Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Ahány város, annyi fürdő Csongrád megyében

Szegeden hatmilliárd forintos beruházásban épül élmény- és gyógyfürdő a Ligetfürdő és a Gomba helyén, miközben a többi Csongrád megyei városban is milliárdokat, de minimum százmilliókat ölnek fürdőfejlesztésbe. Felmerül a kérdés, érkezik-e a térségbe annyi vendég, hogy megéljenek a „komplexumok" egymás mellett. A szakértők szerint igen.
Az egyéni ízre és a különleges vonzerőre kell törekedniük azoknak a városoknak, amelyek fürdőiket fejlesztik, és el kell dönteniük, a látványra, az élményre, avagy a gyógyászatra koncentrálnak-e – foglalta össze egy mondatban fürdőfejlesztésekkel kapcsolatos véleményét Albel Andor, a Magyar Turizmus Zrt. dél-alföldi régiójának marketingigazgatója. A vezető, aki egyben a régió összehangolt fürdőberuházásait felügyelő fürdőklaszter elnöke is, arra a kérdésre válaszolt, mi lesz a kisebb fürdőkkel az újszegedi hatmilliárd forintos megaberuházás árnyékában. Majd így folytatta: ha Ausztriában is így gondolkodtak volna, akkor sose épül minden faluban sípálya, és az ország se vált volna síparadicsommá.

Dél-Alföld: fürdőtelepülések lánca

Csongrád megyében Szeged, Makó és Mórahalom mellett Szentes is fejlesztett, 700 milliót költött a fürdőjére, Kisteken gyógyhatású a termálvízre épített a 2004-ben átadott létesítmény. Rekonstrukcióra vár a csongrádi fürdő, további bővítésre a vásárhelyi, Algyő pedig elindította a gyógyvízzé nyilvánítási folyamatot. Békés megyében a legnagyobb, hárommilliárdos fejlesztés Gyopárosfürdőn valósult meg, kétmilliárdot Gyulára, egyet Békéscsabára költöttek. Szép fürdője van Füzesgyarmatnak, Békésnek, Szarvasnak, Gyomaendrődnek és Tótkomlósnak is. Bács-Kiskunban fejleszteni szeretne Kecskemét, Tiszakécske és Kiskunmajsa, Bugacon pedig élményfürdő épül. A régió gyógyvizei Szegeden, Szentesen, Csongrádon, Makón, Mórahalmon, Gyulán, Békéscsabán, Békésen, Tótkomlóson, Gyomaendrődön és Kiskunmajsán találhatók.

Vagyis a szakember szerint rövidlátó gondolkodásról tesz tanúbizonyságot az, aki kételkedik az elkezdődött fürdőfejlesztések létjogosultságában. Albel Andor szerint hatalmas a piac, hatalmas az érdeklődés a gyógyászat és a wellness iránt, egyre többen áldoznak majd az egészségükre, és évente egy-egy hetet fürdőben töltenek el. Az egyedi ízt pedig oly módon kell feltálalni, hogy Mórahalom az ízületi panaszok gyógyításával kínálja magát, Makó az egyedi iszapkezelését hangsúlyozza, Szegeden pedig, mivel nagyváros, megtalálhatja számításait az élményfürdőre vágyó éppúgy, mint a beteg.

Makón 3,5 milliárd forintos fürdőfejlesztésben gondolkodnak, az összeg felét regionális tanácsi forrásból, a másikat önerőből teremtenék elő. Hatalmas summáról van szó, főleg ha azt nézzük, hogy Szeged a maga közel 170 ezer lakosával egy hatmilliárdos beruházást készül befogadni úgy, hogy nem kerül pénzébe – mint ismeretes: az EU és a Hunguest Hotels adja a tőkét – míg a 30 ezres lélekszámú Makó hitelfelvételre kényszerül. Marosvári Attila, Makó alpolgármestere azonban kijelentette: Szeged nem csábítja el a vendégkört, kiegészítik egymást, és nem kívánnak rivalizálni. Elsősorban a román turistákra számítanak. A megvalósíthatósági tanulmány már annak tükrében készült el, hogy ismerték a terveket, a már említett fürdőklaszter keretein belül is együtt gondolkodtak. Bármennyire hihetetlen, a polgármesterek, Botka László és Buzás Péter „beszélnek egymással".

Eddig kétmilliárdot költött az önkormányzat tulajdonában lévő Erzsébet fürdőre Mórahalom. Nógrádi Zoltán polgármester szerint az övék „más fazonú fürdő", mint a leendő szegedi, a kisvárosban a népfürdő jelleg és a gyógyászat dominál most – és a jövőben is. A további fejlesztésről pedig az önkormányzat teherbíró képességének függvényében döntenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a szegedi múzeum japán kiállítása

Szeged - Egyedi természetlátást tükröznek a Móra-múzeum tegnap megnyílt tárlatának japán tárgyai és… Tovább olvasom