Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Ajándékkoncert lesz Szegeden

A Szegedi Szimfonikus Zenekar Gyüdi Sándor vezényletével vasárnap este 9 órától a 125 éve született Kodály Zoltán műveiből ad ajándékkoncertet a Dóm téren. Az esten fellép Tokody Ilona is. Az ingyenes belépőket csütörtökön délelőtt 10 órától lehet átvenni a szabadtéri Kárász utcai jegyirodában.
– A Kodály-jubileum miatt idén olyan programot állítottunk össze, amelyben kizárólag a nagy magyar zeneszerző művei csendülnek fel. Kodály első zenekari darabjával, a Nyári estével kezdjük a koncertet, ami jól illik a szabadtéri hangulatához. Eljátsszuk egyik legpezsgőbb művét, a Galántai táncokat is – sorolja a műsort Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató-karnagya, az elmúlt években hagyománnyá vált ajándékkoncert állandó karmestere.

A zeneszerző és Szeged

A koncerthez kapcsolódva csütörtökön 17.30-tól Kodály Szegeden címmel Péter László irodalomtörténész professzor, Gyüdi Sándor igazgató-karnagy és Tandi Lajos, a Szeged folyóirat főszerkesztője közreműködésével beszélgetést rendeznek a Varga Mátyás Kiállítóházban (Szeged, Bécsi körút 11/a), ahol tévéfelvételek és fotók segítségével is megidézik a komponista alakját. A sorozat szerkesztője: Kovács Ágnes.  
A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megrendezett kétrészes hangverseny második felében a Háry Jánosból adnak elő részleteket. A Magyar Állami Operaház neves magánénekeseit hívták meg a három főszerepre: Tokody Ilona énekli Örzse, Busa Tamás Háry, Szvétek László pedig Marci bácsi szólamát. Közreműködik a Vaszy Viktor Kórus és a Pavane Táncegyüttes. Mivel az ajándékkoncertet a két Bánk bán-előadás között rendezik meg, a szimfonikusok a díszlet miatt nem tudnak a színpadon játszani, ezért a zenekari árokból muzsikálnak.

A koncertre helyre szóló ingyenes belépők kaphatók – egy személynek két jegyet adhatnak ki – a Szegedi Szabadtéri Játékok jegyirodájában (Átrium üzletház, Kárász utca 9., telefon: 541-205) csütörtökön délelőtt 10 órától. A tapasztalatok azt mutatják: érdemes időben beállni a sorba, az ingyenjegyeket tavaly egy-két óra alatt elkapkodták. A szabadtéri és a zenekar az ajándékkoncerttel azoknak a szegedieknek is szeretne lehetőséget teremteni arra, hogy részesei legyenek a fesztiválnak, akik nem engedhetik meg magunknak a belépőjegyek megvásárlását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint kevesen voltak a képviselők

Ismét határozatképtelen volt a szegedi ellenzék kezdeményezésére tegnap reggelre összehívott… Tovább olvasom