Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Afganisztánban volt rendőr Ács Imre

Szeged - Rakétával lőtték a táborukat, fia születésekor éppen menekült Ács Imre, aki Afganisztánban dolgozott rendőrként 25 hónapot.
Mindezt elég vicces körülmények között közöltem a feleségemmel. Amikor hazaért, azt mondta: olyat fog mondani, amitől leülök. Én is valami hasonlóra készülök – mondtam. Bejelentette, hogy terhes, én meg azt, hogy megyek Afganisztánba. Ő ült le a megdöbbenéstől – mesélte lapunknak mosolyogva Ács Imre.

Az ország északi régiójában – amely nagysága Magyarország és Ausztria területével egyezik meg – eltöltött idő komoly kihívás volt a Szegedi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya megbízott vezetőhelyettesének. Előfordult, hogy a lázadók a sivatagban felállított 30 ezres katonai és rendőri tábort rakétával bombázták a közeli hegyekről. – Máskor a táborból gördültünk ki a kocsinkkal, amikor tőlünk néhány száz méterre szinte a semmiből elkezdődött egy összecsapás a katonák és a lázadók között. Ekkor csörgött a telefonom: fiam született. Mondtam, hogy nagyon örülök, de éppen menekülőben vagyunk, amint lehet, visszacsörgök. Nem egyszer kellett letérnünk egy előzetesen meghatározott irányról, mert megtudtuk: a lázadók merényletet terveznek ellenünk – mesélte a százados, akinek az afgán rendőrök képzése volt a feladata Mazar-e Sarif városában.

A szegedi rendőr 25 hónapot töltött a közép-ázsiai országban. Fotó: Frank Yvette
A szegedi rendőr 25 hónapot töltött a közép-ázsiai országban.
Fotó: Frank Yvette

– A tálib rezsim Afganisztánban teljesen felszámolta a rendőrséget, amelynek legtöbb épületét is lerombolták. 2003-tól próbálja újjáépíteni azt a nemzetközi közösség. Nem igazán népszerű foglalkozás Afganisztánban a rendőröké: egy vezető fizetése mindössze 100 dollár, egy beosztott rendőr havi 30–50 dollárt vihet haza. Nem véletlenül a világ második legkorruptabb országa: a rendőrök, az ügyészek és a bírák a korrupcióból egészítik ki a fizetésüket – mesélte.

A 35 milliós országnak 180 ezer rendőrre lenne szüksége: jelenleg 80–100 ezren vannak. A többség képesítését egy 8 hét alatti gyorstalpalón szerezte meg. Kabulban ugyan már van rendőrtiszti főiskola, de a 3 éves képzésre nagyon kevés embernek van lehetősége jelentkezni. – Az emberek nem szívesen fordulnak a rendőrökhöz. Problémáik megoldását a falu öregjétől vagy a vallási vezetőktől várják. 2009-ben közel 1800 rendőr vesztette életét Afganisztánban. A táliboknak nemcsak a nemzetközi erők, hanem az afgán kormányt megtestesítő minden szervezet célpontja – mondta a százados. A 34 éves rendőr ruházata sem volt mindennapos: a szélsőséges északi éghajlattal csak egy 900 ezer forintos, amerikai gyártmányú védőruházatban tudta felvenni a harcot. – Télen mínusz 25 fok is volt, nyáron árnyékban plusz 57,2 fokot, napon 88 fokot mértünk – mesélte.

A középkori és a 21. századi technika egymás mellett élése gyakori látvány Afganisztában. Fotó: DM/DV
A középkori és a 21. századi technika egymás mellett élése gyakori látvány Afganisztában.
Fotó: DM/DV

Emlékezetes pillanatok

Ács Imrét Afganisztánban érte Oszama bin Laden májusi halála, akit az amerikai tengerészgyalogság likvidált Pakisztánban. – Ez főleg az amerikai választóknak volt fontos politikai lépés. Az afgánok vegyesen fogadták a hírt. A világibb réteg örült neki, a zárt vallásos közösségek elítélték a kivégzést. Tudom, hogy ellentmondásos hírek jelentek meg: valóban megölték Oszamát? Nekem a helyszínen sikerült olyan információk birtokába jutnom, amelyekből kiderült: valóban ő vesztette életét a támadásban – mondta Ács Imre. A százados sok emlékezetes pillanatot élt át: a táborhoz közeli árvaház meglátogatása szívszorító, augusztus 20-a megünneplése a magyar lobogó felvonásával felemelő érzés volt. Azt mondta: szívesen visszamenne Afganisztánba, amelyről sokan nem tudják, hogy gyönyörű tájai vannak. – Ráadásul olcsó minden, így igazi turistaparadicsom jöhetne itt létre. Ez azonban nem most lesz: generációknak kell még felnőni ahhoz, hogy változzon az afgán emberek szemlélete.

Olvasóink írták

 • 4. lefaucheux 2011. november 07. 17:52
  „1. Szép a tevés-rendőrautós kép.
  2. A pontosság kedvéért: Afganisztán tényleg nagyon korrupt ország, tényleg létezik (mondhatni, intézményes) a fizetéskiegészítés, de a közrendőrök fizetése kb. 200 USD, a vezetőké pedig eléri a 400-500 USD-t.
  3. Még mindig a pontosság kedvéért: 1 (azaz egyetlenegy) rakéta csapódott be a reptéri irányító torony közelében. A táborok rendszerint nem a reptéri kitutón, vagy az irányító torony tövében van - Mazar-e-sharifban sincs ez másképp. A mi falunkban ezt nem hívják úgy, hogy "rakétával bomázták a tábort...)
  4. Tény: nyáron Mazarban veri a hőmérő az 50 fokot (árnyékban), télen azért talán mégsincs annyira hideg. Hol lehet szert tenni a melegben hűtő, hidegben fűtő amerikai ruhára? (Kerül, amibe kerül!)
  5. Tényleg tény: nagyon egzotikus hely Afganisztán, és egy életre emlékezetes élmény, ha valaki eltölt ott némi időt.
  6. Hiányérzet: szívesen olvastam volna arról is, mit csinált ott Ács úr, és milyen eredményeket ért el ő, ill. az ott dolgozó magyar rendőrök. Nem ártana egy kis hírverés a magyar rendőrök afganisztáni produkciójának. (Bár valahol megértem, hogy a Dél-magyarországnak elsősorban a "Saját Hőse" érdekes, a felszínt kapargató újságírásnál mégis értékesebb lenne egy - nyilván valamivel hosszabb, de - tartalmasabb cikk.)
  Imre, jó, hogy megjöttél!”
 • 3. klj_54 2011. november 02. 10:57
  „Nem lehetne az ott tanultakat itthon hasznosítani?”
 • 2. pajzanko 2011. november 02. 09:02
  „Gratulálok az egész családnak is.”
 • 1. SzMgabi 2011. november 02. 08:10
  „Adjon hálát az égnek, hogy most itt lehet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átszervezik az egészségügyet

Feloldotta az egészségügyi reform titkosítását a Heti Válasz. A hetilapban nyilvánosságra hozott részletekről kérdeztünk Csongrád megyei kórházigazgatókat. Tovább olvasom