Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Akadémia: Ságvárinak menni kell, Május 1. maradhat

Csongrád megye - 24 oldalon keresztül tette közzé a Magyar Tudományos Akadémia a listát, amelyen a magyarországi kommunista önkényuralommal kapcsolatba hozható nevek szerepelnek. Részletezik, hogy az önkormányzatoknak mely utcaneveket kell száműzniük, és melyek használhatók a továbbiakban is.
Közzétette állásfoglalását a magyarországi kommunista önkényuralmat idéző közterület elnevezésekről a Magyar Tudományos Akadémia. Megírtuk: tavaly novemberben az országgyűlés fideszes és KDNP-s politikusok kezdeményezésére döntött arról, hogy 2013. január 1-jével száműzni kell az önkormányzatoknak a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek nyomait őrző utcaneveket a közterületeikről.

Sok Csongrád megyei településen nem várták meg az MTA állásfoglalását: Bordányban például a megadott határidőre a Felszabadulás utca nevét Benke Gedeonra cserélték. Több kistelepülés azonban kivárt.
MTA-állásfoglalás: Ságvárinak menni kell, Május 1. maradhat

A Május 1. maradhat. Fotó: Karnok Csaba
Csak a fele maradhat Deszken. Zóját le kell cserélni.
Fotó: Karnok Csaba

Király László deszki polgármester korábban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy konkrét listát várnak arról, milyen neveket tartanak önkényuralminak. Deszken ugyanis a Felszabaduláson kívül Majakovszkij, Ságvári, Zója és Május 1. utca is létezik. A hivatalos állásfoglalás most megérkezett, a fenti 5 közterületi elnevezés közül az MTA a Felszabadulást, a Ságvári, a Zója és a Majakovszkij elnevezéseket nem javasolja, a Május 1. utca továbbra is használható.
Majakovszkij elutasításának indoka: a bolsevik párt tagja volt, agitátor. Költői munkássága világirodalmi jelentőségű, de kétségtelenül részt vett a szovjet önkényuralmi rendszer megalapozásában. Ságvári Endréről azt írják: tagja volt az antifasiszta illegális kommunista mozgalomnak, tevékenységét a csendőrség felfedte, és a letartóztatására tett kísérletkor fegyveres harcban halálos sebet kapott. Neve a kommunista áldozatvállalás jelképe lett, így közterület elnevezésére nem használható. Zója szovjet partizánlány volt, akit a kommunista propaganda szerint a németek hosszas kínzások után végeztek ki.

Amiket nem kell cserélni

Május 1-jén kívül továbbra is használható többek között Bajcsy-Zsilinszky Endre, Bacsó Béla, Frankel Leó, József Attila, Somogyi Béla és Szántó Kovács János neve. Marx Károly nevét használhatónak, de aggályosnak titulálták.  

A szovjet ifjú kommunista példakép lett, ezért neve kapcsolódik a kommunista önkényuralmi rendszer fenntartásához. Május 1-jét a chicagói munkássztrájk során a rendőri sortűz áldozatául esett munkásokra emlékezve a II. Internacionálé nyilvánította hivatalosan ünnepnappá, de 1955 óta katolikus ünnep is. Bár a kommunista diktatúra egyik kiemelt ünnepe volt, ennek ellenére ma is számos országban – így Magyarországon is – a munka ünnepe, munkaszüneti nap. A kifejezés a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül nem utal, ezért használható.

– Tájékoztattam a képviselő-testületet az állásfoglalásról. Következő lépés az érintett utcákban élők megszondáztatása lesz: a Zója utca korábban volt Magyar és Kettes utca is, ezeket akarják-e vissza, vagy másban gondolkodnak. Az állam csak a lakosság hivatalos iratainak cseréjét állja, a cégekkel nem törődik. Sokkal nagyobb probléma lesz, hogy a vállalkozások hogyan fogják majd kigazdálkodni a különböző hivatalos iratok és bélyegzők cseréjét – mondta Király László deszki faluvezető.

A közintézmények még nincsenek napirenden
A jövőben nemcsak közterület, hanem cég, civilszervezet, sajtótermék és közintézmény sem viselheti majd olyan személy nevét, aki a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be. Ezen esetekben a névváltoztatás határideje 2014. január 1-je. A Ságvári Endre gimnázium esetében a fenntartó SZTE rektora, Szabó Gábor megtartaná a már jól ismert „védjegyet", az iskola nevéből csak az Endrét száműzné. A végleges döntéssel azonban megvárják a törvény kihirdetését. A Ságvári-gimnázium és általános iskola vezetése csak ezután ülne le megbeszélni a neves iskola jövőjét.

Olvasóink írták

 • 8. x 2013. április 26. 19:31
  „6. _csutak_ "... 60 család lakik ebben a kettő lépcsőházban és egyetlen egy ember nem meri nyíltan vállalni a párt indentitását, rajtam kívül. Nem hiszik, hogy bármit tehetnek Orbán ellen...."
  - Esetleg nem hiszik, hogy pontosan neked lenne célszerű a véleményüket kinyilvánítanai, mivel ismernek.
  Majd a szavazófülke magányában "Jobbik"-ot választanak, hogy a félelmeid igazolódjanak, gondolhatják.
  "(...) Részünk minden nyomor... De szabadok vagyunk!"
  - Az általad preferált rendszerben senki nem volt szabad, még a legfőbb elvtársak sem, Moszkvában sem.
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/a_kommunizmus_aldozataira_emlekeztek/2321419/”
 • 7. Hammada_Fleet 2013. április 26. 08:30
  „"Akadémia: Ságvárinak menni kell"

  Az akadémiának (szándékosan kisbetűvel) mennie kell...”
 • 6. _csutak_ 2013. április 25. 22:38
  „Orbán, helyesebben az őt mozgató érdekcsoport elérte 15 év alatt, hogy az egyszerű embereket ne érdekelje a politika!
  60 család lakik ebben a kettő lépcsőházban és egyetlen egy ember nem meri nyíltan vállalni a párt indentitását, rajtam kívül.
  Nem hiszik, hogy bármit tehetnek Orbán ellen.
  No ez az amibe én nem tudok belenyugodni.
  Voltak emberek, akik ezért a hazáért az életüket áldozták és ma azért áldozzák fel állampolgáraink életét bizonyos politikai erők, hogy a tízmillió rabszolga országa legyünk.
  No ezt nem akarom hagyni, amíg élek!

  Süvölt a zivatar
  A felhős ég alatt,
  A tél iker fia,
  Eső és hó szakad.

  Kietlen pusztaság
  Ez, amelyben lakunk;
  Nincs egy bokor se´, hol
  Meghúzhatnók magunk.

  Itt kívül a hideg,
  Az éhség ott belül,
  E kettős üldözőnk
  Kinoz kegyetlenül;

  S amott a harmadik:
  A töltött fegyverek.
  A fehér hóra le
  Piros vérünk csepeg.

  Fázunk és éhezünk
  S átlőve oldalunk,
  Részünk minden nyomor...
  De szabadok vagyunk!

  Petőfi Sándor
  A farkasok dala”
 • 5. x 2013. április 25. 19:16
  „4. tucat "3. _csutak ... Ön az utolsó, akihez szóltam itt, ..."
  Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. De ki tudja, erős akarattal sikerülhet. (Pedig "gyalázzák" a szentjeiteket.)”
 • 4. tucat 2013. április 25. 18:43
  „3. _csutak
  Különös (fenét!), hogy egy ugyanilyen lényegű, de szélesebb spektrumra nyíló vélemény nem tudott itt megjelenni. Könyörögni, alkudozni, netán átírva azt, megalkudni nem fogok, az ilyesmit magam sem tűröm, borzalmas, nehezen kezelhető indulati hullámok borítanak el mindenféle, esztelen, egyéni haszon reményében fogant, tehát erkölcstelen alkudozási kísérlet láttán, ilyet így magam sem teszek semmiképp, akkor sem, ha az életem a tét, mert van annál is nagyobb érték(em).

  Ön az utolsó, akihez szóltam itt, további eredményes küzdelméhez kitartást és türelmet kívánva. Az enyém végképp elfogyott.
  Minden jót!”
 • 3. _csutak_ 2013. április 25. 17:57
  „Maradjunk a tudományos akadémia hozzáállásának a megközelítésénél!
  Az előző rendszer illegitim volt és azok támogatói gazemberek, mert csak gazember támogathat illegitim rendszert.
  Ha idáig eljutottunk akkor ugye az akkor szerzett diploma egyenlő a WC papírral, mint a Foxi-Maxis papírom.
  Tehát olyan képzettség és végzettség nélküli emberek mondtak véleményt, akik az illegitim rendszer nyugalmát, kényelmét élvezték, tehát haszonélvezői voltak.
  Én azt gondolom, hogy egy a szakmai hírnevére picit is adó akadémikus ilyenkor feláll és lemond a tagságáról.
  Ha ezt nem teszi akkor emberileg, szakmailag megkérdőjelezhető az alkalmassága!
  Javaslom az MTA -nak látogassanak el Dániába, vagy Kettering mellé, mert ott ezer éves utcanevet is találnak.
  Ott nem a politikai szélkakasok adják veszik az utcanevet útszéli lányok módjára!”
 • 2. pachakuti 2013. április 25. 16:34
  „A teljesség igénye nélkül:
  Balázs Béla; Bibó István; Bite Pál; Bokányi Dezső; Derkovits; Engels; Fürst Sándor; Gáspár Zoltán; Karikás Frigyes; Kukovecz Nana; Löwi Sándor; Ortutay; Pálfy; Sallai; Sík Sándor; Sólyom; Zöld Sándor; Wallitsch Kálmán...

  Nem lenne-e célszerűbb a DM-nek a szegedi utcanevekről írni?”
 • 1. x 2013. április 25. 16:10
  „A Ságvári már márkanév
  http://www.delmagyar.hu/forum/a_sagvari_mar_markanev/26/2620/?action=kifejt

  Ságvári Endre Gimnázium
  http://www.delmagyar.hu/forum/sagvari_endre_gimnazium/23/2003242/?action=kifejt

  a Ságvári
  http://www.delmagyar.hu/forum/a_sagvari/23/2001127/?action=kifejt”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 év fegyházat kapott a 16-szor büntetett Ajtai János

A vádlott fia a tárgyalás szünetében leköpte a sértett jogi képviselőjét, aki védelme érdekében rendőröket hívott. Tovább olvasom