Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Adománybolt nyílt Szegeden

Szeged - Használt ruhákat, könyveket, játékokat árulnak Szeged első adományboltjában, a Kárász utcán – a bevételt jótékony célra fordítják. A beruházás Európai Uniós támogatással, több mint 45 millió forintból valósult meg. Hét új munkahelyet teremtett.
– Amerikában és Angliában nagy hagyománya van a szegedihez hasonló adományboltoknak. Nyugaton a fiatalok körében menőnek számít, ha valaki ilyen üzletben vásárol, hiszen közben jótékonykodik is. A bevételt ugyanis különböző szervezetek megsegítésére fordítják – mondta Függ Zsolt Péter projektvezető a szerdai sajtótájékoztatón, melyet a szeptember elsején megnyitott szegedi adományboltban tartottak. Az új Széchenyi terv támogatásával, a Kárász utcai Átrium üzletházban kialakított boltot a Dél-alföldi Régió Minőségi Adománybolt Szociális Szövetkezet működteti. Jó minőségű, használt ruhákat, játékokat és könyveket árulnak, melyeket magánszemélyek és cégek adományaiból gyűjtöttek össze.

Adománybolt nyílt Szegeden a Kárász utcán. Fotó: Frank Yvette (galéria)

45 milliós projekt

A minőségi adománybolt projektje az Európai Unió támogatásával, több mint 45 millió forintból valósult meg. A pénzből többek között az üzlet bérleti díját és az alkalmazottak bérét fizetik, de a bútorzatot, a konténereket és egy tisztító berendezést is vásároltak.

– Magyarországról eddig szinte teljesen hiányoztak az ilyen adományboltok, annak ellenére, hogy az üzletek sikerrel vállalnak fel egyszerre szociális és gazdasági funkciókat is. A szegedi beruházás 7 új munkahelyet teremtett, a munkavállalók közül négyen piaci szempontból hátrányos helyzetűek. Az alkalmazottak folyamatos képzésen vehetnek majd részt: egyrészt csapatépítő foglalkozásokon, másrészt olyan előadásokon, melyek által szakmai tudásuk fejlődik. Az adománybolt közösségi térként is funkcionál: szeptember végétől havonta egy alkalommal előadásokat is szervezünk. Ezeken a szociális gazdaságot népszerűsítjük és vállalkozói ismereteket adunk át – magyarázta Függ Zsolt Péter. Hangsúlyozta: az üzlet megnyitásával a kidobott hulladék mennyiségét is csökkentik. Megunt, de még jó minőségű ruháit, játékait és könyveit bárki leadhatja a Dózsa utca 2. szám alatti épületben, vagy bedobhatja azokba a zöld színű gyűjtőkonténerekbe, melyeket a napokban helyeznek ki a város hat pontján. Az üzlet bevételéből különböző szervezeteket támogatnak majd. Hogy pontosan melyeket, arról a szociális szövetkezet tagjai döntenek, de figyelembe veszik majd a vásárlók javaslatait is.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. Tömeg 2011. szeptember 08. 15:29
  „Kedves IVY!
  Például Kölnben a legnagyobb bevásárlóutcában kiválóan elférnek egymás mellett az egy eurós olcsó boltok, és a legdrágább divatházak,ékszerészek,parfümériák,stb üzletei.
  A Kárász utcán miért nem?”
 • 36. IVY 2011. szeptember 08. 14:21
  „Mélyszegénység.
  A Kárász u. nem is oly rég, szebb időket is látott. Márkás boltokkal.”
 • 35. papika56 2011. szeptember 08. 13:22
  „T. 34.
  Igazat beszélsz.
  Jó példa rá : a Földesi Sz. L. " Egymásért ..másért alapítvány. "...Sok milliárd Ft loptak el. hányan lettek belőlle milliomosok ??”
 • 34. varadipal 2011. szeptember 08. 11:04
  „Vajon a bevétel hányad része jut el valóban a céljához? Ki ellenőrzi ezt az üzletet, hányan élnek jól belőle? Milyen beszerzési bizonylatot állít ki, és vajon az adószempontból szigorú számadású-e? Túl sok a visszaélés a jótékonyság mögé bújva.”
 • 33. papika56 2011. szeptember 08. 10:20
  „Aki ezt a 45 millát megnyerte---szerintem nagyon közel ül a tűzhöz !
  Egy oknyomozó újságíró utánna nézhetne a tulajdonosok kilétének . Biztos megérne egy misét !”
 • 32. deszkás 2011. szeptember 08. 09:13
  „45 misi egy boltra? Ez egy hülye vicc,esetleg a tizede.Nagy kamu ez az egész.”
 • 31. hsoni 2011. szeptember 07. 22:35
  „Az ötlet jól hangzik valóban.
  10.13.14.16.18 és 22. hozzászólás nagyon tanulságos!!!!!!!!!!
  .
  Igen, tényleg adomány szét osztásáról van szó, akkor ott vannak az "önkéntes" szervezetek. Szegeden is van.
  Ha meg vállalkozás keretében működik, akkor az egyéb ktg-ben sok minden leírható (telefon , autóhasználat, kedvező Kárász u-i bérlet díj, rezsi és egyéb személyjellegű kiadások stb..
  Reméljük jól csinálják és marad is adakozásra.”
 • 30. egyszegedi 2011. szeptember 07. 22:32
  „Ennek a Szövetkezetnek nincs is joga adományokat gyűjteni, ezt szintén csak közhasznú szervezet teheti meg. A fő tevékenysége az APEH honlapja szerint "Használt cikk bolti kiskereskedelem". Nincs jogosítványa az adomány gyűjtéséhez, de ha a közhasznú szervezet gyűjti az adományokat, akkor az nem kerülhet át jogszerűen a Szövetkezet boltjába kereskedelmi értékesítésre. Valakik fordítva ülnek a lovon, remélem az APEH tisztába teszi az "adomány gyűjtő" beszerzés és a bevétel adománnyá való átalakulásának kérdését.”
 • 29. jozko 2011. szeptember 07. 22:11
  „Egy kis fejszámolás, csak úgy bele a vakvilágba...

  45 milla, bankba téve, lekötve, 10 éven át - évi 10 % lehívás , az cca. évi 4.5 millió,
  támogatásra kifizethető összeg
  /a kamatot nem számolom, elmegy "kezelési költségnek/.

  Az évi 4.5 millió felhasználható keret havi lebontásban durván 400 ezer Ft.
  Mondjuk ez 20 családnak szétosztva , az havi 20 000 Ft egy megsegített családnak.
  Nem nagy összeg - de nem családeltartó, csak segítő tevékenységről van szó.
  Ehhez idáig nem kellett üzletet nyitni.

  Ha üzlet létesítésbe fognak, még ha bérelik is a létesítményt, az komoly, egyszeri dologi kiadással és persze egyéb kiadásokkal jár, mert üzleti ügyben a Hivataloknál levegőt sem kapni ingyen!

  Ha csak a pénz "szétosztásával" járó tevékenységból szétosztható ,havi 400 000 ezer forintnyi "nyereséget termeli meg az üzlet, az havonta mintegy 2.5 milliós árréstömeget feltételez, mert havi 2 milliónyi Ft az alkalmazottak bérére, annak közterheire, adókra, bérleti díjra , közüzemi díjakra, reklámra, a teljesen ingyen is kapott adományok begyüjtésére, tisztítására, kereskedelmi forgalomképessé tételére bőven elmegy -
  sőt nem is elég!
  Ha az adomány-jelleg miatt szinte a teljes bevételt árrésnek tekinthetjük -ez esetben jelentős ÁFA teherrel-
  akkor is havi 3 millió ft körüli /bruttó áron számított/ eladásra lenne szükség -ez legalább 150 000 Ft naponta.

  Ezt mérsékelten piacképes, használt, olcsó árukból nem is olyan egyszerű nap mint nap megvalósítani...

  Szóval vagy valamilyen adó-költség megspórolási trükk, vagy valamilyen , Isten tudja miféle forrásból származó, "finánc nem látta" beszerzés kell legyen a háttérben -
  vagy egyszerűen olyan ügyesek ezek az emberek, amilyeneket én még nem láttam.

  Ha így van -sok szerencsét!
  Még egy adat:
  Ha az adakozók havonta 3 milliónyi adományt hordanak össze, és azt a fenti számvetés szerint, minden suskus nélkül, becsületesen adózva és a Közműveknek nem eladósodva, dolgozókat is kifizetve- szétosztanak havi 400 000 Ft nyi nyereséget, akkor mintegy 15 százalék kerül az adományokból a /kiválasztott/ rászorulók kezébe...
  Esetleg 20%...Minden egymillióból 200 000 Ft.
  Az ilyen számok szokták borzoni a közvéleményt!
  Figyelem!
  Az én számvetésem csak játék a számokkal, a valóságban időnként előforduló eseményekhez semmi köze!”
 • 28. egyszegedi 2011. szeptember 07. 22:04
  „A Szövetkezet adományként átadja az ő "anya egyesületének", és onnan oda megy a pénz, ahova eddig is. Egyébként ezt a pénzt nem lehet csak úgy oda adni a szegény embereknek. A Szövetkezet ezt nem teheti meg. Ezt a pénzt csak is közfeladatot ellátó közhasznú szervezeteknek adhatja át. Pont az APEH honlapról bemásolt ismertető (18) bizonyítja azt, hogy mennyire vissza lehet élni a jóindulatú emberek hiszékenységével. Az ebből befolyó pénz, ha pici, soha nem termeli ki az ott dolgozók bérét és járulékait, hacsak nem közmunkások, soha nem termeli ki a bérleti díjat (hacsak nem ingyen használják a helységet). Az állam olyanra adott ki 45 milliót, amit esetleg egy verseny szférában működő vállalkozó jobban be tudott volna fektetni, több embert tudott volna foglalkoztatni és bevételt jelentene az államnak is.”
 • 27. papika56 2011. szeptember 07. 21:59
  „T. 20.
  De kis naív vagy !
  Tényleg az " Egymásért alapítvány ugrik be !
  Milliárdokat loptak el ott is.
  Az itt keletkető haszon --a bolt és a kisszövetkezet napi működésére lesz elég !
  KI ellenőrzi --kit-mit mennyivel támogatnak ??? mennyi nyereséget vallanak be ????
  Míg aZ Angol- bálás --kintről hozza, + költség a szállítás, addig ez a bolt--helyben gyűjti be amit ott Szegeden összeadnak --csekély fuvar költséggel !
  OKOS aki kitalálta !! meg a 45 milla pályázata is CSILLAGOS 5.”
 • 26. baloghkatica 2011. szeptember 07. 20:37
  „Azért szóra érdemes, hogy egy 80000 Ft-os vagyonú szövetkezet tudott szerezni egy 45.000.000. Ft-os projekt révén egy pályázati forrást!

  Valaki ott valamit okosan tud :) Gratula!”
 • 25. baloghkatica 2011. szeptember 07. 20:29
  „A cég a e-cegjegyzek szerint

  Dohányárú-kiskereskedelem
  Bejegyezés kelte: 2010/10/07
  Hatályos: 2010/10/07 ...

  tevékenységet is folytat :D”
 • 24. Pandora 2011. szeptember 07. 19:24
  „én eddig a sárga gyűjtő konténerbe hordtam a cuccot.
  tényleg jó lenne tudni, hogy hol vannak a zöldek!
  ha olyan rendszerben fog működni a bolt, mint a nyugatiak, akkor csak támogatni lehet!

  a csalókból már elegünk van..”
 • 23. lepkehalo 2011. szeptember 07. 18:46
  „16. egyszegedi
  Éppen az a lényeg, hogy a rászorulóknak nem ruhákat, könyveket adnak, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy arra van szükségük. A beadott holmikat eladják kispénzű embereknek (akik így szintén jól járnak), a pénzt meg bármire lehet költeni. Pl. villanyszámlára, menzára...”
 • 22. aquarius 2011. szeptember 07. 18:34
  „Az ötlet elméletileg nagyon jó, Angliában minden városban több ilyen van, rengeteg jó minőségű, filléres holmit lehet vásárolni. Mondjuk ott valóban önkéntesek (általában nyugdíjas nénik) dolgoznak, és mindig EGY meghatározott alapítványért. Én is kicsit pesszimista vagyok (sajnos lássuk be, a magyarok nagy "mesterei" a csalásnak, adóelkerülésnek), de hátha elindul valami jó ebből a kezdeményezésből...”
 • 21. jozko 2011. szeptember 07. 18:13
  „Ügyes....”
 • 20. macs 2011. szeptember 07. 18:05
  „16. egyszegedi,
  szerintem a 45 mFt-ból a bolt fenntartását finanszirozzák, igy az értékesítésből befolyt pénzt teljes egészében a rászorulókra fordíthatják. Nagyon remélem, hogy így van.”
 • 19. macs 2011. szeptember 07. 18:02
  „Alkalmam volt több alkalommal résztvenni olyan árverésen, ahol a befolyt összeget a rászorulók támogattására fordították. Például kifizették a villanyszámlát, megvették a gyógyszert, tartós élelmiszert vásároltak nekik. Ez a bolt nem rossz ötlet, remélem sikeres lesz.”
 • 18. egyszegedi 2011. szeptember 07. 17:27
  „1.
  Turkálóba ment ezer tonna adomány2011.08.23.

  A Vöröskereszt égisze alatt gyűjtött használt ruhát egy Fejér megyei cég, amely azonban a több mint ezer tonna ruha nagy részét eladta, a bevételből pedig kilónként jelképes összeget adott a segélyszervezetnek. A saját hasznát gyarapító társaság, visszaélve a Vöröskereszt nevével, kihasználta az adományozók segítő szándékát, ráadásul jogtalan adócsökkentéssel megkárosította az államot. Az adóellenőrök vizsgálata azonban mindenre fényt derített.
  Ezt az APEH honlapjáról másoltam ki. Az élet már csak ilyen.”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Síntörés Kőbányánál, késnek a Kecskemét és Szeged felé tartó vonatok

Síntörés miatt átlagosan 20 percet késnek a szerelvények. Tovább olvasom