Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Ahogy tetszik: színház az egész világ

Szeged - Keresztes Attila rendezésében ma 19 órától tartják a kisszínházban az Ahogy tetszik premierjét. A komédia Shakespeare vígjátékírói művészetének egyik csúcsa; a két főszereplőt, Rosalindát Gidró Katalin, Orlandót Szívós László alakítja.
Nem az a legfontosabb Shakespeare-ben, hogy eljátsszuk, hanem az, hogy el tudjuk olvasni, és megértsük, hogy mit gondolt a világról – fogalmazott az Ahogy tetszik rendezője, Keresztes Attila.

A társulat állandó vendégrendezőjének tekinthető erdélyi alkotónak a kisszínházban látható előadás már az ötödik szegedi produkciója. Korábbi munkáival, az Édes Annával, a Liliommal, a La Mancha lovagjával, a Hedda Gablerrel és a Karnyónéval sok hívet szerzett magának, 2010-ben a legjobb rendező Dömötör-díját is elnyerte.

Az „erdei szerelemszínház uniszex sztárját", a fiút játszó Rosalindát – virtuóz, nagy színésznők kihívást jelentő álomszerepét – Gidró Katalinformálja meg. Szerelmét, a testvére gonoszságától szenvedő Orlandót Szívós László alakítja, aki azt mondta a bemutató kapcsán tartott közönségtalálkozón: a figurában nem egy népmesei hőst, a szegény ember legkisebb fiát akarja megmutatni, inkább azt a fiatal férfit, aki szerelmes a szerelembe.

Ahogy tetszik - a Kisszínházban. Fotó: Kuklis István (galéria)

A rendező szerint az a csodálatos ebben a vígjátékban, hogy szinte mindenki betege lesz a szerelemnek; ugyanakkor a darab finoman végigsimítja az emberi élet problémáinak széles skáláját. Shakespeare-nél az uralkodói udvar maga a társadalom, az erdő pedig a bukolikus paradicsom, ahová az ember menekülhet. Az ardennes-i erdő maga a színház, ahol mindenki szerepjátékot játszik.

A vígjáték fontos szereplője a méla Jaques – Báhner Péter játssza –, a kommentátor, a kritikus hang, aki észhez téríti a nézőt: nem biztos, hogy igaz, amit lát. Nagymonológjában mondja el a komédia legismertebb sorait: „Színház az egész világ, / És színész benne minden férfi és nő: / Fellép s lelép: s mindenkit sok szerep vár életében..." Most is ehhez, Szabó Lőrinc mára klasszikussá lett fordításához ragaszkodtak. A száműzött herceget Jakab Tamás formálja meg. Frigyest, a herceg öccsét és birtokainak bitorlóját Rácz Tibor alakítja, aki úgy fogalmazott: ez egy szeretethiányos darab, amelyben mindenki arra vágyik, hogy hozzábújhasson valakihez. A színművész azt is hangsúlyozta, örül annak, hogy a darabbeli lányát, Céliát egykori tanítványa, Lass Bea játssza.

A további szerepekben többek között Rédei Rolandot (Olivér), Sorbán Csabát (Próbakő), Somló Gábort (Csűrcsavar Olivér), Pataki Ferencet (Silvius), Csorba Katát (Phoebe) és Szilágyi Annamáriát (Juci) láthatja a közönség. A díszletet Fodor Viola, a jelmezeket Bianca Imelda Jeremias tervezte.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színházban a depresszió

Kortárs ősbemutatót tartanak a Szegedi Pinceszínházban pénteken 19.30-kor. Tovább olvasom