Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Agarait küldte az őzre a kisteleki férfi

Kistelek - Bánja, amit tett, és meg akarja téríteni az általa okozott kárt az a kisteleki férfi, aki őzet fogatott agaraival.
A Kisteleki Rendőrkapitányság ügyeletét csütörtökön délben hívták föl azzal, hogy valaki őzet visz hazafelé a város melletti erdős területről. A rendőrök megtalálták a tetemet az 58 éves férfinál, akit előállítottak. Beismerő vallomást tett. Eszerint két agarával sétált, és észrevette, hogy nem messze tőlük legel, majd menekül egy őz. Utána küldte kutyáit, amelyek utolérték, lerántották és megfojtották az állatot. Az ebek gazdája ellen lopás és állatkínzás vétségének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

A jelenlegi törvény tiltja az agarászást – ám ezt a kutyafajtát erre tenyésztették ki. Régen mezei nyúlra, őzre, vaddisznóra és szarvasra, illetve rókára, aranysakálra és farkasra is eredményesen vadásztak vele. A kutya nem a lelőtt vadat hozta, hanem – mint a vadászsólyom – maga kapta el és ölte meg a zsákmányt. Ezt a módszert azért törölték el, mert etikátlannak tartották. Az őznek például esélye sem volt menekülni, egy vadászati honlap szerint „legfeljebb száz méteres hajsza után az agarak lerántották és kioltották az életét".

A megyei vadászkamara tájékoztatása szerint évente 1-2 alkalommal, külön minisztériumi engedéllyel, ellenőrzött körülmények között a védendő nemzeti értéknek számító magyar agár fajta tenyésztői tarthatnak ilyen vadászatot. Erre azért van szükség, hogy a továbbtenyésztés szempontjából előnyös tulajdonságot hordozó példányokat évről évre ki tudják választani.

Korábban írtuk:

A Kisteleki Rendőrkapitányság ügyeletére csütörtökön a déli órákban érkezett bejelentés, miszerint az 58 éves férfi egy őzet vitt haza a Kistelek melletti erdős területről. A kisteleki rendőrök előállították a férfit, aki kihallgatása során részletes beismerő vallomást tett.

Elmondta, hogy két agár fajtájú kutyájával ment ki az erdős területre, amikor észrevette, hogy tőle nem messze legel egy őz. Ekkor kutyáit az őz után küldte, amelyek lerántották és lefojtották a vadállatot, amit aztán hazavitt az 58 éves kisteleki lakos. A férfi nagyon megbánta tettét és azt mondta a rendőröknek, hogy megtéríti az okozott kárt.

Olvasóink írták

 • 11. nagypappa 2013. január 07. 19:38
  „Drága szórakozás lesz.
  Az mellett, ha a hivatásos vadász meglátja, hogy a kutyák üldözik a vadat KÖTELES! kilőni a kutyákat.”
 • 10. vári 2013. január 07. 16:57
  „"aztán mennyivel "emberségesebb" a puskás vadászat???? ´"
  Gondolom, a kutyáknak tovább tart megölni, így tovább tart a szenvedése, mint egy JÓ lövés esetén. (A rossz lövés semmivel se emberségesebb.)”
 • 9. keka 2013. január 07. 16:23
  „aztán mennyivel "emberségesebb" a puskás vadászat???? Évszázadokon keresztül vadásztak agárral, az agár a gyöngébb, életképtelenebb vadat kapja el, így a vadak természetes kiválasztódását (is) megoldja...A magyar agár ráadásul ősi magyar fajta, mellesleg a túlszabályozás miatt a kihalás szélén!”
 • 8. Habakuk 2013. január 07. 16:13
  „"Ezt a módszert azért törölték el, mert etikátlannak tartották. Az őznek például esélye sem volt menekülni " Miért, a kilőtt sörétgolyók elől nagyobb esélye van elmenekülni? :) Nem értem mi volt ebben az állatkínzás, a kutyák biztos évezték (az lett volna állatkínzás, ha nem engedi őket az őz után). Egy vadász az humánusabban öl? De az orvvadászatot természetesen elítélem...”
 • 7. Fortis66 2013. január 07. 16:01
  „Ki kellene tenni az ilyen embert - mint a középkorban - közszemlére egy kalodába...
  A fenti helyett jön néhány ezer Ft bírság...
  Lehet, hogy tízből ez volt az első bebukása....”
 • 6. Zotya100 2013. január 07. 15:49
  „Képzelem, mennyire megbánta. Mielőtt ráküldte a kutyákat, nem lett volna egyszerűbb "megbánni"?”
 • 5. deszkás 2013. január 07. 15:43
  „A símabörű.”
 • 4. Smerdis 2013. január 07. 14:29
  „mekkora köcsög az ilyen...”
 • 3. haresz 2013. január 07. 12:17
  „Az ember állat, hiába van kalapban. Rá kellene engedni pár éhes mangalicát. Szemet szemért!”
 • 2. sultane 2013. január 07. 12:04
  „Éppen az erdőben sétált, véletlenül észrevette, hogy legel, és csak úgy gondolt magában egyet, hogy elfogatja a kutyákkal... Na persze.
  A kutyák tudták mit kell tenniük. Persze, ösztönös is, de tuti nem először csinálták már. Szépen megtanította őket vadászni. :-(”
 • 1. kumisz 2013. január 07. 11:20
  „Éhösvót, na.......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törölték a Török Márkot kifigurázó oldalt

Az enyészeté lett a Török Márk looking at things oldal. A Facebook szerint az oldal készítői megsértették a felhasználási feltételeket. Tovább olvasom