Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Ahol megnyugszik a lélek

Két napon át tartott a Havasboldogasszony nagybúcsú Szegeden – az alsóvárosi templomban és kertjében. A nagybúcsúra idén többen jöttek el, mint az előző években.
A búcsú elnyeréséért ezrek jöttek el a környező településekről Fotó: Frank Yvette
– Megnyugodni jövünk össze itt, a szegedi Alsóvároson minden évben. Szombat estére érkeztünk, a ferences kolostor hittantermeiben matracokon húztuk meg magunkat éjszakára – mesélte Péli Jánosné, majd rögtön hozzátette: Kecskemétről vonattal zarándokoltak a Havasboldogasszony nagybúcsúra. – Szűz Mária segítő szeretetére és alázatára figyelünk, amikor erre az ünnepre készítjük a lelkünket. Figyelmeztettem is egy asszonyt, aki békétlenkedett az éjszakai szállás miatt: nem csupán a szentmiséket, a mindennapjainkat is át kell járnia a Boldogasszony békéjének.

Az üllési és vásárhelyi asszonyok közben címet cseréltek kecskeméti társukkal, hogy majd franciaországi és horvátországi zarándokutakra is együtt indulhassanak.

Rigó Györgyné kerekes székben ülve hallgatta a vasárnap délelőtti nagymisét a templomkertben. Míg Gyulay Endre megyés püspök a szertartás után a Mátyás téri kiskörmenetre vezette a híveket, a szegedi asszony megjegyezte: itt járt az éjféli fáklyás körmeneten is, és
Havasboldogasszony, a segítő

A szeged-alsóvárosi Havasboldogasszony- vagy Haviboldogasszony-búcsú a Dél-Alföld legjelentősebb és legősibb búcsúünnepe. A hagyomány az 1500-as évekre teszi a legendás kegykép, a Szögedi Segítő tiszteletének kezdetét, miszerint a rendkívül tisztelt szentképet a dúló törökök elől a templom közelében lévő Csöpörke-tóban rejtették el. A lassan feledésbe merülő képet később épp egy török katona találta meg, s átadta a ferenceseknek. Számos csodát és gyógyulást tulajdonítanak a Szögedi Segítő közbenjárásának. A hagyomány úgy tartja, az 1697-es zentai csatában is az ő segítségével győzedelmeskedtek a keresztények a törökök felett.  
meglepte, milyen sok iskolást és fiatal családot látott a sokadalomban.

– Hit nélkül nincsen szeretet, emberség, csak egoizmus létezik – fűzte hozzá a vásárhelyi Márta Edina, aki már többedszerre látogatott ki az alsóvárosi nagybúcsúra. A fiatal lány most barátjával, Péterrel érkezett. Dékány Erzsébet édesanyjával választott emléket, egy tűzzománc medált és keresztet. A két asszony a közeli utcából sétált át a misére. Idén többen jöttek el, mint az utóbbi években. A szél és eső kevés ahhoz, hogy a hívő embereket távol tartsa – hangoztatták. Tóth Dezsőék és Szárics Józsefék, mint minden évben, Kecskéstelepről érkeztek a szertartásra és a körmenetre. A templomban közel nyolcvanan virrasztották át az éjszakát, hogy búcsút váltsanak.

– Érdekes, régi szófordulat a „búcsúváltás", én leginkább a búcsújárást hallottam. A szentgyónás, áldozás és más imák elmondása a feltétele a búcsú elnyerésének. Bűneinket a Mindenható megbocsátja, ám azért nekünk is nagyon fontos tennünk érte: adnunk valamit, ami sokszor erőnket is meghaladja, mint itt sokakét – magyarázta a kétnapos alsóvárosi ünnepen segédkező ferences szerzetes, Benedek testvér.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Informatikatörténeti csodák Szegeden

Közel kétszáz tonnányi muzeális értékű számítógépet tárolnak az Öthalmi úti volt szovjet… Tovább olvasom