Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Adótartozást hagytak hátra az utcai zöldségesek

Szeged - A szegedi boltosok évek óta azt panaszolták, hogy az alkalmi zöldségesek tisztességtelenek. Kiderült, az Etelka sort és a Csillag teret lefedő vállalkozást adótartozás miatt felszámolják. Elmentünk a cég székhelyére, ahová több, felszámolás alatt álló vállalkozást is bejelentettek.
Évekig panaszkodtak a szegedi zöldségesek, hogy főszezonban, a tavasztól kora őszig tartó időszakban Szeged utcáit ellepik az alkalmi gyümölcsárusok: a szabályokat megszegik, az áru eredete is kétes. Nyáron beszámoltunk arról, hogy a hatóságok többször is ellenőrizték az utcai zöldségeseket, az egyik csanádalberti székhelyű vállalkozásnál több hiányosságot is találtak. A Csillag téren és az Etelka soron is áruló kereskedőnek nem jött be a szezon. Úgy tudjuk, a tulajdonosok nem fizették meg az adókat, emiatt indított először végrehajtást, majd felszámolást a vállalkozással szemben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Cégtemető Csanádalbertiben. A szerző felvétele
Cégtemető Csanádalbertiben.
A szerző felvétele

Nyáron több utcai zöldségesnél is vásároltunk, a blokkokat rendezgetve észrevettük: több zöldségesnek is azonos a címe. Az Opten céginformációs rendszeréből megtudtuk, Csanádalberti Kossuth utcájában ugyanarra a címre négy vállalkozást is bejelentettek, három ellen felszámolás folyik. A cégekből hármat H. Tibor alapított, a negyedik zöldségesnek pedig A. András a tulajdonosa. Az alkalmi kereskedőket, úgy tűnik, joggal bírálták a szegedi boltosok: a NAV mindegyik vállalkozás ellen végrehajtást indított.

Újrázhatnak?

Alapíthatnak-e újabb és újabb vállalkozásokat a becsődölt cégvezetők? – kérdeztük a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól. – Az adóregisztrációs eljárás során vizsgáljuk az új vezető tisztségviselők adózási múltját, jelenét. Amennyiben a leendő vezetők más társaságokban már jelentős tartozást halmoztak fel, az adóhivatal megtagadja az adószám kiadását – közölte a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága. Az adóhatóság a regisztráció során nem vizsgálja a székhely valódiságát, ám ha kockázatosnak ítéli a vállalkozást, helyszíni ellenőrzést tart.

Elmentünk Csanádalbertire, hogy megtudjuk, miért mentek tönkre a zöldséges vállalkozások. A település szélén, egy aszfalt nélküli utcában találtuk meg a vállalkozások címének megadott házszámot. A meglehetősen rossz állapotú ingatlan előtt kismacskák játszottak, egy fiatal férfi nyitott ajtót. Meglepődött, hogy cégeket keresünk. – Pár napja költöztem ide, nincs itt semmi. Kérdezze meg a tulajdonost, de nem tudom, mikor jön vissza – mondta a házban élő férfi. Elköszöntünk, majd a szomszédoknál érdeklődtünk a vállalkozók után. – Ez csak áltelephely volt – mondta az egyik szomszéd. Úgy fogalmazott, „gubancos az egész cégesdi".

Az Opten adatbázisa szerint a cégeket jegyző H. Tibor Szegeden egy Csongrádi sugárúti házban lakik. Hosszan csöngettünk a kaputelefonon, de nem vette fel senki. A cégtemetőben még érintett A. András címe egy szegedi tanya, amelyet nem sikerült megtalálni.

Olvasóink írták

 • 15. Falcao 2013. október 18. 16:19
  „Befogadnám a kiscicát ha nincs gazdája.”
 • 14. Zotya100 2013. október 18. 15:35
  „A cica tündéri, miatta megérte megnézni!”
 • 13. .suhym. 2013. október 18. 14:35
  „10. szabójóska 2013.10.18. 13:22

  Fuss neki ismét a olvasásnak.))
  Nem a nyugdíjas nénikéről szól, aki a kertjében megtermelt petrezselyemzöldet árulja. Bár, a lakótelepi piacokon árusítók közül elég sokan csak a panel erkély virágládájában látnak földet.”
 • 12. szilvásbukta 2013. október 18. 14:22
  „10. szabójóska - Szerintem nem a kispiacokról szól a történet, hanem a szezonálisan sátrazó dinnyésekről, akik vállalkozóként területfoglalási/kitelepülési engedéllyel, számlaadási kötelezettség mellett árulnak dinnyét, barackot a közterületen.”
 • 11. papsajt 2013. október 18. 13:40
  „"Az adóhatóság a regisztráció során nem vizsgálja a székhely valódiságát"- tudtommal vizsgálja.
  Amerikában a cégformától függetlenül vizsgálnak minden tartozó és csődbe ment céget.
  Az hasonló ügyeknek általában csődbűntett a neve és a cég alapítója és tagjai mennek hűvösre.”
 • 10. szabójóska 2013. október 18. 13:22
  „Ez úgy hülyeség ahogy leírták. Kedves Újságáró Úr! Menjen ki a Tarjáni Áruház elé olyan nyugdíjjal és áruljon kertben termett petrezselymet és gondolkodjon el azon,hogy normális-e az a kereskedő akit ez zavar: Ha nem lát különbséget akkor ,menjen orvoshoz. Unom az ilyen újságírók észosztását: tudom ez nem szép és ki fogjátok moderálni: Titeket meg az élet”
 • 9. DOOMER 2013. október 18. 12:54
  „"én csak a macska miatt kattintottam"”
 • 8. szilvásbukta 2013. október 18. 12:20
  „5. zsozso64
  Minden szó úgy igaz, ahogy leírtad.
  Csak hogy el kellene dönteni, hogy elég nagyok vagyunk e ehhez az európainak, demokratikusnak, meg jogállamnak csúfolt anarchiához.
  Ha igen, akkor az ezzel a kuplerájjal jár.
  Ha meg nem, akkor tegyen valaki rendet. De azt meg nem demokráciának hívják!
  Bár a legújabb dakota közmondás szerint a "Demokrácia az, amikor 3 farkas meg egy bárány arról szavaznak, hogy mi legyen a vacsora."”
 • 7. calibra20 2013. október 18. 11:08
  „Sajnos azt kell mondanom,hogy a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága brutálisan nem mond igazat, mondom Én ezt mint szenvedő alany.Mondom ezt azért mert a vállalkozó az első vállalkozást be bukta több TÍZ millióval ,közüzemeknek, magán személyeknek,büntetlenül. Majd második alkalommal is megkapta a vállalkozást, amit megint be bukott több TÍZ millióval szintén közüzemeknek, magánszemélyeknek.valamint alkalmazottaknak is, megint büntetlenül.És itt jövök Én mint alkalmazott, hogy Bírósági végzésem van, hogy meg nyertem a vállalkozóval szemben a pert, hogy tartozik nekem több száz ezer forinttal .Amit azóta se fizetett ki nekem se illetve a többinek se,megint büntetlenül. Úgy annyira, hogy voltam aDankó Pista utcai NAV-nál is tanuként beidézve ez ügyben. Majd most jön a Svéd csavar HARMADSZORRA is megkapta a vállalkozást,amibe mai napig is dolgozik. Akkor hát kérdezem a NAVOT, hogy mért állít valótlanságot a nagy nyilvánosság előtt,persze ők is büntetlenül,amit a felszámoló is megerősít.Vagy az Én ügyem az más.”
 • 6. mediashreck 2013. október 18. 10:41
  „Igy van ez az egesz vilagon sajnos.

  Lattam a nemet tv-ben egy riportfilmet a Kajman-szigetekröl.
  Ott is be van jegyezve az adokedvezmeny (nincs is ado!) miatt sok nyugati Multi.
  A riporterek elrepültek oda, es mit talaltak...?
  Egy olyan kicsi "iroda"-ban mint a Tiszavirag budija,
  -164 (!) ceg van bejelentve mint "szekhely", többek között
  a Siemens, Lufthansa stb.,...

  Oda is becsöngettek a tv-ujsagirok, de eppen nem volt otthon senki...
  :)))”
 • 5. zsozso64 2013. október 18. 09:16
  „Kedves 2. szilvásbukta! Sajnos ez az egyik nagy problémánk! Van akik éveken, évtizedeken keresztül az adókat befizetve nem tud boldogulni, vállalkozásuk vegetál, pedig keményen dolgoznak benne! Mások időnként előbukkannak, kaszálnak a piacon, azután eltűnnek, hogy egy más profillal, egy másik helyen ismét megszedjék magukat! A húszon éve működő Multi-Mutyi sem tett jót a helyi kereskedéseknek és szolgáltatásoknak! Ők adókedvezményekkel körbebástyázva, aprópénzért dolgoztatják pénztáraikban (sokszor) azokat a volt kereskedőket, akiket az egyenlőtlen konkurencia harcban sikerült legázolniuk! Időnként a kormányok, kellően átnemgondolt intézkedéseikkel, az országgyűlésben ülők dilettáns közreműködésével olyan jogszabályi környezetet tudnak teremteni, amely végképp kizárja a tisztességes talpon maradás lehetőségét is! Nem is tudja a társadalom eldönteni már húsz éve, hogy az a talpraesett aki adót csal,(bocsánat optimalizál) vagy az a balek aki minden dézsmát befizetve vegetál? A lakosság által sikeresnek tartott reklámokban betyárok randalíroznak, a legnagyobb együttérzést a lakosságban a wisky-s rabló ítélete váltotta ki az utóbbi húsz évben! "Ez egy ilyen világ" - de ne legyen ilyen! Ha igényeink Európa irányába húznak bennünket, akkor ne akarjunk kuruckodni!! Mindenkinek rosszulesik ha a karikás ostor rosszabbik végére sodródik, nemcsak annak a fránya labancnak!”
 • 4. KamuNeni 2013. október 18. 09:10
  „Ide vezet a rosszindulat es a burokracia. Tonkre ment lehetosegek.”
 • 3. bambulla 2013. október 18. 08:24
  „na ez a faca
  szüntessék meg pont emiatt őket
  ha valami boltos tartozik azt előbb meg lehet találni
  ezek meg röhögnek a markukba”
 • 2. szilvásbukta 2013. október 18. 07:47
  „Mindenki úgy boldogul, ahogy tud.
  Van aki nyugodtan szeret aludni, és van, aki kockáztat.
  A vevő eldöntheti, hogy kitől mit mennyiért vásárol, a zöldséges meg feljelentheti a konkurenciát.
  Ez egy ilyen világ.
  Bár csak ez lenne a legnagyobb problémánk!”
 • 1. polo 2013. október 18. 07:09
  „"Az adóhatóság a regisztráció során nem vizsgálja a székhely valódiságát" ha ezt megtenné akkor sok turpisság elkerülhető lenne szerintem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyen sportot! Az finom lesz!

Sportkóstolgatóra várnak mindenkit az egyetemi sportközpontba. De rophatja majd az utcabálon is! Vagy mulathat a tájházban. Programajánló a hétvégére. Tovább olvasom