Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Ág szakadt egy autóra Szegeden

Szeged - Parkoló autóra zuhant egy hatalmas japánakác ága a szegedi Debreceni utcában. Senki sem sérült meg – a kukások egy perccel a baleset előtt hagyták el a helyet –, ám a kár mintegy 300 ezer forint. A szakember szerint baktériumfertőzés miatt szakadt le az ág. Ha a tulajdonos bizonyít, kártérítést kap.
Teljesen beterítette a Debreceni utcában parkoló Suzukit az a mázsás ág, amely péntek délután szakadt le egy hatalmas japánakácról. Az autó egy társasház lépcsőházának közvetlen közelében parkolt, a járda mellett, egy kisbolt szomszédságában. – Egy kukásautó egy perccel előtte haladt el a fa alatt. Sok itt a biciklis, tragédia is történhetett volna – mondta a közelben lakó Harkai István. – 17 óra körül nagy robajt hallottam, kiszaladtam, hát akkor látom, teljesen beterítette a kocsit az ág! Már többször jeleztem a kht.-nak, hogy le kellene vágni néhány ágat. Van, amelyik teljesen az elektromos vezeték fölé hajol, mi lesz, ha az szakad le? – kérdezte felháborodottan.

A forgalmas utcában alig egy éve történt hasonló eset: akkor a sarki kisbolt elé zuhant egy faág – szerencsére zárás után, így éppen senki nem járt arra.

A Suzuki azonban nem úszta meg: teteje behorpadt, teljesen összekarcolódott, az egyik ablaka is megrongálódott. A tűzoltók szabadították ki. Tulajdonosa szerint teljesen újra kell festeni – nagyjából 300 ezer forintba kerül.

Teljesen betakarta az ág a Suzukit – a tűzoltók szabadították ki az autót. Fotó: Frank Yvette
Teljesen betakarta az ág a Suzukit – a tűzoltók szabadították ki az autót.
Fotó: Frank Yvette

– Baktériumos fertőzés gyengítette le a fa szöveteit, valószínűleg ezért szakadt le az ág, amely a nagy eső miatt elnehezedhetett – magyarázta Gila Csaba, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. közterület-fenntartási divíziójának vezetőhelyettese. Elmondta: a fertőzésnek nincs látható jele. Megvizsgálták a környék többi fáját – ezeket nem kellett veszélyesnek minősíteniük.

A közterületi fák állapotát a kft. munkatársai – „szemrevételezéssel" és műszerrel – folyamatosan ellenőrzik, és kivizsgálják a lakossági bejelentéseket is. Ha a vizsgálat megállapítja, hogy a fa balesetveszélyes, akkor kivágják, vagy eltávolítják a veszélyes ágakat. Ha viszont megtörténik a baj, 48 órán belül jelenteni kell a kht.-nak – amely olyan felelősségbiztosítással rendelkezik, ami kiterjed a közterületen álló fák által okozott károk megtérítésére. Ha a károsult bizonyítani tudja az esetet, megtérítik a kárt.

Megesett már korábban is

Totálkárosra törte egy szegedi taxis, Borcsiczky László autóját egy rázuhanó tölgyfa a szegedi Székely soron – írtuk tavaly májusban. A férfi élete csupán centimétereken múlt: a fatörzs úgy zuhant keresztben a motorháztetőre, hogy az anyósülés feletti tetőrészt is benyomta. A hétüléses Renault totálkárosra tört, Borcsiczky Lászlót a tűzoltók szabadították ki, négy bordája eltört, a feje és mindkét lába megsérült, állkapcsa összetört. A balesetet okozó tölgy azért dőlt ki, mert elrohadt a gyökere. Alig egy hónappal később egy 8 méteres, 3 mázsás juharfaág zuhant a Roosevelt téri halászcsárda teraszára. A téren álló ezüstjuhar belül elkorhadt, ezért szivacsként szívta magába a vizet – a fa nem bírta az ág súlyát.

Olvasóink írták

 • 6. gróf 2009. augusztus 13. 14:22
  „Azért bemondásra nem lehet kártalanítani senkit...szerintetek hová vezetne, ha nem kellene bizonyítani? Minden horpadt autóra faágkárt fizetne a biztosító...mondjuk megérdemelnék!!!”
 • 5. emzsr 2009. augusztus 13. 08:40
  „Zs, spiler, KolompárRómeó: mint ahogy azt is bizonyítani kell kis hazánkban, ha egy részeg sofőr halálra gázol valakit...”
 • 4. KolompárRómeó 2009. augusztus 12. 18:11
  „Azt is bizonyítani kell, ha az embernek nincs keze-lába. Évente menni kell a dokihoz, hogy még mindig fennáll a rokkantság. Mert nem nőtt ki.”
 • 3. Zotty 2009. augusztus 12. 13:34
  „Láttam ilyet a József Attila sgt.-on is. Ha néhány másodperccel később zuhan le a faág, akkor az én autómra esik az előttem haladó helyett.

  Jó tudni, hogy mit kell ilyenkor tenni!”
 • 2. spiler 2009. augusztus 12. 12:57
  „mit kell ezen bizonyitani,,,,,,,ja magyar jogrend!”
 • 1. Zs 2009. augusztus 12. 12:50
  „És mit kell itt a csóró autósnak bizonyítani, hogy alatta parkolt????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 éve Tibikézték Tibort

Szeged - Ötven éve Rácz Tibikének nevezte a Délmagyarország az akkor 11 éves Rácz Tibort, aki a Budai Nagy Antal című történelmi drámában szerepelt a szegedi szabadtérin. Tovább olvasom