Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Ahonnan 740 ezer embert látnak el árammal

Szeged - Ritka pillanat: bejuthattunk az áramszolgáltató Cserepes sori alállomására. Megnézhettük a 4 megyében 31 ezer 500 kilométer hálózatot, 12 ezer transzformátor állomást figyelő titkos központi agyat.
Még az áramszolgáltató munkatársai is kizárólag külön engedéllyel léphetnek be a Cserepes sor és Móravárosi körút sarkán található alállomásra. Pénteken azonban a tulajdonos EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. meghívta a sajtót. A villamos energia az erőművekből a magyar hálózaton keresztül a 120 kilovoltos vezetéken ide, a kezelő nélkül működő, erődítményként körbekerített objektumba érkezik. Különböző berendezéseken – túlfeszültség-levezetőn, szakaszolón, feszültségváltón, megszakítón, áramváltón – át jut az áram a transzformátorba, ami a 120 kilovoltos nagyfeszültséget átalakítja 10 kilovoltos középfeszültségre. Ez ér el kábeleken a városrészekben álló 0,4 kilovoltos transzformátorokba.

Bejuthattunk az áramszolgáltató Cserepes sori alállomására. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Titkos agy

A Cserepes sori alállomást és az egész áramszolgáltató cég nagy- és középfeszültségű rendszerét egy üzemirányító szobából felügyelik 24 órában. Erről a központi agyról – biztonsági okokból – nem írhatjuk le, hol található, kívülről sem fotózhattuk le. Azt láttuk, hogy a három ügyeletes egyenként 7 monitoron követi a hálózat minden rezdülését, ide fut be az összes adat, innen hárítják el a távvezérléssel megoldható üzemzavarokat. A szolgálatvezető tartja a kapcsolatot a magyar villamosenergia-rendszerrel, a társ-áramszolgáltatókkal, a katasztrófavédelemmel, a másik két ügyeletes figyeli a szegedi–békéscsabai, illetve a kecskeméti–bajai területet.

Ha javítják vagy karbantartják a Cserepes sori üzemet, a helyi vezérlőteremből irányítva két ember egymást ellenőrizve feszültségmentesíti a transzfomátort, vagyis 30-40 perces procedúrával áthelyezi a terhelést a másik transzformátorra és úgy kapcsolja le a hálózatról. Kiss Gábor, az alállomást üzemeltető EDF DÉMÁSZ Partner főelosztó-hálózati üzemeltetés-vezetőségének tagja vezényelte a bemutatón a lekapcsolást, a környék mégsem érzékelt ebből egy másodpercnyi áramszünetet sem. Pedig innen látják el a város hatodát, többek között a Napfénypark bevásárlóközpontot, a Szabadkai úti sajtóházat, a vadasparkot, a jégpályát. Még két hasonló alállomás működik Szegeden, az Öthalmi úton és a József Attila sugárúton.

Idén az Árkád bevásárlóközpontnál, tavaly Mórahalmon és a kecskeméti Mercedes-gyár számára épített új alállomást az EDF DÉMÁSZ – tájékoztatott Szalma Péter, a cég fejlesztési és beruházási osztályának vezetője. Jean-Paul Saint-Marie ügyvezető igazgató elmondta, a cég az alapítása óta eltelt négy évben 46 milliárd forintot fordított beruházásokra az áramszolgáltató teljes működési területén, vagyis Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében, valamint Pest megye déli részén. 740 ezer ügyfelét 18 ezer négyzetkilométernyi területen, 31 ezer 500 kilométeres hosszúságú hálózaton és 12 ezer transzformátor állomáson keresztül látja el villamos energiával.

Bejuthattunk az áramszolgáltató Cserepes sori alállomására. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A beruházásoknak köszönhetően 3 esztendő alatt felére csökkent az üzemzavarok következtében kialakuló áramszünetek hossza, ami tavaly fogyasztónként átlagosan 101 perc volt. Karbantartások idejére nagyteljesítményű aggregátorokat állítanak be, így a tervezett áramszünetek hossza is harmadára rövidült, tavaly fogyasztónként átlagosan 113 perc volt.

Olvasóink írták

 • 13. daffy 2011. október 09. 19:01
  „Annyit még hozzátennék,hogy az allálomás(okból) elmenő 20Kv-os áramkörök,lehetnek földkábeles és légvezetékes kialakításuak.De már létezik légkábeles 20Kv-os hálozat is melyet az E-on már pl. Kunszentmártonon is alkalmaz.Ennek előnye a szabadvezetékekhez képest,hogy nincs a szél által keltett felesleges vezeték összeverődésből vagy villámcsapásból kialakuló üzemzavar valamint kisebb a vezetékszakadásának veszélye és környezetvédelmi okból sem elhanyagolható az áramütés miatt a sok értelmetlen madárpusztulás.De van már a meglévő szabadvezetékes hálózaton kiforrt elszigetelési módszer.A démász területén már vannak üzemben több 100db megszakítók az esetleg előfordoló hálozati hibák kiszelektálására és mint korábban írtam,egy másik esetleg egy hibás rendszer után lévő ellátási körzet más területről történő ellátására.”
 • 12. daffy 2011. október 09. 18:15
  „T.Babar!Az a földön tekergő kábelkígyó,a 120/20Kv-os transzformátortól jövő szekunder tápkábel valószínű párhuzamosan 2 kábel fázisonként megy a 20Kv-os gyűjtősínre,onnan a fázisjavító kondenzátortelepre,valamint a HVA megszakítokra,ami védi az adott elmenő áramkőrt bármely nemű hálózati üzemzavarból kifolyó károsodástól,ha esetleg az üzemzavar fennál,de esetleg ha szél által összeverődik a légvezeték akkor úgy érzékelheted,hogy pillanatra megszünik az áram,ha ez háromszor szabályos időközönként megismétlődik,akkor a súlyosabb meghibásodás esetén a hiba helyreállításáig lekapcsolja a rendszerről,és az utánna lévő áramkört,ha van pótbetáplállás (szigethálózat),akkor átkapcsolnak egy másik betáplállásra.Démász 20Kv-os rendszerfelügyeletét is a Szegedi ÜIK (üzem irányító központ) felügyeli.”
 • 11. eljensokaszeged 2011. október 08. 08:45
  „3. vassmazsola 2011.10.07. 19:23

  megvették a céget. pont. ennyi, tessék azoknál reklamálni akik kiárusították.”
 • 10. babar 2011. október 07. 23:00
  „Mi az a sok földön tekergő kábel a transzformátornál?”
 • 9. daffy 2011. október 07. 22:32
  „Akkor még nem láttátok az Albertirsai 750/400/220/120/20Kv-os alállomást.......:)”
 • 8. Mike3 2011. október 07. 22:12
  „5: ZS”
 • 7. nyomdasz63 2011. október 07. 21:47
  „Plusz bevételt jelent,hogy bérlik tőlük a terület egy kis részét egy "titkos" rendőrégi átjátszó torony számára.”
 • 6. Besenyő_Pistabácsi 2011. október 07. 21:13
  „Anno amiért megvették (privatizálták) DÉMÁSZ céget x összegért, annak az árát következő hónapban sok milliós nyereséggel beszedte a vevő, a leolvasott mérőórákban található áram mennyiségből! Tehát ingyen nyereségesen kapott egy aranytojást tojó tyúkocskát ami a Magyaroknak azóta se sem buli csak a külföldieknek! Egy méter vezeték kiépítése nélkül most csak kaszálnak, behajtanak. A törvény ráadásul még nekik segít! Nooooormális????”
 • 5. kontrapista 2011. október 07. 20:22
  „Érthetetlen, hogy miért kellett az áramszoláltatást a franciáknak, vagy bárkinek eladni ???”
 • 4. Ókupa 2011. október 07. 20:07
  „Ez igazi munkavédelem!!!!
  Fejvédő sisakban a vezérlő teremben ez igen!!!
  Az sok utcai kandelábernél meg hiányzik a kötés és biztosíték burkolat.”
 • 3. vassmazsola 2011. október 07. 19:23
  „Sőt belső információ szerint a francia tulajdonú cég Csongrád megyei nyereségéből fedezi párizs díszkivilágítását..ez is megérne egy cikket..CSAK BÁTRAN ÚJSÁGÍRÓK!!!!”
 • 2. booo 2011. október 07. 19:18
  „Rettentően érdekes lehet ez a munka, de gondolom nem veszélytelen!
  További sikeres munkát és kevesebb áramszünetet! Megjegyzem a 70-es nyolcvanas években jött egy kis szél, zivatar, pislogott az összes lámpa és valóban gyakrabban voltak áramszünetek e miatt! A mostani állapot mérföldkövekkel jobb mint az akkori, gyakorlatilag nincs áramszünet -kivéve a tervezetteket-. Véleményem szerint nagyon színvonalas a szolgáltatás, amit a nagyon magas árak is remekül tükröznek!”
 • 1. mlx 2011. október 07. 18:07
  „"Ahonnan 740 ezer embert látnak el árammal" <-> "Pedig innen látják el a város hatodát"
  Nocsak, 4.5 millióan élnek Szegeden?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májusban mutatja be az elmaradt előadásokat a MASZK

Október 26-án juthat az elnyert pályázati pénzhez a MASZK Egyesület. Elvileg ebből kellett volna fedezniük a költségeiket 2011 március 1. és december 31. között. Tovább olvasom