Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Akár egymilliós bírság is járhat a régi piktogramokért

Szeged - Cserélni kell a dohányzást tiltó táblákat
Egységes, négynyelvű figyelmeztető táblákat kell kihelyezni mától azokon a helyeken, ahol tilos és ahol szabad dohányozni. Akár egymillió forintra is büntethetik azokat a közforgalmú intézményeket, ahol még a régi piktogramokat találják.
„Dohányozni tilos" és „Dohányzásra kijelölt hely". Két felirat, amelyet eddig csak ki kellett helyezni, de hogy mekkora és milyen, azzal senki nem foglalkozott. Nem úgy mától. Egy március 1-jétől életbe lépett kormányrendelet pontosan szabályozza, hogy a dohányzási korlátozással érintett, valamint a dohányzásra kijelölt helyeket, helyiségeket, valamint közterületeket milyen felirattal kell jelölni. Az egységes jelzés legalább A/4-es méretű, az ismert cigarettás piktogram alatt pedig négy nyelven – angolul, franciául, németül és oroszul – van feltüntetve, hogy dohányzásra kijelölt hely vagy dohányozni tilos.

Emellett szerepel rajta az a telefonszám is, ahol jogszabályszegés esetén bejelentést lehet tenni, vagy segítséget lehet kérni a leszokásról, továbbá egy leszokást segítő honlap címe is.

Péntek reggel szúrópróbaszerűen, a dugóban araszolva néztük végig a Tisza Lajos körút kirakatait. Egy nappal a jogszabály életbelépése előtt vagy tízféle, nem szabványos feliratot láttunk a műanyag táblától a kisméretű matricáig. De volt már, ahova kihelyezték az egyenkiírást. Kínai bolt, patika, kávézó és könyvesbolt is ugyanazt a legegyszerűbb megoldást választotta: A/4-es lapra, színesben kinyomtatták az internetről letölthető szabványt.

– Teljesen mindegy, milyen anyagú a tájékoztató felirat, a formai követelményeknek azonban meg kell felelnie – mondta el Tombácz Zsuzsanna megyei tiszti főorvos. A Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve kéthetes kiemelt feladatként kapta meg a tájékoztató feliratok ellenőrzését. Ahol még a régi piktogramokat találják, ott pénzbüntetésre számíthat a tulajdonos. – Százezertől egymillió forintig terjed a kiszabható összeg – figyelmeztetett a tiszti főorvos.

Az ÁNTSZ természetesen az elsők között tette ki az új dohányzást tiltó táblát. Fotó: Frank Yvette
Az ÁNTSZ természetesen az elsők között tette ki az új dohányzást tiltó táblát. Fotó: Frank Yvette


Újabb szigorítások jönnek a dohányosokra

Szerdán döntött az Európai Parlament az uniós dohánytermék-irányelvről, amelynek célja, hogy ne legyen vonzó a dohányzás a fiatalok számára. A mostani szabályok értelmében a csomagolás elejének 30 százalékát, hátoldalának 40 százalékát kell egészségügyi figyelmeztetésnek borítania. A tervezet ezt az arányt mindkét oldalon 65 százalékra emeli, és kötelezővé tenné a képes formát. A 20 szálnál kevesebb cigarettát tartalmazó dobozokat betiltják, mert ezek olcsóbbak, így elérhetőbbek a gyerekek számára. A képviselők döntése értelmében gyógyszerként kell szabályozni az olyan e-cigarettát, amelynek gyártója a dohányzásról való leszokást ígéri. Ellenkező esetben a termék a dohánytermékekre vonatkozó szabályzás alá esik, és nikotintartalma nem haladhatja meg a 20 mg/ml értéket. Az e-cigarettákhoz nem juthatnak hozzá gyerekek, a csomagolást egészségügyi figyelmeztetéssel kell ellátni, és az e-cigaretták is a dohánytermékek reklámozására vonatkozó szabályok hatálya alá esnek. A jogszabály betiltja az ízesítéseket. A mentolos ízesítés 2020-ban szűnik meg. A vízipipadohányt nem érinti ez a szabály.

A jogszabályt várhatóan március 14-én hagyja jóvá a Miniszterek Tanácsa. A tagállamoknak a felülvizsgált irányelv hatálybalépésétől két év áll rendelkezésére a szabályok átvételére.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vegyen kedden újságot! Meglepetés Breki magazin lesz benne!

Különleges ajándékkal kedveskedik a Délmagyarország/Délvilág az olvasóknak: kedden az árus példányokban egy Breki magazint is találnak. Tovább olvasom