz helyzetbe került hulladékgazdálkodási vállalkozásokat. A Szegedi Környezetgazdálkodási Kft.-nek tavaly fél év alatt 180 millió forintjába „került" a rezsicsökkentés.
Több mint 1 milliárd forintra pályázhatnak a szemétszállító cégek a Vidékfejlesztési Minisztériumnál. A kiírás szerint az állami támogatással a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás zavartalanságát biztosítják. Az adóforintok kiosztását indokolja, hogy a kormányzat tavaly július elsején 10 százalékkal csökkentette a szemétszállítás díját, így viszont nehéz helyzetbe kerültek nemcsak a magán-, hanem a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cégek is. A költségek – többek között a minimálbér – 2014-ben is emelkedtek, még ha ez a szemétszállítás díjában nem is látszik. A rezsiharc eredménye, hogy az állam nemcsak a távhőszolgáltatókat, hanem a hulladékgazdálkodókat is részlegesen kompenzálja.

A távhőszolgáltatók után a szemétszállítók is segítségre szorulnak. Fotó: Segesvári Csaba
A távhőszolgáltatók után a szemétszállítók is segítségre szorulnak. Fotó: Segesvári Csaba

Két kuka lesz 2015-től

Kétkukás háztartási hulladékgyűjtés indul Magyarországon 2015. január elsejétől – jelentette be a környezetügyért felelős államtitkár a Budafilter 94. Kft. műanyag-hasznosító üzemének keddi alapkőletételén, Mezőfalván. Illés Zoltán elmondta, a két hulladékgyűjtő közül az egyikbe a nedves hulladék, például zöld hulladék kerülhet, amelynek egy része újrahasznosítható lesz. A másikba a száraz hulladék (papír, műanyag, ruha, üveg) kerül majd, amelyet utóválogatóba szállítanak, majd értékesítve anyagában újrahasznosítják.

– A rezsicsökkentés a családok számára valóban érezhető megtakarítást jelent. A hulladékdíj 2013 második félévében több mint 3300 forinttal csökkent – mondta lapunknak Koltainé Farkas Gabriella. A Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. gazdasági igazgatója hozzátette, a 18 százalékos díjvágás fél év alatt 180 millió forint bevételkiesést okozott a társaságnak. Számításaik szerint a szegedi díjak július óta, a tavalyi díjstoppal és csökkentéssel együtt a 2009-es szinthez állnak közel.

A gazdasági igazgató megjegyezte, a szemétszállítás díját mindig is szigorúan szabályozták, 2012-ig az önkormányzat hagyta jóvá a mindenkor alkalmazható szolgáltatási díjat. Úgy fogalmazott, szigorú kontroll melletti költséggazdálkodás jellemezte a munkájukat. Koltainé Farkas Gabriella arra is kitért, hogy a hulladékszállítás valós költségeihez nemcsak az önkormányzat, hanem a Vidékfejlesztési Minisztérium is hozzájárulhat. – Terveink szerint minden olyan településen, ahol társaságunk közszolgáltatói feladatokat lát el, az önkormányzatokkal együttműködve pályázunk. A támogatás összege a 2014-ben a közszolgáltatás várható vesztesége, amely településenként eltérő – árulta el a gazdasági igazgató.

Munkában a szegedi szemétszállítók. Több mint egymilliárd forintot önt a kormány a nehéz helyzetbe került hulladékgazdálkodási cégekbe. A szerző felvétele
Munkában a szegedi szemétszállítók. Több mint egymilliárd forintot önt a kormány a nehéz helyzetbe került hulladékgazdálkodási cégekbe. A szerző felvétele

A Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. Szegeden 70 ezer háztartásból szállítja el és ártalmatlanítja a hulladékot. A szemétszállításban mintegy 200 fő vesz részt, a többmilliárdos műszaki technológia üzemeltetése jelentős költségekkel jár. – A 2013-ban bevezetett lerakói díjra 250 millió forintot fizettünk ki, ezen felül belépett az elektronikus útdíj és a felügyeleti díj is. Az adókat a jogszabályi előírások szerint társaságunk fizette, amit a lakosság nem érzékelt. A lerakási járulék összege 2014-ben várhatóan a kétszeresére emelkedik. A bevételkiesés és az adójellegű befizetések miatt költségmegtakarítási és hatékonyságjavítási programokra rendezkedünk be. Folyamatosan pályázunk, idén egy kisebb napelemparkot és biogázerőművet is üzembe helyezünk. 400-ra emeltük a közhasznú dolgozóink számát, amellyel országosan az elsők között szerepelünk – tette hozzá Koltainé.

52 milliárd a távhőszolgáltatóknak

Az állam országosan 52 milliárd forintot áldoz a távhőszolgáltatók kompenzációjára a rezsicsökkentés miatt – írta a Magyar Nemzet. A napilap szerint az egyes távhőszolgáltatók több száz milliós kieséssel számolhattak volna a rezsidíjak csökkentése miatt, ha nem kompenzálják őket. A Magyar Energiahivatal tájékoztatása szerint országosan 52 milliárd forint támogatást kapnak a hőszolgáltatók, amelynek a fele jut az öt vidéki nagyvárosba – Pécsre, Szegedre, Miskolcra, Debrecenbe, Győrbe –, valamint Budapestre. Megírtuk, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. rövid időre fizetésképtelenné vált a rezsicsökkentés miatt. A tulajdonos önkormányzat ezért tavaly decemberben 510 millió forintos kölcsönt nyújtott a 27 ezer távfűtött lakást ellátó cégnek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tiltásra kőkemény lázadás lesz a válasz

A statisztikák azt mutatják, hogy évről évre nő az eltűnt gyerekek, fiatalok száma Magyarországon. Tovább olvasom