Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Adósság és munkahelyek

A szegedi helyi választási kampány két kedvenc témája: a munkanélküliség és a város adóssága. A munkanélküliség csökkenő, az adósság növekvő tendenciát mutat. Mindebből komoly következtetést azonban nem érdemes levonni.
A Fidesz eladósodottságról és munkanélküliségről, az MSZP kezelhető hitelállományról és új munkahelyekről beszél. A statisztikák sem mindig segítenek abban, hogy eligazodjunk a politikai nyilatkozatok között. A munkaerő-piaci folyamatokról az egyetlen hiteles számadatot a megyei munkaügyi központ rögzíti. A munkanélküliség azonban nem írja le a helyi foglalkoztatottsági helyzetet, a jelenlegi csökkenő tendencia csak annyit jelez: kevesebben vetetik magukat nyilvántartásba. A KSH statisztikusai viszont csak az egész megye foglalkoztatási helyzetéről tudnak számokat adni, Szegedéről nem.

Fidesz: olcsó irodák – fiataloknak

Oláh János (Fidesz) Botka László (MSZP) 2002-es ígéreteit idézi föl. Akkor a szocialisták évi 400-500 új munkahely létrejöttével csábították a választókat. Oláh szerint ebből semmi sem valósult meg, a leépítések folyamatosak. A Fidesz jelöltje emlékeztetett a kórházból a minap elküldött 49 ember kilátástalan helyzetére. Fölvetette azt is: milyen további elbocsátások, helyi megszorítások terve fekszik Botka László asztalán. Oláh szórólapjain azt „reméli", hogy a fiataloknak a jövőben nem kell – munkalehetőség híján – elhagyniuk Szegedet. A Fidesz egymilliárd forintos vállalkozásélénkítési programot indítana. A kis- és közepes vállalkozásoknak adott visszatérítendő támogatásoktól várják, hogy munkahelyek jönnek létre. Emellett olcsón adnának üres üzleteket, irodákat fiatal, kezdő vállalkozóknak.

MSZP: óvatos optimizmus

Az MSZP szerint Szeged foglalkoztatási helyzete 1998 és 2002 között volt a legrosszabb. Akkor tömegesen zártak be a gyárak – konzervgyár, ruhagyár, kábelgyár –, és a Mol-tól is több száz főt küldtek el – hangoztatta Solymos László alpolgármester. – Az önkormányzat közvetlenül nem tud munkahelyeket teremteni, csak az infrastruktúra fejlesztésével, adókedvezménnyel segítheti elő a foglalkoztatás élénkítését. Eltöröltük például a kisvállalkozások iparűzési adóját. Hosszú évek lemaradását nem lehet egyik napról a másikra behozni, de az utóbbi négy évben a helyi vállalkozások helyzete megerősödött, új álláshelyeket hoztak létre, több munkahely jött létre, mint ahány megszűnt – tette hozzá. Az MSZP-s alpolgármester példaként a fonalfeldolgozót, a Picket, a Solét, a gumigyárat, a finomöntödét, vagy a Szilánkot említette. Hozzátette: elindult a logisztikai központ fejlesztése, ahová 3-4 cég már jelezte betelepedési szándékát. Szerinte az elmúlt évek folyamatai óvatos optimizmusra adnak okot.

Fidesz: látványberuházások

Nagy a vita a város adósságállománya ügyében is. Oláh János polgármesterjelölt legutóbb már 25 milliárd forintban jelölte meg a város adósságának mértékét. Szerinte 15,5 milliárd forint a város adóssága, ötmilliárd a városi cégeké, és 5,5 milliárd forint a város kötelezettségvállalása. – Akárhogy csűrjük-csavarjuk, ez egy nagyon eladósodott város – jelentette ki Oláh. – A jövő nemzedék kontójára csinált átgondolatlan látványberuházásokat a város vezetése. Ezek csak a felszínt érintik, nem szolgálják a város tartós fejlődését és a jövő nemzedékével fizettetik ki a számlát.

MSZP: kedvezményes hitelek

Solymos László alpolgármester szerint a város adósságállománya a költségvetés főösszegéhez viszonyítva értelmezhető. A 68 milliárdos főösszeghez képest a 13 milliárd forintos adósságállomány kezelhető. 2002-ben a 35 milliárdos főösszeghez kilencmilliárd adósságállomány tartozott. Ma az adósság nagy része hosszú lejáratú kedvezményes, állami kamattámogatásos fejlesztési hitel, szemben az előző ciklus végi állapottal, amikor főleg rövid futamidejű, működési kölcsönt vettek föl. Solymos kiemelte, hogy jórészt beruházásokat finanszíroznak a pénzből, például a panelfelújítások önkormányzatra eső részét fizetik így. A városnak pedig évente 900 millió forintot kell költenie az adósságok törlesztésére, míg 2002-ben ez 2,3 milliárd volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka: Bezzegváros lett Szeged

Egy leszakadó, lemaradó városból bezzegváros lettünk, amelyre Európában is odafigyelnek –… Tovább olvasom