Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Adóssággörgető kórházaink

Csongrád megye - Az adós kórházak listáján szerepel megyénk négy legnagyobb egészségügyi intézménye. A legkisebbnek, a deszki mellkasi betegek szakkórházának nincs határidőn túli számlatartozása. Az adósságkezelés az egészségügy szerkezetének változtatását is igényli.
– A kórházak 72 milliárd forintra rúgó adósságállományából közel 40 milliárdnyi a határidőn túli kötelezettség. Az adatot szolgáltató 176 intézmény többségének van valamilyen tartozása – jelezte a probléma súlyát Baráth Lajos. Az adós kórházak listáján a 15. helyen szereplő szentesi, illetve a 21. helyezett makói kórház főigazgatója szerint az állam beavatkozása elengedhetetlen. Az adósság rendezését célirányosan képzeli el, a járóbeteg-ellátást állítaná középpontba. A szentesi súlyponti kórház gazdasági gondjainak elsőszámú oka, hogy jóval több páciens ellátását kell megoldaniuk, mint ahány után az OEP fizet. A makói kórház példája pedig arra figyelmeztet, hogy a fenntartó által nyújtott hitel és támogatás rendezése is megoldandó feladat.

Nem hozzák nyilvánosságra az egyes kórházak tényleges adósságának összegét. Erről állapodott meg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága és öt szakmai szervezet (a Magyar Kórházszövetség, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület, az Egyetemi Klinikák Szövetsége, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete, a Medicina 2000). A beérkezett kérdőívek alapján készült gyorslista azonban elérhető az interneten: 92 intézmény görget maga előtt adósságot. Ezek közül a 4. a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja. Erről nem kívánnak nyilatkozni, várnak a hivatalos listára – tudtuk meg a klinikák sajtós munkatársától. A határidőn túli kötelezettségeivel a 43. helyen szereplő vásárhelyi kórház igazgatójától sem kaptunk tegnap hírmagyarázatot.

– A kórházak összehasonlítására nem alkalmas az adósságlista. A kifizetetlen számlák összege ugyanis nem mutatja az eladósodottság mértékét. Ha az intézményi költségvetés 4 százaléka alatti a határidőn túli kötelezettség, akkor az akár önerőből is kezelhető; 8 százalékig külső beavatkozással orvosolható a baj; míg az efölötti adósságmennyiség már komoly problémát jelent – árnyalta a képet Rácz Jenő. A Magyar Kórházszövetség elnöke elmondta: a most először teljes körűen beérkezett adatokat értékelik. Az adósságkezelés megkívánja, hogy a kifizetetlen számlák mögötti beszállítók különböző csoportjaival külön tárgyaljanak. Ezt követően pedig át kell gondolni az egészségügyi ellátás egészét az integráció, az erőforrás-koncentráció alapján. Tehát az esetleges konszolidáció nem kizárólag adósságcsökkentés, annak a hatékonyság javulását kell eredményeznie.

Jól birkóznak

A gazdálkodási nehézségekkel megbirkózik az egészségügyi intézmények harmada, határidőn túli kötelezettségük: nulla. E csoportban találunk több olyan céget, amely járóbeteg-ellátás részeként végez úgynevezett „egynapos sebészeti ellátást". De a jól gazdálkodók közé tartozik a deszki tüdőkórház is. Az igazgató, Bálint Beatrix elmondta: a szakmailag felkészült csapat folyamatosan figyeli a gazdálkodási mutatókat, a döntéshozók instrukcióit minden munkatársuk haladéktalanul és szívvel-lélekkel teljesíti.

Olvasóink írták

 • 4. Fremen 2010. augusztus 25. 00:06
  „Na , hogy is van ez? Botka bandája 54 ezer ft-ot fizet ki egyetlen oltásért az egészségügynek. Akkor meg, hogy a fenébe lehet ez mégis veszteséges?

  Kik veszik ki a profitot a kórházakból? Kik kapták meg "privatizáció" címén a diagnosztikai eszközöket bagóért?

  Ők most egy röntgenfelvételért, ekg-ért soktízezret számláznak a kórházaknak, és a TB-nek. Nincsenek is csődben, egyelőre.

  De jövünk bolsikáim, jövünk fel mint a higany!”
 • 3. Herli 2010. augusztus 24. 19:13
  „Egy ismerősöm mesélte, hogy a sebésze azért nem műti meg, mert nincs rá keret. Várni kell, míg adnak rá pénzt, addig szenvedjen a szerencsétlenje....”
 • 2. Arnika 2010. augusztus 24. 17:30
  „"Nem hozzák nyilvánosságra az egyes kórházak tényleges adósságának összegét. Erről állapodott meg a Nemzeti
  Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága és öt szakmai szervezet (a Magyar Kórházszövetség, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület, az Egyetemi Klinikák Szövetsége, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete, a Medicina 2000)"

  Szerintem tudnom kell, hogy mennyi pénzt akarnak a befizetett adómból rájuk pazarolni, mit kell titkolni az adósságon? Nem a finanszírozás hiányossága a probléma? Esetleg a rossz gazdálkodás? Azt én is titkolnám.”
 • 1. Herli 2010. augusztus 24. 16:28
  „Meg áll az ész.
  Azért nem dolgoznak a kórházak mert, mert nem kapnak az OEP-től pénzt. Az OEP nem ad pénzt, mert sok a beteg.
  Akkor most mi van?
  Az orvosok most vakaróznak, vagy túlterheltek?
  Hol vannak a hülyék ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2011 őszén nyit az Árkád Szeged

A tervek szerint 2011 őszén nyit a szegedi Árkád; a háromszintes, 41 ezer négyzetméteres alapterületű bevásárlóközpontban 130 üzlet működik majd. Tovább olvasom