Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Akadálymentes lakás karácsonyra

Szeged - Majdnem ötszörös volt a túljelentkezés az önkormányzat 18, szociálisan rászorulóknak meghirdetett bérleményére. A három akadálymentesített lakás egyikébe egy látás- és hallássérült cigánytanár költözhetett.
– Az eredményhirdetésen mindenki megtapsolta a szociális bérlakáspályázat nyerteseit. Örültek a sikerünknek. Én másfél évig reménykedtem a mihálytelki anyaotthonban, hogy rendeződik a sorunk. El sem hiszem, hogy végre megnyugodhatunk, és ebben a szép lakásban karácsonyozunk – mondta a 25 éves szegedi anyuka, Farkas Anita. Egyedül neveli a négyéves Zoltán Dominikot és az egyéves Nikolászt. A kicsi már az átmeneti szálláson született. Kérdésünkre, hogy miként került anyaotthonba, Anita derűs tekintete elkomorult. Legyintett, mondván, hosszú történet. A Honvéd téri önkormányzati bérház második emeleti 37 négyzetméteres szoba-konyháját meghatottan járták körül. A fiatal nő 55 ezer forintot oszt be havonta, abból 14 ezer 200 fizet ki lakbérre, és még félretesz rezsire. Az ünnepélyes kulcsátadáskor a babakocsiban ülő Nikolász úgy ragadta ki Solymos László alpolgármester kezéből az új otthon kulcsait, mintha vissza sem akarná adni többé.

A Dáni utcába költözött Ajtai Károly látás- és mozgássérült. Unokahúga a támasza. Fotó: Segesvári Csaba
A Dáni utcába költözött Ajtai Károly látás- és mozgássérült. Unokahúga a támasza.
Fotó: Segesvári Csaba

A 18 most átadott önkormányzati szociális bérlakás közül hármat akadálymentesített a kezelő IKV Zrt. Az egyikben, a Dáni utca és a Kálvária sugárút sarkán Ajtai Károly már be is rendezkedett. – Egy álló napig takarítottak a húgomék, vasárnap pedig hurcolkodtunk. Már a fenyőfát is megvettük. Végre vége a négy hónapos kálváriámnak. A családtagjaim ugyanis, akiknél meghúztam magam, eladták a lakást, azóta hol itt, hol ott laktam – invitált Ajtai Károly a 44 négyzetméteres bérlemény konyhájába. Szép szekrénysort, hűtőt vett, hogy berendezze. A gyerekkora óta vak férfi járókerettel közlekedik. Lovári nyelvórákkal egészíti ki 33 ezres nyugdíját és 15 ezer forintos vakellátását. A lakásért havonta 12 ezres lakbért fizet, plusz rezsit. Szegedre nehéz szívvel költözött rokonai közelébe, mert öccsét évekkel ezelőtt ebben a városban gyilkolták meg. Most mégis egyre jobban érzi magát a 48 éves cigánytanár. Feltérképezte magának új otthona zugait, és egyelőre unokahúgára támaszkodva jár a közeli üzletbe.

Öt évre kaucióval

A 18 szociális bérlakásra 83 család 150 pályázatot adott be. Az ingatlankezelő ezúttal is szigorú pontrendszer alapján döntött. 3 év alatt 200 család került be Szegeden valamilyen szociális alapú bérleménybe – tájékoztatott Németh István, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója. (Félezren költözhettek be más rászorultsági alapon ifjúsági, nyugdíjas- vagy sportgarzonba.) A szociális bérlakásokat öt évre kapják meg a rászorulók, kaució befizetése mellett. Utána hosszabbítható. 4800 szociális bérlakása van a városnak, ebből 600 a komfort nélküli, 1300 komfortos, 2600 összkomfortos.

Olvasóink írták

 • 9. Hibiszkusz 2008. december 31. 14:17
  „Nagyon dicséretes ha valóban a rászorulókon segitünk. Csupán egy kérdésem lenne: ha a "rászorult "időközben saját házat épit, miért illeti meg továbbra is az önkormányzati lakás?/amit kiad albérletbe/vagy ehhez már nem vagyunk elég okosak hogy kiszűrjük, vagy nem is akarjuk.?”
 • 8. Tralala 2008. december 27. 14:34
  „nem segélyt meg házat érdemelne...hanem egy apeh ellenőrzést meg rendőrségi megfigyelést....kíváncsi vagyok meddig lenne fedhetetlen az "uriember" a képen.”
 • 7. matylapát 2008. december 25. 17:37
  „a járókeretről csak annyit, hogy még sosem láttam azzal közlekedni, pedig havonta jár be pénzintézetünkbe a jövedelméért. Amikor pedig szabálytalan felvétel kísérlete miatt nem kapta meg, leköpte a pénztárosnőt, majd sürgősen távozott rokonával.”
 • 6. Tralala 2008. december 25. 11:36
  „egy lábnélküli vagy egy karnélküli miért nem kap??.....jah mert ő nem kisebbségi....hoppá.....egyelnőséget akarok!!!!
  énis ember vagyok csak azért mert dolgozok is....és ez így nem fer!!
  a szövegedet meg tarsd meg magadnak és melózzá csak azért hogy eltarthasd az ijeneket mint amiről ez a cikk is szól!”
 • 5. BK 2008. december 24. 12:50
  „Azért egy percre higgadjatok már le, kedves hozzásuzólók! Egy látásérült ember segítséget kapott. Ilyenkor is komolyan csak az epét tudjátok fröcskölni midnenfelé?”
 • 4. Tina80 2008. december 23. 15:52
  „Mi lett volna ha végre olyan kapta volna meg aki tényleg rá is van szorulva? Még ha nem ismerném az illetőt akkor elhinném,hogy szüksége volt rá....”
 • 3. dodó 2008. december 23. 14:46
  „"Lovári nyelvórákkal egészíti ki 33 ezres nyugdíját ..." - Az APEH vajon érdeklődik-e utána? Van-e engedélye óraadásra? Fizet-e TB-t?
  "..öccsét évekkel ezelőtt ebben a városban gyilkolták meg..." Ugye nem a magyarok???? - mert arról már Brüsszel is tudna!
  "...48 éves cigánytanár" - Melyik egyetemen vagy főiskolán diplomázott?

  ÖRÜLJÜNK, HOGY ISMÉT ÉRDEMES EMBEREK KAPTAK A MI BEFIZETETT ADÓNKBÓL!?”
 • 2. Tralala 2008. december 23. 13:51
  „nahaggyák má....akkormost énis mingyá elkezdek tanítani valakit mondjuk enni, és tanár leszek?!....mellesleg énmár láttam sokszor a képen látható ´uriembert´ és amikor átfutott a villamoshoz piroson nemtünt vaknak, bár igaz,hogy ekkor láttam először nyitva a szemét....meg aztis megnézném, hogy hogy csinálja, hogy neki csak ennyi pénzből volt hol laknia....meg amugymeg énnekem se lesz soha lakásom, és csak azért mert nincs papírom róla,hogy ´sérült´ vagyok én sosem fogok segélyt kapni....nah ez a hátrányos megkülönböztetés!!! vagy aki nem sérült vagy kisebbségi annak már nemis kell lakás??? meg annak az adójából más kaphat lakást?? a saját országomban külföldinek érzem magam....vicc!!!!”
 • 1. team5 2008. december 22. 15:57
  „Tanár leszek én is, ha megtanítok valakit fogalmazni, vagy a szavak jelentésére?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halló! Halló! - hallgassa meg a bombával fenyegető nénit

Szeged - Női hang hívta december 19-én 10 óra 30 perckor a rendőrséget, miszerint bombát helyeztek… Tovább olvasom