Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Akcióban az APEH: bírság és üzletbezárás

Lecsaptak a nyugtát nem adó kereskedőkre az adóellenőrök Csongrád megye piacain és üzleteiben. A háromnapos akció mérlege: kilencmillió forintos bírság és üzletbezárások.
Tegnap zárult le hét APEH igazgatóság háromnapos közös akciója Csongrád és Békés megyében. Az üzletekben, a piacokon és a közterületeken elsősorban azt vizsgálták az adóellenőrök, adnak-e nyugtát a kereskedők. Az akcióban többek között Somogy, Veszprém és Zala megyei APEH-munkatársak vettek részt, azért, hogy ne ismerjék meg őket az árusok. Mint ahogy azt a tegnapi sajtótájékoztatóján Ecsedi Ákos, a APEH központi hivatala ellenőrzési főosztályának osztályvezetője elmondta: erre a szervezésre azért volt szükség, mert már a szomszédos megye adóellenőreire is ráismernek a szegedi kereskedők. Csak az előkészületek több mint egy hónapot vettek igénybe.

Ecsedi Ákos elmondta: semmit sem javult egy év alatt a fegyelem: a 210 vizsgálat 70 százaléka zárult valamilyen megállapítással, a próbavásárlások 56 százalékában nem kaptak nyugtát az adóellenőrök. A piacokon még rosszabb az arány, 80 százalék. A kereskedők nem okultak az elmúlt évek történéseiből, a három nap alatt 9 millió forintos bírságot róttak ki rájuk és öt, jellemzően ruházati üzletet 12 napra bezárnak. A büntetés mértéke elérte a 200 ezer forintot is vállalkozónként.

Az ellenőrzésekről krimibe illő történeteket lehetne írni, amelyekből nem hiányoznak a komikus elemek. Adóellenőrzés során ugyanis az árusok hirtelen amnéziába esnek, a távol-keleti illetőségűek pedig még a minimális magyar szókincsüket is elveszítik. A rendőrök ilyenkor segítenek az adóellenőröknek a szükséges okmányok megkeresésében és a jegyzőkönyvek felvételében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olajünnep Algyőn

Az algyői szénhidrogénmező 40 éves jubileuma alkalmából rendeznek ma ünnepséget Algyőn, amelyen… Tovább olvasom