Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Ahogy a pártokra voksoltak

Mostanra vált véglegessé a 2006. évi országgyűlési képviselő-választás eredménye. A pártlistákra leadott voksokat városról városra és községről községre összehasonlítgatva kiderül: Csongrád megye 60 települése közül 36 helyen a jobboldali pártszövetség kapott többséget.
Klikk a képre!
Térségünk hatvan településének adatait most a pártlistákra leadott szavazatok száma és aránya alapján hasonlítottuk össze. Kiderült, hogy Csongrád megye 60 települése közül 36 helyen, a kilenc város közül ötben – az országban tapasztalható tendenciával ellentétben – a Fidesz– KDNP listáját többen támogatták, mint az MSZP-ét. A „jobbra szavazók" közül a legnagyobb Hódmezővásárhely és a vonzáskörzetébe tartozó mindhárom kicsi – Mártély, Mindszent és Székkutas – is. A 4. számú körzetben három város közül kettőben – Csongrádon és Kisteleken – ugyancsak a jobboldali pártok szövetsége élvezett elsőséget, de Sándorfalva az MSZP-t preferálta.

Ellentmondásosabb a képlet az 1. számú választókerületben, ahol a többség képviselte trenddel egyedül Tiszasziget „ment szembe". A sok kicsi nem győzi le az egy nagyot – mondhatjuk a 2. számú választókerületben történtekről, ahol Ásotthalmon, Domaszéken, Mórahalmon, Öttömösön, Pusztamérgesen, Röszkén, Ruzsán, Zákányszéken is a két jobboldali párt koalíciós listája aratott, de mindezt Szeged megfordította, ott az MSZP kapott sokkal több voksot. A 3. számú körzetbe tartozó öt település közül csak Üllés és Zsombó számít „jobbosnak", Algyő, Bordány és Szeged ide tartozó része is a baloldalé. Az MSZP iránti szimpátia a pártlisták támogatottsága alapján is nőtt az előző ciklusban jobboldalinak számító 5. számú (szentesi) és 7. (makói) körzet kistelepülésein.

A parlamenti küszöböt átlépő „négyek" támogatottsága Csongrád megyében is egyértelmű. A két kisebb párt (MDF és SZDSZ) támogatottsága is érdekesen alakult. Például Algyőn az MDF kiugróan jobban szerepelt az SZDSZ-nél, de összességében még így sem kapott több voksot a szélesebb értelemben vett jobboldal. Mórahalmon akadt olyan szavazókör, ahol a négy parlamenti párton kívül megyénkben listát állító négy kisebb szervezetre nem szavazott senki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már működnek a szökőkutak Szegeden

Kilenc szegedi szökőkútból hetet elindítottak május elsején. A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. 17… Tovább olvasom