Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Ágacska, a jövő záloga

Szeged - Autentikus, Szegeden felvett zenével, szórakoztató, interaktív módon mutatják be ma 14 órakor a nagyszínházban Csukás István történetét, az Ágacskát Ádám Tamás rendezésében.
Csukás István Kossuth-díjas író és költő egyik népszerű darabját, az Ágacskát viszi színpadra a Szegedi Nemzeti Színház. – 1982-ben mutatták be óriási sikerrel az akkori Játékszínben, azóta folyamatosan játsszák a színházak Magyarországon. Olyan szerencsénk volt, hogy a zeneszerző eljött, és az itteni zenészekkel feljátszották az autentikus zenét, amely eddig nem volt meg sehol – mondta Ádám Tamás rendező, aki úgy véli, az egész család számára szórakoztató és vidám előadást hoztak létre.

Ágacska, a jövő záloga. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Szereplők

Ágacska szerepében a jelenleg szabadúszó Cseh Zsuzsát láthatja a közönség, a Pösze egeret Borsos Beáta, Dani kacsát Barnák László, Berci békát Gömöri Krisztián alakítja. A játékmester Flórián Antal, a Békakirály Stefanik Sándor. Ma a Szundi- és a Pinokkió-bérletesek láthatják a nagyszínházi bemutatót, bérletszünetben március 1-jén 17 órától, illetve március 16-án 11 és 16 órai kezdettel játsszák.


– Tizenhárom dal van benne, több szólamban énekelnek a színészek, és táncolnak. Ágacska egy mitikus platánfának a viharban letört ága. Arról szól a mese, hogy keresi az éntudatát, és szembesül vele, hogy akikkel a meseerdőben találkozik, mind elmondják neki, hogy ő nem virág, gomba, lepke, béka, nem is kacsa, hanem ember. A legvégén a varázsló egy gyönyörű szép monológban elmondja, hogy ő a platánfa Ágacskája. Ha elültetik, belőle lesz a jövő záloga. Így a végén megtalálja helyét a világban – összegzi a történetet a rendező. Szerinte azért olyan népszerű a darab, mert jól van megírva, szép gondolatokat ismerhetünk meg benne, és a dalok is színesítik.

– Az állatok félnek az emberektől, mert az emberek gorombán bánnak a növényekkel és az állatokkal. A varázsló elmondja, hogy amit az ember elrontott, azt meg is gyógyítja. Minden sérült állatot meggyógyítanak az előadás során – hozott példát Ádám Tamás arra, miért tanulságos a mesejáték. Interaktív a darab, a gyerekek nem készen kapják a figurákat, hanem látják, a színészek hogyan változnak át békává, gombává, virággá és lepkévé.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paczolay Péter sok alkotmányjogi panaszra számít

Sok alkotmányjogi panasz érkezhet az Alkotmánybírósághoz (Ab) a Kúria, illetve az ítélőtáblák választási ügyekben hozott döntéseinek felülvizsgálatát kérve. Tovább olvasom