Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Ajándékok a fa alá - helyi értékben

Szeged - Kulcstartó, hamutálca, könyv – a város címerével vagy jelképével. Ilyen emléktárgyat is ajándékozhat valaki karácsonyra távoli ismerősének.
Makón gazdag a kínálat, ha valaki helyi emléktárgyat akar vásárolni például karácsonyra egy távoli ismerősének, barátjának. Scheitzner Beáta, a makói Tourinform-iroda vezetője igazi kuriózumként a hagymás ételek szakácskönyvét mutatja elsőként. Természetesen, mint a hasonló üzletekben, itt is vannak a népművészet motívumait idéző használati tárgyak, de a hagyma is megjelenik kulcstartón, tányéron és más tárgyakon.

Hódmezővásárhelyen két boltban is be lehet szerezni a városhoz kötődő szuveníreket. A vásárhelyi idegenforgalmi iroda gazdag kínálatában szerepel a helyi fazekasság, bőrdíszművesség néhány remeke, vannak hímzések, de például útikönyv is – tudtuk meg Tülkös Ildikótól, az iroda vezetőjétől. Az Andrássy úti ajándékbolt tárgyain viszont – például vázán és hamutálon – a város címere köszön vissza.


Makón helyi emléktárgyakból széles a kínálat. Fotó: Tésik Attila
Makón helyi emléktárgyakból széles a kínálat.
Fotó: Tésik Attila

Csongrádon jelenleg szűkösebb a kínálat a szokásosnál, mert mint Újszászi Erikától, a Tourinform-iroda veze tőjétől megtudtuk: az irodájuknak otthont adó művelődési házat éppen felújítják, ideiglenes helyükön pedig nincs lehetőségük sok mindent kínálni. Városismertetőt és régi képeslapokat bemutató könyveket tudnak ajánlani. Ugyancsak felújítás miatt van zárva a Csongrádi Borok Háza – de aki valami igazán a városra jellemzőt szeretne adni, több üzletben is kaphat a helyi gazdák legfinomabb boraiból.

Szentesen viszont nincs se turisztikai iroda, se ajándékbolt. Aki helyi kuriózumot szeretne venni, a gólyás házként ismert Művészetek Házát keresheti fel – itt ugyanis van egy népi iparművészeti termékeket árusító kisbolt.

Szegeden póló is készül – jövőre

A szegedi Tourinform-irodában jelenleg szerény a kínálat helyi termékekből. A várost bemutató könyvekből ugyan többféle is kapható, ezenkívül viszont csak kulcstartót, hűtőmágnest és reklámtáskát tudnak adni. Azt tervezik, hogy jövőre készíttetnek bögrét, poháralátétet és pólót is. A helyi mesterek remekei egy Somogyi utcai kis üzletben kaphatók, aki viszont ínyencséget ajándékozna, felkeresheti a Pick erre szakosodott üzletét.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2009. december 22. 16:36
    „Én magam csinálom :P Nincs annál jobb mikor néz az illető hogy mit kapott aztán rájön hogy mindegyik egyedi darab :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi menetrend

Szeged - A mai nap az ünnepek miatti áthelyezéssel munkanapnak számít. Tovább olvasom