Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Ahol a kutyák ismerkednek

Szeged - Az önkormányzat állattartásra vonatkozó rendelete számos kijelölt kutyafuttató helyet tartalmaz. Két, kerítéssel körbevett területet is választhatnak a szegedi gazdák a Puskás és a Hajlat utcai játszótér mellett.
– Amíg kölyök volt a kutyám, elég sok időt töltöttünk a kutyafuttatóban, de manapság már inkább a körtöltésre megyünk egy-egy kiadósabb sétára – mondja Hegedűs István. Zénóval, a hároméves magyar vizslával és gazdájával a Puskás utcai játszótér mellett kialakított, kerítéssel körbevett kutyafuttatóban találkozunk.

Kutyafuttatási lehetőségek Szegeden. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Tíz terület a szaladgálásra

Az állatok tartásáról szóló rendelet tíz olyan helyszínt nevez meg Szegeden, ahol az ebek szabadon futtathatók. Ilyen például a Kamaratöltés, a Körtöltés, az árvízi emlékműtől délre a Tisza hullámtere, valamint a Csongrádi sugárút–Körtöltés–Vértói út–rókusi lakótelep által határolt terület.

– Hasznos ez a hely, mert úgy ismerkedhetnek a házi kedvencek, hogy másoknak nincsenek útban. Most kicsi a forgalom, a „törzsközönség" minden délután 4–5 óra körül szokott itt találkozni. Főleg kis termetű ebeket hoznak, sok westie-t, beagle-t és palotapincsit lehet látni. Nagyon tisztességes dolog, hogy az illetékesek két–három naponta kiürítik a kukákat, de még egy kis takarítással és pár talicska földdel szebbé tehetnék a területet – javasolja a Körtöltés utcai gazda, aki korábban munkakutyákkal foglalkozott. Négy kisebb és egy hosszú sétát tesz nap mint nap Zénóval. Elmeséli: mivel bárki szabadon bejuthat, a futtatót időnként hajléktalanok is használják, éjszakánként a padon alszanak.

Egy közelben lakó édesanya szerint nem éppen előnyös, hogy a játszótér szomszédságában alakították ki a kutyák helyét – büdös szagot áraszt, és néha kemény csatározások dúlnak a négylábúak között, amelyeknek a gyerekek is szemtanúi.

Kutyafuttatási lehetőségek Szegeden. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Nem a Puskás utcai az egyetlen kutyafuttató Szegeden, a másik, szintén kerítéssel határolt terület a Hajlat utcában található – tájékoztat Kósa János, az önkormányzat közmű- és környezetvédelmi osztályának vezetője. Hozzáteszi, az ebtartást a 28/1999-es önkormányzati rendelet szabályozza. Az ebben leírtak szerint közterületen, illetve a lakóház közös használatú helyiségeiben és annak udvarán biztonságos vezetésre alkalmas pórázt, bizonyos esetekben pedig szájkosarat kötelező használni. A kutyapiszok összegyűjtése is a sétáltatók feladata. A gazdikat és kedvenceiket elsősorban a közterület-felügyelők ellenőrzik, és szabálysértés esetén 3–20 ezer forint helyszíni bírságot szabhatnak ki.

Olvasóink írták

 • 6. HBé 2012. március 22. 12:45
  „Kaptunk mi is hideget, meleget!
  Hál´ istennek a többség semleges vagy pozitív a témával kapcsolatban!
  Amúgy érdekes, hogy akárhányszor feljön ez a téma, mindig más számokkal dobálóznak az emberek. Pocsék az ebrendelet, a házirendek elavultak.. szóval jó lenne rendet tenni.
  A csillagok helyére nem tudom mit szerettél volna írni, de próbálj nyugodt maradni! ^^
  A kutyaszájszagot meg nem kell szagolgatni, hiszen tiszta állatról van szó :) és tiszteletben tartjuk a társasház azon rendjét, miszerint tisztaságot és rendet hagyjunk, gondoskodjunk a társasházban élők nyugalmáról! :) Szóval ezidáig lehet igénytelen kutyatartókkal találkoztál, de hidd el, hogy a nagy többség odafigyel a közösségre!
  Az én kutyám csendben van, pórázon vezetem és nem hangoskodik :)
  De kanyarodjunk vissza a cikk szövegére, ne haragudj, hogy elkalandoztam!”
 • 5. csiperke73 2012. március 22. 12:28
  „( társasházi összetűzéseket is idesorolhatnám... )

  Te biztosan egy **** kutyatartó vagy, de azt ne felejtsd el hogy a társasházban a lakók 90%-ának a hozzájárulása kell ahoz hogy eltűrjék maguk körül a kutyaszájszagot.Az hogy ezzel téged nam piszkálnak a lakók csak az ő jóindulatuknak köszönhető ! Ha minden házban ezt a tövényt betartanák akkor te tudod hol tartanád a jószágodat!
  Az állatoknak kint a helye az udvaron a kertesházban !”
 • 4. HBé 2012. március 22. 12:12
  „"Egy közelben lakó édesanya szerint nem éppen előnyös, hogy a játszótér szomszédságában alakították ki a kutyák helyét - büdös szagot áraszt, és néha kemény csatározások dúlnak a négylábúak között, amelyeknek a gyerekek is szemtanúi."
  Persze, mindig van valami gond.. semmi sem jó, még mindig nem jutott el a magyar lakosság odáig, hogy toleránsak legyenek a kutyatartókkal szemben! ( társasházi összetűzéseket is idesorolhatnám... )
  Még jó, hogy nem minden szülő ilyen, gyakran hozzák át a gyermekeket a szülők is, hogy megsimogassák az ebeket. Ismerkednek az állatokkal és ez szerintem nagyszerű dolog! :)
  Csatározások.. :D ez jó.. az, hogy játszanak és ugatnak..idősebb antiszociális ebeket nem hoznak közösségbe és a harci kutyafajtákat is külön időpontban hozzák megmozgatni mikor üres a futtató! Ennyire bolondnak nem kéne nézni senkit! :D
  A bűzről meg annyit, hogy nem kell a futtatóig menni, a játszótéren már hónapok óta van egy döglött galamb. Na, meg persze oda is bemennek a huligánok éjszakánként szemetelni, stb.
  Mi (gazdik) a "Futiban" rendszerint takarítunk, mert a mi érdekünk is, hogy a kutyák jól érezzék magukat és biztonságban legyenek ( gyakran szedünk össze üvegeket, kupakokat, egyéb szemetet.. )
  Amúgy én is foglalkoztam a Puskás utcai futtatóval nem is olyan régen! :)
  http://www.youtube.com/watch?v=nXi8cIe0A2A”
 • 3. aqua5 2012. március 22. 09:02
  „Ó anyám... Nem erről a 2 utcáról van szó, hanem a rendeletben felsorolt többi kijelölt kutyafuttatóról! Ha nem segíteni szeretnél, minek szólsz hozzá?!”
 • 2. CID 2012. március 22. 07:48
  „Ó anyám........ Megnézed a térképen hol a két utca elballagsz, ha nem vagy vak meglátod a kutyafuttatót. Édes istenem, MIÉRT ??????”
 • 1. aqua5 2012. március 21. 12:15
  „Nem lehetne esetleg egy térképet mellékelni a felsorolás mellé? Akár itt a honlapon, bejelölve rajta a kijelölt helyek. Mert én bár Szegeden élek, nem tudom, hogy az itt felsorolt kijelölt kutyafuttató helyek hol vannak Szegeden. Így oda elmenni sem tudok a kutyámmal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbant a jég is a Radnótiban

Érdekes kísérleteket nézhettek tegnap a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákjai. Tovább olvasom