Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Afrikai árváknak gyűjt Emese Nkoulfouluban

Nkoulfoulu, Kamerun - Szeptember óta dolgozik önkéntesként Kamerun fővárosa, Yaoundé mellett egy kis faluban, Nkoulfouluban a szegedi Jánosi-Mózes Emese. Angolt és számítástechnikát tanít, miközben 150 gyereknek gyűjt adományokat.
– Annak ellenére, hogy külön kihívás fehér nőnek lenni ebben az országban, hiszen a bőrömbe van égetve, hogy külföldi vagyok, Yaoundé az otthonommá vált – meséli Jánosi-Mózes Emese.

A szegedi lány szeptemberben utazott Kamerunba három másik európai önkéntessel, egy kis faluban, Nkoulfouluban tanítanak, és a fővárosban élnek. Az Európai Önkéntes Szolgálaton keresztül jutott ki, angolt, számítástechnikát és egészségtant tanít, lefektetik egy tanulási nehézségekkel küzdő gyermekeket segítő program alapjait, miközben a tanárok ismereteit is bővítik. Vizsgálják, hogy miként tudnak segíteni a kameruni gyerekeknek. Emese annyit keres az ottani árakat figyelembe véve, mintha itthon végezne hasonló munkát.

– A szülők itt gyakran korán meghalnak, a gyermeket ilyenkor a többi rokon vagy a szomszédság veszi gondozásba, ám sokszor előfordul, hogy ez anyagilag annyira megterhelő nekik, hogy árvaházba adják őket, vagy rosszabb esetben az utcára kerülnek. Kamerunban megszokott, hogy egy családban 5-8 gyerek van. Azok, akik végül árvaházba kerülnek, tényleg a legszerencsétlenebb sorsúak, mert a világon senkijük sincs. Még egy ilyen közösségi alapokon nyugvó társadalomban sem – meséli Emese.

Több száz afrikai árván segített Jánosi-Mózes Emese. (Balról a harmadik, guggol.) Fotó: DM/DV
Több száz afrikai árván segített Jánosi-Mózes Emese. (Balról a harmadik, guggol.) Fotó: DM/DV

Az árvaházak többségét alapítványok működtetik, és egész létezésük, fennmaradásuk az adományoktól függ. Ezért határozta el a szegedi lány, hogy gyűjtést szervez az árváknak. Az őt fogadó CAPEC nevű szervezet partnerségben áll három árvaházzal, az itt élő gyerekeknek a világhálón indítottak gyűjtést elsősorban barátaikban és családtagjaikban bízva, ami megszépíti a gyerekek ünnepét, de iskolai eszközöket is tudnak belőle vásárolni. Összesen 154 gyerekről van szó.

A karácsonyi kampány során a négy önkéntes másfél millió kameruni frankot gyűjtött össze, amelynek egyharmada Magyarországról érkezett. Ezenkívül helyi nagyvállalatokat is bevontak az akcióba, amelyek élelmiszerrel és nagy összegű árengedménnyel támogatták a négy fiatal nő által kezdeményezett gyűjtést.

– Alapvető probléma a szúnyoghálók hiánya, mert magas a malária kockázata, szeretnénk az összegyűlt pénzből ezeket is beszerezni. Nem beszélve az alapvető gyógyszerekről, orvosi felszerelésekről, amelyek a mi otthonainkban többnyire megtalálhatók. Sok gyermeknek nincs két egyforma cipője, és csak nagyon ritkán látni azt is, hogy a megfelelő méret kerül a lábukra. Nem tudjuk, hogy jövőre is lesz-e még otthonuk a gyerekeknek. Egy-egy árvaház alulról jövő, közösségi kezdeményezés gyümölcse, fontos, hogy támogassuk őket – vallja a szegedi lány.

Elmesélte, hogy Kamerunban nincs éhezés, mert klímájának köszönhetően sokféle zöldség, gyümölcs, gabona terem. Ezek a gyerekek azért így is alultápláltak, az árvaházakban egyoldalúan étkeznek. Nehéz oktatásban és egészségügyi ellátásban részesülniük, a gazdagok és a szegények közötti szakadék elképzelhetetlenül nagy. Emese szerette volna megismerni, megérteni és segíteni ezt a világot, ezért ment Kamerunba.

– A legérzéketlenebb politikusról sem tudom elképzelni, hogy ha eltöltene egy-két hetet valamelyik harmadik világbeli közösség hétköznapjaiban, az ne sarkallná valamilyen tettre. Én azért vagyok itt, mert látnom kellett a világ kétharmadának valóságát. Itt elképzelhetetlen, hogy valaki ájultan esik össze, és több órán keresztül magára hagyják, ahogy az is, hogy emberek tömegei aludjanak és éljenek az utcán. Lehetetlen, hogy ne vállalj felelősséget egy hozzátartozódért, a szomszédodért, az alkalmazottadért, még akkor is, ha sosem kedvelted őt. Nem utolsósorban elképzelhetetlen, hogy ivóvízzel öblítsd le a vécét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ősöktől ránk hagyott gyógyítás ma is működhet

Nemrégiben újabb megtiszteltetés érte Szabó Györgyöt, a bükkszentkereszti füvesembert, a magyar népi gyógyászat Magyar Örökség díját vehette át. Tovább olvasom