Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Ajándékkoncert Rácz Ritával

A szegedi zeneművészeti karon idén szerzett diplomát, ősztől már a Zeneakadémián tanul tovább Rácz Rita. A tehetséges fiatal szopránt ma este a Dóm téri ajándékkoncerten is hallhatja a közönség.
Rácz Rita jutalmul kapta a ma esti, Dóm téri fellépési lehetőséget. Fotó: Karnok Csaba
A legváltozatosabb szerepekben, zenés játékban, operettben és operában is szép sikereket aratott már a szegedi színházban Rácz Rita. A két népszerű színész, Fekete Gizi és Rácz Tibor leányát, aki idén végzett Andrejcsik István növendékeként a szegedi zeneművészeti karon, hamar megkedvelte a közönség. Sokan biztosak voltak benne, hogy ősztől már a színház operatársulatát erősíti. Mégsem ezt az utat választotta.

– Szerettem volna továbbtanulni, ezért nagyon örültem, amikor július elején felvettek a Zeneakadémia opera tanszakára. Szeptembertől Halmai Katalin és Kovalik Balázs növendéke leszek. A kétéves képzés másoddiplomát ad, közben szeretnék itthon továbbra is fellépni. Remélem, sikerül a két dolgot összeegyeztetnem – mondja Rácz Rita, akit a következő évadban a Hamupipőkében, egy gálaműsorban, az Anconai szerelmesekben és a Carmenben láthatnak majd a szegedi nézők. Új bemutatója is lesz: Annuskát énekli A windsori víg nőkben.

– Boldog voltam, amikor a diplomaosztón tanszékvezetőnk, Temesi Mária szólt, hogy engem is kiválasztottak szólistának a Dóm téri ajándékkoncertre, ahol a Simándy József-nekversenyen szerzett második díjam jutalmául énekelhetek. A szabadtérin 2000-ben, Kerényi Miklós Gábor rendezésében játszottam már egy kisebb szerepet a West Side Storyban. Előtte csak a kórusban énekeltem néhányszor. Most várakozó izgalom van bennem, Gyüdi Sándor karnagy úrral a Mozart-évforduló miatt választottuk a Szöktetés a szerájból az egyik főszereplője, Blonde két áriáját. Szeretek Mozartot énekelni, mert a muzsikája az én torkomnak való, szinte simogatja a hangomat.

Rita a nyár első felében a felvételire készült, majd részt vett Marton Éva szegedi mesterkurzusán. Nemrégiben tért haza Horvátországból, ahol egy hetet töltött a barátaival. A koncert utáni hajnalon már indul is édesapjával és hegedűművésznek tanuló öccsével Olaszországba, ahol Ferrara mellett nyaralnak egy hétig.


A műsor: Mozart és Bartók

Szabadtéri és a szimfonikusok ma este 9 órakor kezdődő ingyenes ajándékkoncertjének első felében Mozart művei csendülnek fel a Dóm téren. A Figaro házassága nyitányával kezdődik a műsor, majd Rácz Rita után Haja Zsolt, a Simándy-énekverseny győztese énekli a Gróf áriáját a Figaróból, végül a szegedi Bartók-zongoraverseny első díjasa, Némethi Zsófia játssza a G-dúr zongoraversenyt. A szünet után a Linzi szimfóniát adja elő Gyüdi Sándor vezényletével a zenekar, végül pedig Juronics Tamás Bartók Táncszvitjére készített koreográfiáját táncolja el a Szegedi Kortárs Balett. Az ajándék előadás után további ingyenkoncert marasztalja a közönséget: a nézőtér mögötti teraszon a szegedi Blues Bell együttes játszik. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Októberre csúszik a rockklub

Továbbra sem működik a szegedi rockklub, bár augusztus elejére tervezték a nyitását. A klubnak… Tovább olvasom