Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Adományokra vár és spórol a Wesley

Szeged, Csongrád megye - Márciustól nem egyház a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség; nem kaphat kiegészítő normatívát az általa működtetett szegedi régiós Wesley iskola és óvoda.
66 vallási közösség vesztette el egyházi státuszát márciustól – az egyházügyi törvény módosítása miatt. Megírtuk: ezek a felekezetek egyesületként működhetnek, vagyis intézményeik nem kaphatnak kiegészítő egyházi támogatást. Csongrád megyében – a kormányhivatal adatai alapján – szociális intézményt (idősek otthonát) a katolikus és a református egyház, a Szegedi Zsidó Egyházközség és a Krisztusban Hívő Nazarénus Gyülekezet tart fenn. Oktatási intézményt ugyancsak a katolikusok, a reformátusok, néhány szerzetesrend, az evangélikusok működtetnek – továbbra is.

A változás leginkább a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget (MET) sújtja – nem tarthatta meg egyházi státuszát. Iványi Gábor, a MET lelkész-elnöke közleményben tiltakozott a szerzett jogaik elvétele ellen, amit diszkriminatívnak, jogsértőnek és alkotmányellenesnek tart, és politikai hajtóvadászatnak, egyházüldözésnek minősít. A MET a régióban oktatási és szociális intézményt is fenntart: a szegedi Wesley János-iskola a régió 280 hátrányos helyzetű gyerekét gondozza az orosházi óvodában, valamint a szegedi és orosházi iskolában. A szülők közössége Sármány Andreavezetésével nyílt levélben hívta meg Orbán Viktor miniszterelnököt az ország 21 Wesley-iskolája közül valamelyikbe, hogy meggyőződhessen róla: az általuk gondozott 3000 problémás gyereknek szüksége van az intézmény kis létszámú osztályaira, családias légkörére, gyermekközpontú pedagógiájára. Nélkülük a gyerekek visszajutnának abba a zsákutcába, ahonnan a Wesleybe kerültek.

– A Wesley van és lesz. Ez a fenntartónk szándéka is. Lejárt tartozásainkat ki tudtuk fizetni, de idén a kiadások harmadát le kellene faragni, 50 milliót – mondja Trócsányi Anna, a szegedi Wesley János-iskola igazgatója. Eddig az intézmények 150 milliós költségvetésének negyede az állami alapnormatívából, negyede a speciális képzésre járó normatívából és ugyancsak negyede az egyházi kiegészítő normatívából adódott, ezt egészítette ki az egyház az adományokból. Az egyházi kiegészítő normatíva az iskolákban augusztus végén, az óvodában év végén megszűnik. Ezt kell más forrásból pótolni. A rezsit és a béreket a normatívák átcsoportosításával fizetik, valamint számítanak adományokra. Januárban 7 munkatársuktól váltak meg. Sokat segítene, ha a két rendkívül gazdaságtalanul működő önkormányzati épületük helyett egy nagyobbat bérelhetnének. 16 kiscsoport elhelyezésére alkalmas teremre lenne szükségük, ahová az általános és középiskola beköltözhet. Ha nem változik a helyzet, az egyik épületüket visszaadják, de akkor kifutó rendszerben meg kell szüntetniük a 60 fiatalt fogadó középiskolát, ami a szentmihályi Gárdonyi utcában működik.

Olvasóink írták

 • 2. zongorista 2012. március 06. 16:11
  „KEdves Geráné007!
  Ha van megfelelő szakértői javaslata/véleménye (a gyermek tanulásban akadályozott, vagy vmilyen dys-es, ill hallássérült, ) úgy tudom, a Bécsi krt.-on lévő Klúg Péter Iskola fogadja. Tudomásom szerint most van is 9. osztály.
  Ismerősöm gyereke oda járt, nagyon meg voltak elégedve!
  www.siketek.szeged.hu”
 • 1. Geráné007 2012. március 06. 07:21
  „Egy fontos infó kimaradt ebből a cikkből: a 9.a szakközép iskolai osztályt megszüntették március 1.-el, úgy hogy február közepén szóltak s.o.s.-ben keressünk másik iskolát gyerekeinknek!!!! Ezt mind a politika = pénz miatt, az én gyerekem aki a tanulási képességei miatt végig küldötte a 8 általánost, a Wesleyben bekerült egy olyan közegbe ahol figyeltek rá (!!!), sőt itt megkapta a tanulásért járó "jutalmat", amiben eddig nem volt része!!Kimondhatatlanul sajnálom hogy ezt csak fél évig élvezhettük, amit más gyerek egész iskolai éveiben megkap. Mert ilyen iskola nincs másik Szegeden, vagyis van csak az FIZETŐS!!!!!Szerény véleményem szerint itt Magyarországon több rétűen "gyilkolnak" bennünket.... iskola, egészségügy, munkahely...... stb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szempontok az orvosok értékelésében

Emelkedhet a házi gyermekorvosok bére egy új rendelettervezet szerint – ám nincs erre a célra pluszforrás, az érintettek ezért szkeptikusak. Tovább olvasom