Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Ajtót, ablakot, autókat is tisztítanak a bútordoktorok

Mórahalom - Az ipari parkban két éve működő Bútor Doktor Kft. az országban egyedülálló technikát alkalmaz.
Egy vegyszerrel teli kádba mártják a régi, kopott festéktől megtisztítandó tárgyat, és 20–30 perc alatt sima felületet kapnak. Amit nem lehet megmártani, azt egy speciális géllel kenik be.

– A módszert Hollandiában 35 éve ismerik, de hazánkban mi honosítottuk meg. Elsősorban fa nyílászárók és antik bútorok rekonstrukciójával foglalkozunk. Gyakran dolgozunk műemlék épületekben, segítettünk a tiszadobi Andrássy-kastély felújításában, a hódmezővásárhelyi szerb–ortodox templom belső bútorzatának helyreállításában és egy szegedi, Gutenberg utcai műemlék épület ablakainak „tisztításában". Általában restaurátorok, asztalosok keresnek meg minket, feladatukat nagyon megkönnyíti az általunk használt, környezetbarát technika, sokszor a kezük alá dolgozunk – mondja Lőrincz Illés üzemvezető, a holland tulajdonban lévő, három főt foglalkoztató magyar cég munkatársa.

Speciális bútorrekonstrukciós módszert alkalmaznak. Fotó: Duka Félix
Speciális bútorrekonstrukciós módszert alkalmaznak. Fotó: Duka Félix

– Tiszadobon egy régi kandalló restaurációjában is részt vettünk. Mi csak a felületét tisztítottuk meg, a festést már más szakemberek végezték. Egy ideje veterán és raliautók karosszériájának felújításában is részt veszünk. Hoztak hozzánk kocsikat többek között Algyőről és Hódmezővásárhelyről. A karosszériát szétszedve, különálló elemekben kapjuk meg, és fémtiszta felületet alakítunk ki. A homokszórásnál hatásosabb és alaposabb a mi módszerünk, mert a vegyszer még a legkisebb hézagokba is bejut.

Folyamatosan próbálják népszerűsíteni a céget: áprilisban részt vettek Budapesten a Construma kiállításon, amely sok új megkeresést eredményezett. A mórahalmi „bútordokik" legújabb megbízatása valószínűleg a Heves megyei Sátán lesz, az ottani kastély rekonstrukciójáról egyeztetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazat mond-e az élelmiszerek címkéje?

Mennyi zsírt, cukrot, fehérjét, szénhidrátot és sót tartalmaz az élelmiszer? Ezt egy uniós norma és a magyar chipsadó miatt is rá kell majd írni minden élelmiszer címkéjére. Tovább olvasom