Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Ahol a gyakorlatból táplálkozik az elmélet

Csongrád megye - A gyakorlatorientáltság az egyik erőssége a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Egészségtudományi és Szociális Képzési Karának (ETSZK). Az új dékán, Barnai Mária tartalékokat lát az SZTE karai közötti együttműködésben, miközben a hallgatói létszám megtartását és a kutatás infrastrukturális feltételrendszerének javítását tekinti elsődleges feladatának.
– A mozgás és az összes természetes energia fölhasználása mellett a képzett gyógytornász elektromos kezelést ugyanúgy alkalmaz, mint hang- és fényterápiát. Ugyanakkor az egészséges életmód egyéb elemeinek jelentőségére irányítja a figyelmet. A gerincferdülés szövődményeinek kivédésében, vagy az infarktus megelőzésében sokat tehet a gyógytornász. Hasonlóképpen a népegészségügyi kérdésnek számító elhízás betegségének a kezelésében. Tulajdonképpen minden betegségnek van olyan formája és fokozata, ahol javallott a mozgásterápia – magyarázza Barnai Mária. A légzési és keringési problémák fizikoterápiájára szakosodott gyógytornász most új szerepkörbe lép: az SZTE ETSZK dékánjának választották.

Szép hagyományokon alapul az egészségügyi gondozás és prevenció alapszakon belüli védőnői szakirány, illetve az ápolás és betegellátás alapszakon belüli ápolói szakirány. Míg húsz éve született a gyógytornász szak; továbbá akkor vert gyökeret a szociális munka szak is.

– Hazabeszélek – ismeri el, mikor szakmáján belül az élbolyba sorolja a húsz éve született szegedi képzést. Magyarázatként pedig hozzáteszi: nagyon jó az ETSZK és az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) közti együttműködés például a klinikai tárgyak oktatása és a gyakorlatok terén, de saját tanszékeik nemzetközi kapcsolathálója is egyre bővül, több kollégája akár nemzetközi oklevél kiadásával záruló tanfolyamot is tarthat.

Barnai Mária az ETSZK új dékánja. Fotó: Veréb Simon
Barnai Mária az ETSZK új dékánja.
Fotó: Veréb Simon

Először irányítja a kart gyógytornász szakember. Most két pályázati program közül Barnai Máriáé kapott lehetőséget a megvalósításra.

– A védőnő és ápoló szak itteni hosszú múltja is igazolja a képzés jó színvonalát. Az ápoló szak iránt csökkenő érdeklődés összefügg a gazdaság helyzetével. Ugyanakkor többszörös túljelentkezés és nagy létszám jellemzi a gyógytornász és szociális munkás szakot – mondja a pillanatnyi helyzetről a dékánként júliustól dolgozó Barnai Mária, aki úgy véli: jól szervezett és jól működő kart vezethet a következő 3 évben. A folytonosság jegyében meg szeretné duplázni a minősített oktatók arányát. A tehetséggondozás része, hogy – a hagyományoknak megfelelően – a karon tartsák a kiemelkedően teljesítő hallgatókat a végzés után. A képzés fejlesztésébe beleérti mesterszak, illetve új szakirányok akkreditációját, illetve a tudományos diákköri munka erősítését is. Mindezzel a hallgatói létszám megtartása és a kutatás infrastrukturális feltételrendszerének javítása a cél.

Névjegy

Miskolci, de 1979-ben Budapesten szerezte gyógytornászdiplomáját Barnai Mária. Visszatért szülővárosába: a megyei kórházban minden klinikai területen dolgozott. Végül a gyerekgyógyászaton belül a szív- és tüdőbetegek, illetve a neurológiai problémákkal küzdők rehabilitációja lett a szakterülete. A dunántúli Mosdós tüdő- és szívkórházába hívták 1989-ben. Aztán Szegedre jött. A húsz évvel ezelőtt alapított gyógytornászképzés erősítésébe bekapcsolódva, az oktatás mellett a tudományos vonal erősítését is fontosnak tartja. Az SZTE ETSZK Fizioterápiás Tanszékét vezető főiskolai docens. A két felnőtt gyermekes családanya kedves időtöltése az úszás, a lovaglás és a kirándulás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tehetségeket díjaznak

Szeged - Újabb 12 hallgató nyerte el idén a szegedi egyetem tehetséges diákjait támogató Sófi József… Tovább olvasom