Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Ajtó fölé szögelték régen a bőregereket

Szeged - Kínában a boldogság szimbóluma a denevér, mi, magyarok viszont irtózunk tőle. A Szegedi Vadasparkban a nemzetközi denevérnapon, szombaton tévhiteket oszlattak a bőregérről.
– A denevéreknek nagyon rossz a sajtója – szögezte le Monostori András néprajz szakos egyetemista, aki szombaton a Szegedi Vadasparkban beszélt az éjszaka bőregereiről a gyerekeknek. Segítségével végigvettük, és sorra megcáfoltuk a denevérekkel kapcsolatos előítéleteket. – Nem szívják az ember vérét, és legrosszabb esetben is csak véletlenül akadnak bele a hajunkba – magyarázta a fiatalember, akitől megtudtuk: a Magyarországon élő példányok rovarokkal táplálkoznak. Ezt akár jobban is kihasználhatnánk, a természetes szúnyogirtók egyetlen képviselője ugyanis legkevesebb 100, de előfordul, hogy 1200 vérszívót pusztít el éjszakánként. Mivel nagyon rosszul látnak, hanghullámokkal tájékozódnak.

Ezt is kipróbálhatták egy elsötétített sátorban a gyerekek. A 7 éves Pálfi Fanni bekötött szemmel kopogtatta az egyik fatáblát , amire papírból kivágott rovarokat ragasztgattak – ezeket kellett megtalálni. A kislány a nyíregyházi állatkertben már simogatott denevért, erre azonban Szegeden most nem nyílt lehetősége. Az a férfi, aki minden évben vendégdenevéreket hoz a vadasparkba, idén nem tudott jönni.

Papírból hajtogathattak bőregeret a gyerekek a Szegedi Vadasparkban. Fotó: Karnok Csaba
Papírból hajtogathattak bőregeret a gyerekek a Szegedi Vadasparkban.
Fotó: Karnok Csaba

Juhász-Gőz Szilvia programfelelős elmondta: a nemzetközi denevérnappal a „nemszeretem állatok" renoméján szeretnének javítani. – Fontos, hogy az emberek tudják: a denevérek nem félelmetes állatok. Ha véletlenül berepülnek a lakásba, ne pánikoljunk, tárjuk ki az ablakot, húzzuk félre a függönyt, és előbb-utóbb kirepülnek – magyarázta Szilvia. Kínában a boldogság szimbólumaként tekintenek ezekre az állatokra, Magyarországon azonban úgy vélték: a balszerencsét űzik el. Ezért szögelték ki őket fejjel lefelé a lakóépületek ajtaja fölé.

Olvasóink írták

  • 1. IVY 2009. szeptember 01. 13:29
    „Bizony.
    Tápén pedig a templomkapura.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napfényfürdő: akár egy rágcsált gomba

A monumentális létesítmény és a rengeteg beton nyűgözte le a több száz felnőtt érdeklődőt a szerkezetkész Napfényfürdő Aquapolis első nyílt napján. Tovább olvasom