Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Afrikai dobszóval a rasszizmus ellen

Szeged - Egy új rituálénak lehettünk tanúi a napokban a szegedi Dugonics téren: az afrikai dobok egzotikus ritmusa percek alatt kisebb tömeget toborzott össze a szökőkút környékén.
Egyre többen táncoltak a hol gyorsuló, hol lassuló ritmusra. A spontán szórakozás legaktívabb tagjai kétségtelenül a jelen lévő csöppségek voltak, akik nem szégyenlősködtek: a kör közepén, kacagva lépkedtek jobbra és balra a fekete kontinens zenéjére.

A talpalávalót a Mesével és Ritmussal Alapítvány Dobokkal Afrika felé elnevezésű projektjének részeként szervezett, mórahalmi tábor résztvevői szolgáltatták: az uniós országokból érkezett fiatalok a nyugat-afrikai dob, a dzsembe ütésével játszották a távoli kultúra ritmusait. A spanyol, a dán, a román és a magyar fiúk és lányok a rasszizmus ellen hívják fel a figyelmet az egzotikus hangzással. A más kulturális szokásokkal szembeni tolerancia erősítésére létrehozott tábort a Fiatalok lendületben program támogatta.

Az egzotikus ritmusok sok szegedit csalogattak a szökőkút mellé. A gyerekek élvezték a legjobban a dobosok zenéjét. Fotó: Karnok Csaba
Az egzotikus ritmusok sok szegedit csalogattak a szökőkút mellé.
A gyerekek élvezték a legjobban a dobosok zenéjét. Fotó: Karnok Csaba

A 13–25 éves résztvevők különböző afrikai eseményeken elhangzó zenéket mutattak be az összegyűlt közönségnek, amiket például a születés, a halál vagy a házasság perceiben játszanak a helyi népcsoportok tagjai. A Dugonics téri közös zenélés után legközelebb az Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben mutatják meg az érdeklődőknek az izgalmas dallamokat csütörtökön, majd szombaton a Szegedi Ifjúsági Napokon lépnek a nagyérdemű elé, táncház kíséretében.

Olvasóink írták

  • 1. katarakta 2009. augusztus 26. 09:58
    „Én is elkaptam a koncertet, tényleg nagyon jó volt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerekesszéken vitték volna leadni a vasat

Az elektromos kerekesszéket tulajdonosa a háza előtt hagyta egy lakattal lezárva. Azt is ellopták. Tovább olvasom