Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Ahol a régi Makkosház és a Határ utca húzódott

Szeged - Bármilyen egyhangúnak is látszik az Északi városrész, az itteni panelrengetegben találni meg a város legmagasabb építményét, a rókusi telefontornyot és az egykori Deszkás temetőt.
Amilyen összetett a múlt héten körbejárt 8-as választókerület, amely Felsővárostól Fodorkertig terjed, olyan egységes a 17-es számú körzet, amelyet a héten bemutatunk. A terület 2010-ben, a megyei főjegyző „vegykonyhájában" esszenciálódott két szomszédos körzetből úgy, hogy ottmaradtak a magánházas és új építésű társasházas részek. Az Északi városban maradtak a panelházak. Ennek köszönhető, hogy a választókerület a 20 egyéni körzet közül a mérete alapján csak a 17., a lélekszáma miatt azonban az 5. Hozzávetőleg 9000-en lakják. A tömbbelsőket kisebb parkok és játszóterek teszik emberarcúvá.

A városrész egyterű. Egyetlen nevesített tere Kodály Zoltánnak állít emléket – környéke kedves, hangulatos. Fotó: Schmidt Andrea
A városrész egyterű. Egyetlen nevesített tere Kodály Zoltánnak állít emléket – környéke kedves, hangulatos. Fotó: Schmidt Andrea

Nevesített tér mindössze egy van: a Kodály tér. A Diófaként ismert környék egyre gyarapodik; a tér és a kispiac felújítása után a játszótér is megfiatalodott, sőt idén nyáron ivókúttal is kiegészült. A Cső utcai bölcsőde, valamint a Cső utcai, a Gáspár Zoltán utcai és a Gedói óvoda szolgálja a lakók komfortérzetét. Két középiskolája van a körzetnek: a Kossuth Zsuzsa önkormányzati, a piarista gimnázium pedig egyházi. Működik egy katolikus templom a gimnázium mellett, egy fiókkönyvtár és egy klub az időseknek a Gáspár Zoltán utcában.

A körtöltésen belül itt található az egyik legnagyobb erdős terület, amely elég elhanyagolt; úgy tűnik, a tulajdonos állami Dél-alföldi Erdészeti Zrt. nem gondozza megfelelően. Apró Ferenc és Péter László Szeged-könyve szerint eredetileg ebben a Makkos-erdőben álló erdőőri házról ezt a városrészt hívták először Makkosháznak, csak később vette át a nevet a Rókusi körúton túli terület.

A körzet modern nevezetessége a rókusi telefontorony: 158 méterre nyúló csúcsával Szeged legmagasabb építménye. A 33 emeletes panelháznak megfelelő égimeszelőt a Dél-magyarországi Tervező Vállalat tervei alapján építette meg 1992-re a Dél-magyarországi Magas- és Mélyépítő Vállalat. A 26 méter átmérőjű betontest 101 méteres, erre jön még az az 57,18 méter magas vasszerkezet, amelyen az éjjel-nappal működő akadályvilágítás is helyet kapott. A csonka kúp alakú felső részben rádiók, tévéadók, távközlési és mobilszolgáltatók berendezései találhatók 85-95 méter magasan. Az ezer kiló teherbírású lift másfél perc alatt ér fel a kilencedik emeletre, ahonnan több létrát megmászva lehet elérni a torony tetejét.

A körzet főutcájának vitathatatlanul a Csongrádi sugárút számít. Az 1879-es nagy árvíz előtt Fölsővárosi határ utcának, Gránic utcának és Határ utcának nevezték. Ha az Északi városnak ezen a főcsapásán haladunk a belváros felé, a Rózsa utcánál letérve eljutunk a körzet másik nevezetességéhez, a Dugonics temetőhöz. Ma is használatos neve Deszkás temető, mivel hajdan deszkakerítés vette körül. 1913-ban kapta a nevét az ott nyugvó Dugonics Andrásról (1740–1818). A szegedi születésű piarista szerzetes, író, egyetemi tanár nevéhez fűződik többek között az első magyar nyelvű regény, az Etelka. A sír obeliszkjét 1847-ben emelte az utókor a temető közepén, nyilván Csokonai Vitéz Mihály jóval korábbi versei nyomán, amelyeket Dugonicsra és A Dugonics oszlopa címmel írt. A tetejéről azonban régóta hiányzik a díszítő gömb. A legenda szerint 1849-ben Petőfi Sándor erdélyi útján, Bemhez sietve útba ejtette a szegedi költőelőd sírját, hogy tiszteleghessen az emléke előtt. Ugyancsak a Dugonics temetőben nyugszik még Kálmány Lajos, a magyar népköltészeti gyűjtés klasszikusa és az egyik legnagyobb szegedi polgármester, Lázár György is.

Olvasóink írták

  • 1. 80sFan 2012. november 12. 16:14
    „Jó hely, laktam ott is pár évig.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betörte az ajtót - megmentette az idős nő életét

Rátörte az ajtót szomszédjára vasárnap délután egy férfi, miután az asszonyt több napja nem látták, lakásából kellemetlen szagok áradtak. Tovább olvasom