Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Ágyra járnak a fülesek

Szeged - Visszajáró vendégei dermesztően hideg napokon az erdei fülesbaglyok a szegedi Kemes utcának.
A tollasok nyilván megkedvelték a felsővárosi paneltömbök által közrezárt játszótér nyugalmát, viszonylagos melegét, és elbújásra kiválóan alkalmas akác-, platán- és nyárfáit. A lakótelep nappali vendégeinek különösen nagy, több tucatnyi létszámát a jó hely magyarázza. Érdekes, hogy a hét hazai bagolyfaj közül ez az egyetlen, amely csapatokba verődve telel át. Nyugvóhelyüket a vezérpéldány választja ki, az alkalmas facsoportokra évekig visszajárnak.

A Kemes utcai alvóhelyet a vezérmadár választja. Fotó: Karnok Csaba
A Kemes utcai alvóhelyet a vezérmadár választja.
Fotó: Karnok Csaba

A fülesek színt érzékelnek, és örökzöldek hiányában a tollazatukhoz hasonló árnyalatú lombos fákra telepednek. Világosban mozdulatlanul gubbasztanak, délután fél öt tájban egyesével élénkülnek meg, akkor indulnak vadászni a közeli mezőkre, zsákmányuk túlnyomórészt mezei pocok. Sötétben tökéletesen látnak, hallásuk is kitűnő; a barázdák között azonnal észlelik a mocorgást. Az erdei fülesek jellegzetes tollbojtja inkább szépségüket emeli, hallásukat a fülük állása élesíti: az egyik előrébb áll, mint a másik. A rágcsálókat helyben lenyelik, a fájukra csak hajnalban térnek vissza pihenni. Nappal is jól tájékozódnak, a közhiedelemmel ellentétben nem ütköznek neki a fatörzseknek vagy házfalaknak.

Olvasóink írták

  • 1. bambinaXX 2010. január 30. 09:31
    „cukik”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új-Zélandon kezdett új életet Sík Márton nővére

Szülésznőnek tanult Szegeden, majd Új-Zélandra költözött, és ott segíti tudásával a kismamákat és a babákat a szegedi Sík Márta. Tovább olvasom