Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Ahol a bio garantáltan bio

Szeged - Kenyértől a mézen át a banánig minden megtalálható az újszegedi biopiacon, amelyet minden vasárnap megtartanak a rendezvényház mögötti parkolóban. A garantáltan vegyszermentes termékeknek ugyan megkérik az árát, de akik itt vásárolnak, azt mondják: megéri.
Egyre nagyobb divatja van a bioélelmiszereknek, nem csoda hát, ha az Újszegeden működő biopiac is hétről hétre egyre több érdeklődőt vonz. Lehet hó, lehet fagy, az őstermelők – akik valóban őstermelők – minden vasárnap ott állnak a rendezvényház mögötti parkolóban. A kicsi piacon mérete ellenére szinte minden megtalálható, ami máshol is: a tegnapi mínuszokban is ott kínálta magát az alma, a saláta, a cékla, a sütőtök, a répa, a hagyma, a dióbél – hogy csak néhányat említsünk az árusok vegyszermentes portékái közül. S aki különlegességre vágyik, találhat itt hazánkban termett citromot, biocsalamádét, lekvárt, mézet, tésztát, gyümölcslevet, valamint különböző csírákat és magokat, sőt déli gyümölcsöket is.

– Itt mindenkinek tanúsítványa van arról, hogy valóban biotermékeket árul, ráadásul rendszeresek az ellenőrzések is. Akármikor felbukkanhatnak a hatóság emberei, hogy mintát vegyenek – árulta el Boros Attila piacvezető, miért lehetnek a vevők biztosak abban, hogy amit itt vásárolnak, az valóban vegyszermentes. De ha a papír nem lenne elég, az árusok azt mondják: elég csak megkóstolni egy biozöldséget vagy -gyümölcsöt – a különbség leírhatatlan. Nem véletlen, hogy tapasztalataik szerint, aki egyszer itt vásárol, rendszeresen visszajár.

Az árusok szerint elég csak megkóstolni egy biozöldséget, érezni a különbséget. Fotó: Karnok Csaba
Az árusok szerint elég csak megkóstolni egy biozöldséget, érezni a különbséget.
Fotó: Karnok Csaba

Felhő Zsolt például minden héten megfordul itt. Amikor ennek okáról kérdeztük, elmosolyodott. – Ön nem evett még bioterményeket, ugye? – kérdezett vissza. – Nem olcsó, az biztos, de minőségi és összehasonlíthatatlanul finomabb, mint más. Én még a kenyeret is itt veszem, mert ez még több nap után is friss.

Kétségtelen, hogy az árak a hagyományos piacokhoz szokott vásárlókat mellbe vágják. Szabó Anikó is gyorsan megfeleztette a fürt banánt, amikor kiderült: 890 forint kilója. A fiatal anyuka először járt a biopiacon, másfél éves kislányának szeretne a jövőben innen zöldséget és gyümölcsöt venni.

– Vegyek ilyet? – kiabált oda pár méterrel arrébb álldogáló férjének, egy zacskó amarántot felmutatva. „Amit gondolsz" – jött a válasz, így ez is bekerült a kosárba, néhány almával együtt. Sőt az árusok a kis családot még forró vasfűteával is megkínálták.

– Nem ebből leszek milliomos, de legalább a mindennapos kertbe járás költségét fedezni tudom a bevételből – mosolygott Kürtösi Lajosné, aki Kiskunfélegyházáról jön minden vasárnap Szegedre árulni. Azt mondja: a fővárosig már nem érné meg neki elautózni.

– Tudja, a biotermelőkön mosolyogni szoktak – fogalmazott Csányi Sándor. – Azt mondják, hogy a saját pénzünk ellengései vagyunk, mert hozamnövelőkkel és vegyszerekkel kevesebb munkával és költséggel többet tudnánk termelni. De mi inkább megmaradunk az évszázadokkal ezelőtti módszereknél: a kézi munkánál és istállótrágyánál. Lehet, hogy erre ma még viszonylag kicsi az igény, de legalább minőségi és környezetbarát termékeket állítunk elő.

Árak

Sárgarépa: 450 forint/kiló
Burgonya: 450–700 forint
Paradicsom: 1260 forint
Dióbél, bab: 2000 forint
Vöröshagyma: 500 forint
Narancs: 890 forint/kiló

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. BorosAttila 2011. február 06. 20:51
  „Tisztelt kommentelők!

  Szeretettel várunk minden érdeklődőt az Újszegedi Biopiacon
  Itt megtekinthetők a TANÚSÍTVÁNYOK !
  Aki nem találta , az nem is volt kint az Újszegedi Biopiacon.

  Egyetértek azzal, hogy ma már a világon nemigen lehet vegyszermentes területet találni.
  Viszont a biotermelők azért dolgoznak, hogy egyre kisebb legyen a talaj vegyszerterhelése, és ha nekünk még nem is, de unokáink számára egy tisztább Föld jusson.
  Aki nem hisz benne, szíve joga.
  Aki eljön, és beszélget a termelőkkel, az kipróbálhatja, hogy az ő módszerük működik-e vegyszer nélkül.
  Azok a kistermelők, akik az Újszegedi Biopiacon árusítanak, komoly összeget fizetnek, azért, hogy a Biokontroll Hungária Kft ellenőrízze a termelési folyamatot, és megadja a HU-ÖKO-1 elnevezésű (Európai szabvány szerinti, az egész világon elfogadott) TANÚSÍTVÁNYT.
  EZ MINDEN TERMELŐTŐL ELKÉRHETŐ, AKI BIOTERMÉKET ÁRUSÍT, AKÁRHOL AZ ORSZÁGBAN.
  A Biokontroll honlapján megtalálhatóak a tanúsítvány kiadásának feltételei.
  Ma már 3 mobil laboratórium áll rendelkezésre, hogy akár a piacon, szúrópróba szerűen ellenőrizni lehessen, valóban azt árusítja-e a termelő, amit termelt, vagy a "nagybanin vette".

  Ma Magyarországon szólásszabadság van. Mindenki elmondhatja a véleményét. Az elektronikus sajtóban ez főleg könnyebb, mert ki sem kell lépnünk otthonról. Megtehetjük anélkül, hogy bárki felelősségre vonna minket, jól elbújhatunk egy álnév alatt, és azt mondunk, amit akarunk. Anélkül, hogy meggyőződnénk igazunkról, arról, hogy a mások által mondottak igazak-e.

  Itt és ebben a formában nem kívánok többet ez ügyben írni, és senkivel nem kívánok vitába kezdeni.

  Egészségben teljes, boldog életet kívánok MINDENKINEK! (aki pro, és aki kontra, annak is.)

  Boros Attila
  az Újszegedi Biobiac vezetője

  Aki kételkedik, és aki bízik bennünk, mindazokat szeretettel várjuk az Újszegedi Biopiacon minden vasárnap 7-11 óráig. Az Újszegedi Rendezvényházban (Középfasor 1-3. a Tárogató utca felől)”
 • 37. e.z 2011. február 06. 14:30
  „´de sajnos ezen a piacon szinte egy okmány sem bizonyítja,´ ezt nem értem honnan veszi 36. nagypappa”
 • 36. nagypappa 2011. február 01. 15:13
  „35. szeti

  Egyetértek, de sajnos ezen a piacon szinte egy okmány sem bizonyítja, hogy a termék ellenőrzött termelésből származik.”
 • 35. szeti 2011. február 01. 11:08
  „az EU-ban magyarországon az egyik legszigorúbb a biokontroll, a kritériumokat és az ellenőrzéseket tekintve egyaránt. úgyhogy bízzatok meg benne egy kicsit, ne gyártsatok egyből összeesküvés-elméletet. :)”
 • 34. nagypappa 2011. február 01. 03:54
  „Mi a különbség a hagyományos és BIO termék között?

  A BIO terméket éjszaka permetezi a gazdája.

  Hihetetlen mennyi balek van!”
 • 33. e.z 2011. január 31. 21:53
  „Én elégedett vagyok a kezdeményezéssel, nagyon örülök, hogy végre nemcsak Pesten van Biopiac!
  Amit megrendelek az oldalon keresztül, vasárnap kézhez is kapom. Szóval csak így tovább.
  Egyébként a piacot a Biokontroll Hungária Kft. ellenőrzi.”
 • 32. SP 2011. január 31. 21:34
  „Az 50-60 évvel ezelőtt betiltott DDT-s
  korszakbeli szermaradványi még mindig kimutatható a szervezetünkben, környezetünkben is.

  A trópusokon,
  meleg éghajlaton nemcsak a krumplibogár ellen használták a DDT-t, hanem főleg a malária szúnyog ellen így kizárt, hogy a bio banán és társai szermentesek.

  Hasonló a mangalicázás is
  a boltokban. Ha kevés szőke röfi hús fogy, kap egy mangalica feliratot és a dolog rendezve.
  Amit nagyon el akarnak adni emelt áron, kapásból rákellenesnek is kikiáltják.

  Mindez azért kell, hogy legyen választék, az eladó is, a vevő is elégedett legyen.”
 • 31. Pres 2011. január 31. 18:16
  „Ennyi bölcset :D”
 • 30. kalkutta 2011. január 31. 17:39
  „Egy szót sem hiszek el belőle. Az emberi butaságon jól lehet keresni.
  Amúgy műszerekkel könnyű lenne ellenőrizni. Nem túl rég egy szegedi egyetemi tudós is betette a hidi vásárban méregdrágán vásárolt gyöngyháznyelű halas bicskáját a legmodernebb gépekbe. Gondolhatjátok mennyi gyöngyházat talált...”
 • 29. lepkehalo 2011. január 31. 17:29
  „Én is kétkedő vagyok. A rádióban volt egyszer erről egy beszélgetés, és felmerült az import termékek biosága. Ezt a Biokultúra Szövetség (ha jól emlékszem) ellenőrzi, de nem ám úgy, hogy vegyelemzi a terméket, hanem ellenőrzi az iratokat. Azt meg igazán nem sokba tart biosítani.
  Szeretjük a kölest, de bio kölest csak kínait árulnak. Hát biztosan az is, nagyon megbízható ország, híres a környezetvédelméről.”
 • 28. kiokushyn 2011. január 31. 17:20
  „Én voltam kint, de miután néhány terméknek, amit szerettem volna vásárolni NEM volt tanúsítványa,így egy kedves mosollyal távoztam.A babán és a narancs számomra is érdekes kérdésnek bizonyult.”
 • 27. rókus1 2011. január 31. 16:52
  „"Ezért az egész biozást szélhámosságnak tartom,komoly analitika nélkül amit egy kistermelő biztosan nem tud megfizetni. Akik meg a távoli országokból eredő termékeket árulják semmit sem tudnak garantálni."
  25.öregvegyész jól szóltál! nem is fűzök hozzá semmit,teljes mértékig osztom a véleményed.”
 • 26. e.z 2011. január 31. 16:34
  „Ha kérdésetek van, akkor is is kaphattok választ a biotermeléssel kapcsolatban.
  http://www.polyakokogazdasag.hu/gyik”
 • 25. öregvegyész 2011. január 31. 16:33
  „Közismerten gyanakvó vagyok. azt hiszem a bio termék minősítése a legnehezebb feladat, Mondok egy példát,hogy világosabb legyen. Egyik ismerősöm évekig csinált fűtött fólia alatt korai jácintot.Ezt csávázás nélkül nem lehet termeszteni, az akkoriban ismert legerősebb gombaölő szerrel a metil-higany -klorid porával kell meghempergetve csávázni.(Hogy hogyan juthatott hozzá az egy más kérdés) Aztán amikor felhagyott vele,mivel a talaj jól fel volt tuningolva bevetette krumplival. Most mondja meg az a jó krumplivizsgáló erre gondol,mint szer maradványra? Egyáltalán Ki és mire ellenőrzi a talajvizsgáló a termesztő közeget?Hány évre visszamenőleg?Ma már régóta lucernás de szerintem a tehénben még ma is kimutatható.
  2011 a kémia éve.Csak a kémiát kicsit elfelejtettük.Ezért az egész biozást szélhámosságnak tartom,komoly analitika nélkül amit egy kistermelő biztosan nem tud megfizetni. Akik meg a távoli országokból eredő termékeket árulják semmit sem tudnak garantálni.”
 • 24. szentmiki 2011. január 31. 16:25
  „bioelelmiszer.lap.hu , hogy lehessen a tájékozódást valahol kezdeni, érdemes”
 • 23. gyukolac 2011. január 31. 16:04
  „Itt nem azon van a hangsúly, hogy hány évig él az ember, hanem azt milyen minőségben, egészségben éli le.
  Én nem vagyok egy nagy biorajongó, de tény, hogy kevesebb mérgező cuccot visz be az ember a szervezetébe, annál jobban érzed magát, annál egészségesebb.
  Mindenki szívja a füstös városi levegőt, de a bio (vagy inkább vegyszermentes) termékek fogyasztói nem fejelik meg további ízfokozóval, permetszer maradvánnyal.
  Az azonban tényleg elgondolkodtató, hogy honnan származik a biobanán és narancs??”
 • 22. SP 2011. január 31. 14:27
  „A bio nem bio. Vagy a nem bio is bio.
  Tehát a piacon kérek 1 káposztát és kijelentem, hogy legyen nem bio, akkor az eladó szór rá 1 kis DDT-t a kis flakonjából?
  A megoldás az lenne bio ide, bio oda egészségre veszélyes árú nem hozható forgalomba.”
 • 21. Pres 2011. január 31. 14:26
  „19 és a többiek! Meg kell kóstolni a holmit, az a legnagyobb tanúsítvány. Ha pedig már nem éreztek ízeket és nem hisztek a papíroknak, próbáljatok meg biocuccként eladni átlagos szart! De még arra sem vagytok képesek, hogy utánaolvassatok! Így nagyon könnyű összeesküvés-elméleteket gyártani...”
 • 20. azigazitrebitsch 2011. január 31. 14:08
  „Akkor ezek szerint a hagyományos piacon ,a termelő által árult nem bio krumli ,az géppel lett kapálva?
  Érdekes meglátás,ha ettől bio a bio.”
 • 19. SP 2011. január 31. 13:48
  „Szennyezett levegőben,
  szennyezett talajban, szennyezett öntöző vízzel bio-e a bio? Ki tanúsítja, hogy az, mielőtt a táskámba teszem?”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezrekbe kerül a szalagavató

Súlyos tízezrekbe kerül a báli szezon a végzős középiskolásoknak: a szalagavatók miatt a szülőknek mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Tovább olvasom