Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Adósság, skizofrénia - családi tragédia a Retek utcai gyújtogatás hátterében

Szeged- Összetörve, zavartan, rabruhában és vezetőszáron várta a tárgyalást az a szegedi fiatalember, aki idén januárban felgyújtotta Retek utcai otthonukat. K. Tamást az ügyészség közveszély okozással vádolja.
14 milliós a kár az épületben

– Az épületben keletkezett károkat helyreállítottuk, csakúgy, mint a lakás nyílászáróit és teherviselő falait. Amint elszámolunk a biztosítóval, a tulajdonos visszaköltözhet az ingatlanba – mondta ifj. Megyesi László, az épületet kezelő Tarján IV. Lakás- és Garázsfenntartó Szövetkezet munkatársa. Hozzátette, azért a szövetkezet állta a lakásfelújítás egy részét, mert a falak, ablakok szövetkezeti tulajdonban vannak. A tárgyaláson elhangzott, az épületben, a lakásokban és a közös használatú helyiségekben mintegy 14 millió forintos kár keletkezett.

– A vádlott tudathasadásos elmezavarban szenved, tartani kell attól, hogy a cselekményt újra elköveti – mondta a Retek utcai gyújtogató tegnapi tárgyalásán Pintér István ügyész. Kovács Tamást az ügyészség közveszélyokozás bűntettével vádolta, a férfi idén januárban felgyújtotta Retek utcai lakását. Megírtuk, otthonában meggyújtotta a függönyt, majd a tűztől megijedve az utcára rohant. Kiégett a lakás, a tűzoltás miatt több ingatlan is beázott. A távfűtés csövei eldurrantak, a lakók a tél közepén fűtés nélkül maradtak.

A csütörtöki tárgyalásra Kovács Tamást a budapesti Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetből szállították Szegedre, a megtört, zavart tekintetű vádlottat édesanyja – aki egyben a férfi gyámja – is elkísérte. Szalai Zoltán bíró több kérdést is feltett a vádlottnak. Kovács Tamás beszéde nehezen volt érthető, a kérdésekre hosszas szünet után reagált. Elismerte bűnösségét, és bocsánatot kért. A tragédia előtti percekről elmondta, rádiót hallgatott, bemondták, négy lányt és egy fiút raboltak el. – Eszembe jutott, hogy az én élettársamat is elrabolták. Bevettem a gyógyszeremet, bementem a kis szobába, öngyilkos akartam lenni. Szégyellem magam, mindenkinek tartozunk, 4 éve nincs fűtés, üres a hűtő. Az öngyújtómmal meggyújtottam a függönyt, meg papírokat – mondta a mentálisan sérült férfi. Elmesélte, a tűztől pánikba esett, a lakásban kezdett segítségért kiabálni, majd elszaladt. – Az utcán azt kiabáltam, hogy segítség, tűz van. Jöttek a tűzoltók, a mentők, elvittek a kórházba, majd a pszichiátriára. Azóta fogva tartanak, gyógyszereket kapok – mondta Kovács Tamás.

A szerző felvétele
A szerző felvétele

A férfi édesanyját tanúként hallgatták meg. Kovács Zoltán Jánosné elmondta, a fiát és unokáját 2007-ben elhagyta az élettársa, azóta áll a férfi gyógykezelés alatt. – Amikor szedte a gyógyszereit, nem volt vele semmi baj. 2013-ban dührohamok lettek rajta úrrá. Segítséget kértem a pszichiátriai orvostól, aminek az lett az eredménye, hogy összevesztünk. Nem segítettek a fiamon, ellenben feljelentettek a gyámhatóságnál, mondva, Tamás veszélyezteti az unokámat – mondta Tamás édesanyja.

– Szeretnék dolgozni, ha szabadon engednek, életem végéig. Szeretném a kislányomat visszakapni – mondta az utolsó szó jogán Kovács Tamás. A bíróság rövid szünet után kihirdette ítéletét. A vádlottat a büntethetőséget kizáró betegsége miatt a közveszélyokozás bűntett alól felmentették, elrendelték kényszergyógykezelését. Kovács Tamás édesanyja és kirendelt védője tanácsára elfogadta az ítéletet, így az jogerős.

A tárgyalás után Kovács Zoltán Jánosné öleléssel búcsúzott fiától, akit visszaszállítottak a budapesti Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe. A gyógykezelés határozatlan időtartamú, félévenkénti felülvizsgálattal. Kovács Tamás két, független elmeorvosi szakértői vizsgálat után is csak akkor szabadulhat, ha egy szociális otthon befogadja. A bíróság folyosóján Kovács Zoltán Jánosné arra panaszkodott, a szomszédok ellenségesen reagáltak, amikor kiderült, haza szeretne költözni. – Jelenleg önkormányzati lakásban élek, én nevelem Tamás lányát. A tragédiát számtalanszor megpróbáltam megelőzni, a pszichiátrián mégsem segítettek a fiamnak. A tűz óta Tamást Budapesten kezelik, új gyógyszereket kapott, az állapota is javult. Úgy gondolom, elkerülhettük volna a gyújtogatást, ha Tamás kezelését nem utasítják vissza – mondta búcsúzóul Kovács Zoltán Jánosné.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alvó egyetemisták fotóin röhög a fél város

Az SZTE Sleeping Crew nevű Facebook oldalra az előadásokon elalvó egyetemisták lesi- vagy beküldött fotói kerülnek fel. Máris több tucat fénykép bizonyítja, hogy a diákokat sem kíméli az álommanó. Tovább olvasom