Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Akadálymentesítés - az üres szavakon túl

Szeged – Kevés divatosabb törekvést ismerünk, mint az esélyegyenlőség támogatása. Tényleg bejut a színházba egy kerekesszékes, vagy rendesen hallhatja a szabadtéri előadását egy hallássérült?
Egyik olvasónk mesélte, hogy lányának, aki mindkét fülére halláskárosult, névnapjára jegyet vett a Szegedi Szabadtéri Játékok Valahol Európában című előadására. A ma 22 éves egyetemista hallókészülék segítségével teljes értékű életet tud élni, ám nehézségek mindig adódnak. Az édesanyától megtudtuk, hogy a halláskárosult emberek indukciós hurok kiépítése esetén szinte teljes zenei valójában élvezhetik a színházi, szabadtéri előadásokat. Az egyik szakmai honlap szerint a hallókészülék nem segít ha zajos környezetben vagy ha a hallássérültnek távolról kell megértenie a beszédet, zenét. Tehát hiába a készülék, a szabadtérin a nagy távolság miatt a zene és beszéd elveszik a térben.

Felmerül a kérdés, hogy a szavakon túl, ha tényleges esélyegyenlőségről akarunk beszélni, egy hallássérültnek hogyan tudnak segíteni, akár az előadás szervezői – legyen az a szabadtéri vagy éppen a Szegedi Nemzeti Színház.

Kis segítséggel a halláskárosultak is
Kis segítséggel a halláskárosultak is megfelelő minőségben élvezhetik az előadásokat.
Illusztráció: hallokas.freeblog.hu


A kérdést először a Szegedi Szabadtéri Játékoknak tettük fel – lévén az ő előadásuk kapcsán merült fel az indukciós hurok telepítésének igénye.

– Ha ilyen jellegű kérés merül fel, a néző érdekében minden tőlünk telhetőt megteszünk – mondta el a delmagyar.hu kérdésére Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója. Elárulta, a kérdéses eszköz beszerzéséről intézkednek, a vásárló által megjelölt szektorba fogják telepíteni. Így a halláskárosult is a megfelelő színvonalon élvezheti az előadást. A további akadálymentesítéssel kapcsolatos kérdéseinkre válaszolva a Bátyai Edina kifejtette: „A szabadtéri játékok már évek óta gondoskodik az akadálymentesítésről. Rámpát helyeztünk el a nézőtér szélén, kerekes székes helyeket is kialakítottunk. Tervezzük, hogy az ünnepi előadásra, Az ember tragédiájára, jeltolmáccsal is készülünk. Ennek kivitelezése, egyeztetése még folyamatban van."

A szabadtérin túl, a tavaszi-őszi időszak legnagyobb kulturális színtere a Szegedi Nemzeti Színház. Kíváncsiak voltunk, hogy a nemzeti miképp tud megfelelni a XXI. század esélyegyenlőségének.

Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója arról tájékoztatta a delmagyar.hu-t, hogy számos lehetőséget biztosítanak abban az esetben, ha mozgáskorlátozott személy szeretne előadásaikon részt venni. A színház főbejáratánál ugyan nem lehet kerekesszékkel felmenni, de a művészbejárónál erre a célra külön rámpát alakítottak ki – épületen belül lift segítségével juthatnak helyükhöz a színházrajongók. Az intézmény felkészült a bejelentkezés nélkül érkező kerekesszékesekre is – de javasolják az előzetes értesítést.

A Szegedi Nemzeti Színházba és a Szegedi Szabadtéri Játékokra is gond nélkül eljutnak a kerekesszékesek. Fotó: sxc.hu
A Szegedi Nemzeti Színházba és a Szegedi Szabadtéri Játékokra is gond nélkül eljutnak a kerekesszékesek.
Fotó: sxc.hu

A főigazgató elmondta, halláskárosultak viszonylag ritkán, általában szervezett formában vesznek részt az előadásokon. A hallássérültek esélyegyenlőségének biztosítására évadonként 2-3 előadást szerveznek, amelyet jeltolmács fordít. Gyüdi Sándor hozzátette, a közelmúltban felvették a kapcsolatot a 90 decibel Projekt elnevezésű non profit szervezettel, amely jeltolmácsokat biztosít országszerte különböző színházakban.

Bonecz Ervin, a 90 decibel projektmenedzserétől megtudtuk, hogy a jeltolmáccsal kiegészített előadások integráltak, bárki részt vehet rajtuk. Azonban a program promócióját ők készítik elő és az esemény technikai lebonyolítását is ők végzik. Az előre meghirdetett előadásokon biztosítják, hogy az oda látogató hallássérültek azokon a helyeken foglaljanak helyet, ami a legközelebb van a jeltolmácshoz. Kezdeményezésükön kívül a közelmúltban több pozitív előrelépés is történt. A hallókészüléket használók részére az elmúlt években több színházban is indukciós hurok elnevezésű rendszert vezettek be, melynek segítségével a hallássérültek a rendes előadásokat is élvezhetik.

Gyüdi Sándor a delmagyar.hu kérdésre azt válaszolta, színházukban egyelőre nem tervezik indukciós hurok készülékek beszereltetését. A legközelebbi jeltolmácsolt előadást május 14-én láthatja a közönség: a Shakespeare: Makrancos hölgy című darabját játsszák.

Olvasóink írták

 • 5. Roxy08 2011. április 29. 08:22
  „Ez a történet, egy szelet az egészből.Az elmúlt években - de napjainkban is - nagyobb a füstje az esélyegyenlőség széleskörű megteremtésének, mint a rideg valóság. Ahogyan a cikk írója fogalmaz, " üres szavakon túl"!
  A lényeg, h egy kérdést azonnali tett követett.
  Megoldott-e a szabadtérin az indukciós hurok kiépítése? Válasz: nem.
  Majd ezt követően - másnap - hozzáláttak a probléma megoldásának.”
 • 4. zongorista 2011. április 28. 21:49
  „Esélyegyenlőség emlegetésekor meg kellene említeni a babakocsival közlekedőket is.
  Kis gyógyszertárak, lépcsővel, szűk bejárati ajtókkal.....
  Szerintem még mindig probléma!!!!”
 • 3. levelyne 2011. április 28. 14:10
  „2. bessy
  Akadálymentes gyógyszertár a Diófával szemben van, azt hiszem Panda Patika a neve. Hétfőtől-péntekig 8-19-ig, szombaton 8-13-ig van nyitva.”
 • 2. bessy 2011. április 28. 13:31
  „A történet tényleg kedves, de Nekem is van egy verzióm. A Szabadtérin valóban tudnak közlekedni a kerekesszékesek, igaz a bejelentéskor senki nem mondja meg, hogy merről fog tudni bejutni, így először alig jutottunk be az előadás elejére, másodszor már gyakorlottabbak voltunk, csakhogy akkor meg jegy nem volt a kerekesszékes közelébe a kísérőnek, és miután többször voltunk már a helyszínen pontosan tudom, hogy attól függ melyik jegyszedő áll azon az oldalon és ő mire hajlandó. Esetünkben pl tökéletesen elég egy műanyag szék a kísérőnek, amit az egyik jegykezelő hölgy az istennek se hozott oda, ragaszkodott hozzá, hogy üljön fel a kísérő 5 sorral feljebb. Így a családom 4 tagja 3 helyen ült. Ez csak szervezés kérdése lenne, mert másik esetben egy arra alkalmas személy ezt 2 perc alatt megoldotta. Ő SEGÍTETT!!!! Azért volt ott. Egyébként általában tényleg segítőkészek, de még sokat kell fejlődnünk. Rengeteg helyre nem tudnak bejutni. A tegnapi nap folyamán pl gyógyszertárat kerestem, ahova bemehetne egyedűl, hát erről majd talán máskor.
  Egy külföldi példámat azért még megemlítem. Nem szeretik ma Magyarországon azt a várost, ahol voltunk delfináriumban, kb 48 lépcsőn egy biztonsági őr felvitte a széket, egy a sérültet (kézben), a kísérőnek sem kellett alapból fizetni, és talán öten néztünk végig egy gyönyörű előadást 2 jeggyel, és közben 1ox néztek meg bennünket, hogy biztos nincs-e szükségünk valamire. Ennnyi!!!”
 • 1. Roxy08 2011. április 28. 12:06
  „Ez egy nagyon kedves történet!
  Nemcsak beszélnek valamiről, hanem tesznek is érte!
  Jó cikk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágállják az M43-as elkerülő szakaszát

Az M43-as autópálya elkerülő szakaszáért, az 5-ös és 47-es főút közötti részéért fizetnie kell minden áthaladónak. Tovább olvasom