Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Aggyal - sakkal a bünmegelőzésért

Szeged - A Védő-bástya program gyermekeink biztonságáért című rendezvénysorozat első állomása a február 20-án megrendezett „Aggyal – sakkal a bűnmegelőzésért Erdész István Emlékverseny" volt.
A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Szegedi Százszorszép Gyermekház hosszú távú együttműködésének nyitórendezvénye egy olyan sakk-szimultán verseny volt, amelyen Csonka Balázs Európa Bajnoki III. helyezett, és Tésik Csaba magyar bajnok játszott 36 általános és középiskolás fiatallal. A megnyitón Dr. Márton István r. ezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója és Orbán Hedvig a Százszorszép Gyermekház vezetője köszöntötte a versenyzőket.

A szombaton elkezdődött programsorozat célja, hogy a bűnmegelőzés legfontosabb gondolatait különféle szabadidős tevékenységeken keresztül, játékos formában ismertesse a gyermekekkel. A Magyar Rendőrség egyik alapprogramja a Védőbástya Program, a sakk pedig egy olyan stratégiai játék, melyben a védelemnek, az előre gondolkodásnak, az előre tervezésnek kiemelkedően fontos szerep jut.


A fiatalok biztonságának megteremtésében a felnőttek nevelő-oktató tevékenységnek kiemelkedő szerepe van, de legtöbbet akkor tehetünk a felnövekvő generációért, ha magukat az önvédelmi mechanizmusokat tanítjuk meg. A két szervezet együttműködésének legfontosabb célkitűzése, hogy a sporton és a logikán keresztül tanítsa meg a gyermekeket a számukra leghelyesebb út kiválasztásának képességére.

Csonka Balázs (12) tizenkilenc táblán adott szimultánjában Szalay Donát (14), a Dugonics András Piarista Gimnázium tanulójának döntetlen játszmája kiemelkedő volt. Tésik Csaba (14) tizenhét táblás játékában Keller Ernőnek (14), a Béke utcai Általános Iskola diákjának sikerült legtovább játékban maradnia. Mind a két kihívó a Százszorszép Gyermekház sakk szakkörének játékosa.


A legfiatalabb induló a hét esztendős Gyenes Marcell (Rókusi Általános Iskola), a legidősebb pedig a tizennyolc éves Krisztin Ádám (Deák F. Gimnázium) volt. A találkozóval minden induló nyert, hisz egy kellemes délelőtti küzdelmet követően átvehették a szervezők által összeállított biztonsági csomagokat, amelyekben a kiadványok egyaránt szólnak a gyermekeknek és szüleiknek.

A rendezvénysorozat védnökei Kállai Gábor, nemzetközi nagymester, a Magyar Sakkszövetség társadalmi kapcsolatok igazgatója, és dr. Lukács János r. dandártábornok, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője.

Olvasóink írták

  • 2. Orsi26 2010. február 22. 14:39
    „Én Csonka Balázs ellen játszottam! :) :) :)”
  • 1. dodó 2010. február 21. 12:26
    „Miért nem a Cserepesen tartották ezt a bűnmegelőző agy-sakkversenyt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamisított útlevél és határsértők

Szeged - Hamisított útlevelet fogtak a szegedi határrendészek a röszkei határátkelőhelyen, a… Tovább olvasom