Délmagyar logó

2016. 09. 27. kedd - Adalbert 10°C | 20°C

Adok-veszek a Facebookon: okosóra 6500-ért, kiskutya 100 forintért

Adok-veszek a Facebookon: okosóra 6500-ért, kiskutya 100 forintért
Nagyon pörögnek a Facebookon az adok-veszek típusú csoportok. Csak Szegeden is legalább egy tucat van belőlük. Megnéztük az egyiket ezek közül, hogy a legutóbbi bejegyzések szerint miket is vásárolhatnánk.
A "Szegedi Biznisz" fantázianevet viselő adok-veszek csoportnak már közel 20 ezer tagja van a Facebookon.  Az oldal azoknak jött létre, akiknek van fölös termékük, és azoknak, akik olcsón megvásárolható új, vagy alig használt árukat keresnek. 

A hasonló adásvételeket korábban inkább az erre specializálódott online piactereken, mint például a Vaterán bonyolították le. Ezeknek a rendszereknek az az előnye, hogy az értékeléseknek köszönhetően meggondolhatjuk, hogy kitől vásárolunk. A vásárlók és az eladók értékelést adnak egymásról minden vásárlás után, így az eladó és a vevő ismeretlenül is megbízhat egymásban. Viszont az eladónak pénzbe került az áru rendszerbe való feltöltése, és az eladás után is jutalékot kell fizetnie. Ráadásul az utóbbi időkben az adóhivatal is egyre nagyobb figyelmet fordított ezekre az oldalakra, hogy kiszűrje azokat a termékeket, amelyeknek nem legális az eredete.

A Facebook adok-veszek csoportjai viszont sokkal lazább elvek szerint működnek. Nincs közvetítő, a vevő látja az eladó profilját, akár privát üzenetben is felveheti vele a kapcsolatot. A csoportok ráadásul egy-egy településhez kötődnek, így az egymással üzletet kötők akár személyesen is találkozhatnak, hogy lebonyolítsák az adásvételt.

A csoportokban pedig minden megtalálható, amire szükségünk lehet és minden olyan is, amire nem. A "Szegedi Biznisz" csoportban minden termékről fényképet kell feltölteni és az árat is meg kell határozni. Ha valaki ezt nem teszi meg, akkor az adminok törlik a bejegyzését. Találunk itt 42-es használt Adidas focicsukát 3 ezerért, Quinny babakocsit megkímélt állapotban 70 ezerért, gyerek sarokszekrényt 20 ezerért - természetesen ezt is megkímélt állapotban.

Találtunk bukósisakot 3500-ért, fehér és fekete színekben pompázó okosórát 6500-ért és még sötétitő függönyt is 1700-ért. Tévék, számítógépek, telefonok, parfümök minden mennyiségben megtalálhatók itt, de akár kiskutyust is vásárolhatunk innen, jelképes összegért, mindössze 100 forintért.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminc forintot kap lakbér-hozzájárulásként

Harminc forintot kap lakbér-hozzájárulásként
Bondár Károlynál 1974-ben agydaganatot diagnosztizáltak, majd leszázalékolták. Nyugdíja mellé 30 forintos lakbér-hozzájárulást kapott... Tovább olvasom