Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Ájultan zuhant a szír nő a padlóra a migránstárgyaláson

Szeged - Parancsot kaptak a rendőrök a migránsok beengedésére, így akarták őket elfogni - vallotta egy egyenruhás tegnap a bíróságon a tömegzavargásos határsértéssel vádoltak perén. A deréktól lefelé béna, kerekesszékes szírt, a bottal közlekedő öregembert épp a rendőrök mentették ki a kődobálás elől, majd minősítették őket az egyenruhásokra életveszélyesnek.
Kamu lehet a bírónak átadott fordítás

Bemutatta az ügyészség a bírónak azt a levelet, amelyről tegnap megírtuk, M. Sheikho szerint félrefordították. A levelet a bírósági tolmáccsal újra felolvasták, és kiderült, tartalma lényegesen más, mint amit a bírónak fordítás címén átadtak. A bíróság újra lefordíttatja a levelet.
– A bíróság a szabadlábra helyezési indítványokat elutasítja – mondta a tegnapi migránsper végén Arany János. Miközben a bíró döntését indokolta, tompa puffanásra lett figyelmes a terem: F. Hassan elájult, és a padlóra esett. A hatvanas éveiben járó szír nőt a rendőrök locsolták fel, komolyabb baja nem esett. A felfokozott érzelmi helyzet nem véletlen: a Szegedi Járásbíróság elé állított migránsok második napja vettek részt a maratoni eljáráson.

A bíróság meghallgatta a kerekesszékes F. Ghazyt, aki elmesélte, hogy egy angolul is tudó szír férfi fordított, hitegette a tömeget 2015. szeptember 16-án Röszkénél. Azt mondta nekik, hogy 1­2 óra múlva kinyitják a kaput.
Dráma a pénteki tárgyaláson: másfél hónap múlva folytatódik a migránsper. Fotó: Segesvári Csaba - GALÉRIA

F. Ghazy 2013-ban bénult le, amikor bombatámadás érte otthonát. A magyar–szerb határig tartó útról elmondta, a görög partoknál háromszor majdnem elsüllyedtek, „de istenünk, Allah velünk volt". A férfi elmesélte, a zavargás közben a tömegben volt, majd a földre zuhant, onnan a magyar rendőrök mentették ki. – Dobálták a köveket, egy engem is eltalált. A magyar rendőrök pajzzsal védtek, majd az orvos ellátott – mondta a katéterrel élő férfi.
A gerincsérves, bottal közlekedő A. Mohamed arról beszélt, nem járt iskolába, naponta 4­5 dollárt keresett a háború előtt. – A kapun átmentem, amikor a rendőrök felénk indultak, nem tudtam elfutni, 4 rendőr emelt fel és rakott félre. Többen megtapostak – vallotta a férfi. A fél szemére vak F. Hassan pedig arról beszélt, a kapunál átsétált, 10 méter után a rendőrök körbevették, és kivitték egy térre.
Dráma a pénteki tárgyaláson: másfél hónap múlva folytatódik a migránsper. Fotó: Segesvári Csaba - GALÉRIA

Hogy mit keresnek ők hárman a bíróságon? A rendőrségi jelentés szerint a kerekesszékes, a bottal járó és a félszemű „tagja volt az agresszív tömegnek", és életveszélyes eszközökkel támadt a rendőrökre. Az is kiderült, hogy a 10 vádlott elfogását a rendőrök szinte szóról szóra egyező indokokkal magyarázták, ezt a párhuzamot Arany János bíró is megjegyezte. A vádlottak után 40 rendőri tanú vallomását is felolvasta a bíróság, ezekből négy dolog derült ki: az egyenruhások a gázmaszk miatt alig láttak valamit, nem ismerik fel a vádlottak között a hangadókat, a vízágyú miatt semmit sem hallottak, és sokan az események közelében sem voltak. Egyetlen rendőr vallomása különbözött a többitől, egy egyenruhás azt állította: parancsot kaptak a migránsok beengedésére, mert az volt a terv, hogy a csoportot körbezárják, a hangadókat kiemelik.

A 7 órás tárgyalás végén a védők az előzetesben lévő vádlottak elengedését vagy házi őrizetét kérték, előbbit a bíró elutasította, utóbbiról később dönt. A tárgyalás 30 rendőri tanú meghallgatásával április végén folytatódik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem mind csoki, ami húsvéti nyúl

Nem mind csoki, ami húsvéti nyúl
Tíz különböző édességet teszteltünk. Tovább olvasom