Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Ahonnan apránként tűnnek el a dolgok

Szeged - Velencei csillárt, brüsszeli tükröt is vásárolt a herendi kávéfőző mellé 1922-ben Virágh Béla. A Virágh unoka elkeserítőnek tartja a cukrászda körüli huzavonát. Olvasónk szerint egy pesti régiségkereskedőnél van a herendi kávéfőző.
– A velencei csillár és a brüsszeli tükör is eltűnt? – kérdezte a 4 éve bezárt Virág cukrászda előtt Zoltainé Csongor Julianna. A hölgy Virágh Bélának, a szegedi Gerbaud-ként is ismert Virág alapítójának az unokája. Azért fordult lapunkhoz, mert elkeserítőnek tartja a cukrászda körüli huzavonát.

Megírtuk: május elején 10 percre kinyitott a Virág, miután Botka László polgármester 4 év pereskedés után megkapta a cukrászda kulcsait. Beszámoltunk arról is, hogy a falról eltűnt a márványborítás, hiányzik a porcelán herendi kávéfőző.

Zoltainé Csongor Julianna elkeserítőnek tartja a cukrászda körüli huzavonát. A szerző felvétele
Zoltainé Csongor Julianna elkeserítőnek tartja a cukrászda körüli huzavonát. A szerző felvétele

Zoltainé Csongor Julianna elmesélte, 1950-ben államosították nagyapja cukrászdáját, a kárpótláskor sem a berendezést, sem a cukrászdát nem kapták vissza. – A család 1921-ben költözött Temesvárról Szegedre, nagyapám, Virágh Béla testvérével, Józseffel együtt nyitotta meg a Virágh cukrászdát. Velencéből hozattak csillárt, Brüsszelből tükröt, a barokk stílusú bútorok mellé került a herendi kávéfőző is. Az államosítás pedig ezt mind elvitte – emlékezett vissza a 64 évvel ezelőtti eseményekre a Virágh unoka. Zoltainé Csongor Julianna azt mondta, az unokák közül senki sem cukrász, így nem volt, aki továbbvigye a boltot.

Régiségkereskedőhöz került a kávéfőző?

Olvasónk a Virágban használt kávéfőzőhöz hasonlót látott egy budapesti régiségkereskedőnél. Lefotózta, a telefonnal készült képeket elküldte lapunknak. Hogy a kávéfőző a szegedi-e, nem tudjuk, a kereskedőt nem sikerült elérni. A Herendi Porcelánmanufaktúra Bruck Tibor iparművész tervezte lepkés-bazsarózsás, Viktória-mintával festett, porcelánburkolattal ellátott gépéből a Virág Cukrászda mellett a Gerbaud, a Gellért és a Béke Szálló, a Gundel étterem is kapott.
– Virágh Bélából segédmunkás, Virágh Józsefből éjjeliőr lett. Egyikük sem élte meg az 1956-os forradalmat – folytatta. Az unoka elárulta, a 70-es évekig nem is mentek a Klauzál téri cukrászda közelébe.

– Még 1952-ben vették le a h-t a Virághból, így a névhasználatért sem kaptunk semmit – magyarázta Zoltainé Csongor Julianna. Elmesélte, nagyapja szigorúan vezette az üzletet, még Miskolcról is jöttek fagyizni Szegedre. Úgy véli, a privatizálással nem sikerült az értékeket megőrizni.

– Nem értem, hogy Szervánszkyék miért vitték el a herendi kávéfőzőt. És azt sem, hogy miért nem tudják, most merre van a nagy értékű készülék – kérdezte az unoka. Elmesélte, bíróságon is megpróbálták a cukrászdát visszaszerezni, de keresetüket elutasították. Arra hivatkoztak, ha Virághéknak igazat adnának, mindenkinek mindent vissza kellene adni.

* * *

Sok minden hiányzik a Virágból

Információink szerint az önkormányzat végzett a Virág leltározásával. Amikor a város 2010-ben a felszámolótól megvásárolta a cukrászdát, berendezésekkel együtt vette meg. Úgy tudjuk, az akkor rögzített állapothoz képest sok minden hiányzik. Információink szerint a város a volt tulajdonossal egyeztet, hogy tisztázzák a helyzetet, ha ez nem sikerül, újabb per indul.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolmáccsal áll színpadra Depardieu

Tolmácsot szerepeltetnek Kodály Zoltán Háry János című daljátékában Gérard Depardieu kedvéért. Tovább olvasom