Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Ajándék a nőfaló Don Giovanni

Modern énekes-színészként a nőfaló kalandor sokrétű színpadi ábrázolására törekszik Réti Attila, aki szerint minden baritonista számára ajándék, ha megkapja Don Giovanni szerepét. A népszerű Mozart-opera pénteki premierjére készülő szegedi énekest Japánba is visszavárják.
Réti Attila szerint Don Giovanni kiváló lehetőség a jellemábrázolásra. Fotó: Frank Yvette
– Mozart ugyan rendkívül egyszerű zenei formákban fogalmazott, ezeket azonban roppant pontosan kell visszaadni. Volt már példa arra, hogy a zenekar a színpadra került, ám úgy még sohasem énekeltem, hogy a karmester is mögöttünk áll. Ez megnehezíti most a helyzetünket, hiszen a Don Giovanni kifejezetten akciódús opera. Játék közben együtt kell lennünk a zenekarral és a partnerekkel, ami ezúttal csak a szokásosnál is nagyobb koncentrációval érhető el – avat be a készülő nagyszínházi operabemutató műhelytitkaiba a címszereplő, Réti Attila. Azt is hozzáteszi: szerencsére Bagossy László rendező nem forgatja ki a darabot, nem magyaráz bele semmit, így Oberfrank Péter karmesterrel konstruktív szellemben zajlanak a próbák. A népszerű szegedi baritonista a Leporellót alakító Altorjay Tamással Szikora János rendezésében játszotta már a nőfaló kalandor szerepét. A Donna Elviraként színpadra lépő Vajda Júliával is úgy civakodnak már, mintha régi házastársak lennének.

A világ legnagyobb operaházainak produkciói egyre könnyebben eljutnak hozzánk a műholdas tévécsatornákon vagy DVD-ken, ezért sokan úgy gondolják: ha már ezekkel nem konkurálhat, legalább azzal adjon valami pluszt a helyi társulat, hogy magyar nyelven játszik. – Én is nagy híve vagyok ennek, ezért örülök, hogy a Don Giovanni most magyarul megy.
Az Operaház közönségének 50-60 százalékát a külföldi turisták adják, akik miatt ott érdemes eredeti nyelven játszani. Mi viszont a szegedi nézőkért vagyunk, és úgy tapasztalom, ők jobban élvezik, ha magyarul énekelünk – állítja Réti Attila. A Mozart-előadássorozat után a Carmen januári felújításán Escamillót alakítja majd, utána pedig a márciusban színpadra kerülő Verdi-opera, A trubadúr Luna grófja lesz. Jövő tavasszal immár harmadszor utazik Japánba, ahová négy koncertre hívták vissza.

– Énekes-színésznek vallom magam, a színpadi figurákat próbálom felboncolni, azután összerakni és sokrétűen ábrázolni. Don Giovanni szerepe erre kifejezetten alkalmas, mert egy roppant sokszínű egyéniséget kell benne megmutatnom. Minden baritonista számára ajándék ez a szerep – mondja Réti Attila, aki egyelőre szeretne minél többet énekelni, színpadi tapasztalatokat szerezni, de már foglalkoztatja a rendezés is. Október 18-án az egyetemi kulturális fesztiválon önálló áriaesttel jelentkezik. Olyan fülbemászó áriákat énekel – például Valentin imáját, Germont áriáját – amelyekkel kedvet csinálhat az idehaza nehéz helyzetben lévő műfajhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készítik a jégpályát a szezonkezdésre

Hűtik a betont a jégpályán, s egy-két nap múlva a vizet is ráeresztik. Ezt követően 7-9… Tovább olvasom