Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Akár füstbe mehet a jószomszédi viszony

Szeged - Szegeden tilos hulladékot égetni a légszennyezés miatt. Ennek ellenére mégis vannak olyanok, akik füsttengerbe borítják környezetüket. Aki ősszel avart, gallyakat vagy más növényi maradékot lobbant lángra, azt akár 500 ezer forintra is büntethetik.
– Felettébb bosszantó, ha az ember hazaér a munkából, kiül a teraszra pihenni, és alig kap levegőt a füsttől. A pernye rászáll a kiteregetett ruhákra, a gomolygó füst beszivárog a nyitott ablakon keresztül a lakásba – panaszkodott egy olvasónk, aki neve közléséhez nem járult hozzá.

Szeged egyik kertvárosi körzetében, Kecskéstelepen él Szalai Éva is, aki hasonló panasszal fordult hozzánk. – Minden évben, amikor beköszönt az ősz, pernyeeső borítja be a kertünket: mindkét szomszéd szorgalmasan égeti az avart, a levágott gallyakat. Amikor szóvá tettem, hogy ez zavar bennünket, az addigi jószomszédi viszony megromlott. Azóta ferde szemmel néz rám a szomszédasszony, ráadásul továbbra is füstölnek. Nem tudom, mit tehetnék – bosszankodott a kétgyermekes anyuka.

Csányiné Bozsó Barbara elmondta: a szegedi önkormányzat városüzemeltetési irodájához is gyakran érkeznek hasonló kétségbeesett telefonhívások és írásos panaszok.

Tüzeskedés helyett válasszuk a füstmentes megoldást: gyömöszöljük zsákba a növényi maradványokat! Fotó: Miskolczi Róbert
Tüzeskedés helyett válasszuk a füstmentes megoldást: gyömöszöljük
zsákba a növényi maradványokat! Fotó: Miskolczi Róbert

– A levegő védelméről szóló kormányrendelet többek között azt is előírja, hogy hulladékok nyílt téri égetése, a lábon álló növényzet és a növénytermesztésből származó hulladékok égetése is tilos – szögezte le az ügyintéző, akitől megtudtuk, ha udvarunkból el szeretnénk tüntetni a gallyakat és a lehullott faleveleket, arra több megoldás is létezik: először is elszállíthatjuk a legközelebbi hulladékudvarba. Ha ez a módszer nem szimpatikus, akkor a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársaitól kapott, 120 literes, barna színű műanyag zsákba gyömöszölhetjük az avart. Ezt hetente egyszer díjmentesen szállítják el. De komposztálhatjuk is a növénytermesztésből visszamaradt hulladékot: a paradicsomszártól kezdve a tök levelén át, egészen a vékony gallyakig és a levágott fűig.

Vagyis, aki akarja, anélkül is meg tud szabadulni a növényi hulladéktól, hogy füstbe borítaná a környéket, és borsot törne ezzel a szomszéd orra alá.

Büntetés

Nem érdemes tüzeskedni, az ősszel lehullott falevél, levágott gallyak és más növényi hulladék eltüntetésére érdemes más alternatívát választani. Ugyanis akit hulladék égetésen kapnak, vagy bebizonyítják, hogy tüzeskedett, azt Szeged főjegyzője akár 500 ezer forintra büntetheti.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. lugas7 2008. szeptember 23. 11:43
  „www.szkht.hu---------lugas6 részére
  Szegedi környezetgazdálkodási Nonprofit kft.”
 • 23. lugas6 2008. szeptember 23. 07:22
  „Telefonszámot kérek, ahol be lehet jelenteni a veszélyes hulladékkal fűtőket, tüzelőket.”
 • 22. falusi 04 2008. szeptember 21. 15:43
  „hi!
  én speciel nem égetném a szemetet,ha lenne ingyen kukazsák.Egyszerűen nem tudom hová tenni a szemetet és heti 1400 ft pluszt nem adok ki csak a szemétnek.Habár sok a családomban a környezetvédő, mégsem tudok mit csinálni.Én nem az ágakról beszéltem, hanem a szemétről.Tehát nekem jogos az ingyen kukazsák feltevésem.Ami nekem igazán tetszett, az a domaszéki szelektív hulladékgyűjtő kukák.Üllésen is be lehetne vezetni.Én a főtérig a hátamon nem igazán tudom elcipelni a szelektívbe...ezért égetem,ha csípi a szomszéd szemét, ha nem...bár eddig nem szólt érte senki.”
 • 21. hi 2008. szeptember 20. 23:50
  „De igen ,szabad bográcsozni csak kérdezzük meg a tüzoltóságot hány km-s szél jelenlétében szabad tüzet gyújtani!!!! S aki őrült módjára autókulsőkkel tüzel a bogrács alá az már környezet szennyezés ,bogrács ide v.oda.A gallyakat viszont összevágva kévébe kötve elszállitja körny gazdálkodás ha erre kijelölt tárolóba v nylon tasakba helyezzük.Ha már van szgépünk semeddig sem tartana a Környezetgazdálkodástól érdeklődni ugyanis van honlapjuk lehet bejelentéssel is kéréssel is élni.-Ja persze,ingyen kukazsák meg egyebek,és égetjük a gazt mert a nagyapám is azt csinálta.Ajánlanám,hogy kovakővel gyujtsuk meg a tüzet mert az ősember is azt csinálta.”
 • 20. biztos megütöm ha feljelent 2008. szeptember 20. 20:26
  „Én elvinném a gallyakat és az elszáradt faleveleket az ingyenes lerakóba, de nincs mivel.
  Majd talán kis kötegekbe mint öregnénnye a hátamon, felülök a buszra vele.
  Sajna felénk is van egy ügybuzgó természetvédő aki nyomtatott papírt dobált be a levélládákba , hogy TILOS és milyen tel. számon tudják az égetőt feljelenteni.

  Mivel nem tellet másra kiskertben lakom 30négyzetméteren.
  Az környéken, csak 6-an lakunk, és csak ezt az eggyet zavarja.”
 • 19. ekerö 2008. szeptember 20. 19:32
  „Pölö szegeden vannak azok a franya hulladeklerakok ahova ingyen vihetne mindenki a szutykat es nem esti hangulatkeltesnek kezdi el egetni a szemetet. Tudom,tudom kovet a labomra es zutty a tiszaba mert ilyen szemet velemenyem van,dehat azert erdemes es van meg mit tanulni a kozos egyuttelesrol itthon is. Majd az elso csekk utan betartjak sokan, ahogy sokmindenma megszokott dolog meg nehany eve hatalmas felhaborodast valtott ki szuk latokoru honfitarsainkbol....szal kovet ide...:-)”
 • 18. SP 2008. szeptember 20. 18:30
  „Szia! 16. hozzászólás rekontra 2008.09.20. 14:23
  "Az ész a fontos, nem a haj..."
  Gratula, a mester feltalálta a bográcsos szemétégetőt. Kellene még néhány ötlet az 500 000 Ft. büntetés ellenszereként.”
 • 17. Gaz-Ella 2008. szeptember 20. 15:03
  „rekontr

  Zseni vagy!”
 • 16. rekontra 2008. szeptember 20. 14:23
  „Égess amit akarsz,csak rakj fölé egy bográcsban vizet melegedni,akkor nem büntetnek meg(bográcsozni szabad):).”
 • 15. k 2008. szeptember 20. 14:22
  „akkor már bográcsost se szabad csinálni vagy mi?”
 • 14. falusi 2008. szeptember 20. 14:07
  „Falusi 04! Igazad van. Azoknak akik panelban laknak, és akármennyi szemetet kirakhatnak a nagy közös kukába, azoknak könnyű, és olcsó. Mi meg falun fizessünk ki havonta sok-sok ezer forintot azért, hogy elvigyék a szemetet. A panelban lakóknak miért nincs külön-külön kukájuk???? Ami rajtunk marad, én is elégetem, főleg a papírhulladékot, mivel még egy nyavajás szelektív gyűjtő sincs a környékünkön.
  Amúgy meg akit zavar a gazégetés, az költözzön panelba, nem kell állandóan affektálni.
  Meg kíváncsi lennék, hogy nagyobb gallyakat hogy szuszakolknak bele egy zsákba...”
 • 13. falusi 04 2008. szeptember 20. 13:07
  „Én égetem a szemetetemet.Mivel sokkal több hulladékot felhazmozok,mint amennyit a kukás elvisz (a plusz kukazsák 350 Ft/db)ezért egy hordóban égetek...falun.
  De ez természetes dolog,nem is értem mi ez a para most.Jaaa,hogy nem lehetne?..lehet,de akkor adják ingyen a plusz kukazsákot és ne csak két pluszt vigyen el a kukásautó!Ja,és mivel autóm nincs,így lerakótelepre sem tudom elvinni a szemetet.”
 • 12. SP 2008. szeptember 20. 12:10
  „Távhőszolgáltató kéményei alacsonyak, a gázmotoros égéstermék szépen beül a felsőváros panelházai közé. Marja a torkot, csípi a szemet. Semmivel nem jobb, mint a gazégetés, csak ezt nem büntetik, mert az önkormányzat önmagát nem fogja megbüntetni.
  " 9. hozzászólás kekecke 2008.09.20. 11:36
  szalonnasütés szintén tilos ? " Ha én szalonnát akarok sütni finom hagymával, akkor a szomszéd kekeckedhet?, a hatóság üldözhet?
  Vagy erre is van szabály. Sózott szalonnát lehet, füstöltet nem lehet sütni, mert az halmozottan szennyezi a levegőt.
  Szerintem a környezetvédelmi passzust inkább az erőművekre, hulladékmegsemmisítőkre kellene alkalmazni és nem az egyszerű nem ipari füstkeltőre. Főleg az 500 000 Ft-os ijesztgetést nem.”
 • 11. Gaz-Ella 2008. szeptember 20. 12:02
  „libero

  Azt hiszem tökéletesen igazad van. Kijön a városból egy "nagyokos" és ettől természetesen hasra kellene esnünk. Eltűrni a terepjáróját, a kerti PARTYjait és azt, hogy le akar betonozni mindent. Már a nagyapám is égette a gazt, ja és a szomszédai is.”
 • 10. libero 2008. szeptember 20. 11:38
  „Csak nevetek a sok városból kiköltözött emberen, akik azt hiszik, hogy falun nyugalom van és csönd.Most jönnek a problémáikkal:Állattartás(trágyszag),kutyaugatás,macskanyávogás,sár,disznóvágás,tücsökciripelés,kakaskukorékolás (hajnal 3-kor),disznóvisítás,kotkodácsolás stb.Ettől függetlenül azért igazuk van sok mindenben, de ne felejtsék el, hogy mikor kocsiba ülnek, akkor ők is szennyezik a környezetet.A szmog a városokra jellemző.”
 • 9. kekecke 2008. szeptember 20. 11:36
  „szalonnasütés szintén tilos ?”
 • 8. zweistein 2008. szeptember 20. 09:25
  „nane... 2008.09.20. 08:57
  Szerintem is ez a legnagyobb probléma. Nem a száraz gallyak, esetleg a kórók elégetése (ezek csak nehezen komposztálhatók), hanem a műanyag, gumi, rongyok, amelyeket kályhában is égetnek, valóban fojtogató, nyilvánvalóan egészségre káros, rákkeltő anyagokat a levegőbe eregetve. És ez a légszennyező mocsok, szélcsendes párás időben rátelepszik a környékre.”
 • 7. nane... 2008. szeptember 20. 08:57
  „ugyan már,mi az a ,,lomégetés,, ahhoz képest, hogy felénk,,szinte belvárosi részen,,a fűtési szezon kezdetétől mindenféle hulladékkal fűtenek!!! ezt nem ellenőrzik, gumival-autó-,mindenféle műanyag hulladékkal, a csukott ablakon keresztül érződik a büdös,és nem lehet utcára menni,a kémény füstje mutatja is honnan jönnek ezek a szintén környezetszennyező bűzbombák,és még állítólag nagy fűtőértékük sincs,szóval nem értem minek a gazégetést tiltjuk,amikor sztem ezek sokkal szennyezőbbek!!!!és sajnos az energiaárak miatt nem lesz jobb a helyzet!!!!”
 • 6. Csiga-biga 2008. szeptember 20. 08:55
  „A kiskertekben sem különb a helyzet,mikor a szomszéd a2o év alatt összegyűlt szemetet égeti el.Szabályosan kifüstöli a szomszédot.Ha már tüzeskedni akar égesse éjszaka,amikkor nincsenek kinnt az emberek.Arról nem is beszélve,hogy a szomszédnak leégeti a növényeit,akkor mia francnak dolgozik az ember.Nincsenek tekintettel a másik emberrekre.Gyomirtózzon időbe és nem kell az égetés.Komposztálja a kert végében, pár hónap múlva trágya lesz.”
 • 5. Anyuska 2008. szeptember 20. 08:02
  „az az idegesítő mikor nyáron 40-en fokban este elkezdik égetni a gazt amugy is nagy meleg van,de a dilis agyúak égetik a gazt.Be kell csukni az ablakot,Az amugyis tikkasztó hőségben.Sajna Algyőn is nagy divat ,ha mér égetik a gazt ne 40-en fokban tegyék a sok idióta::::.Elismerem falun előfordul .De a gyagyások égessenek akkor mikor nincs nagy meleg´´´´´´´”
24 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak csekk a magyar rendőrtől

Szeged - Németországban egy külföldit megmotozhat a rendőr pénz vagy bankkártya után kutatva, Romániában pedig elveheti a jogosítványát a gyorshajtónak. Tovább olvasom