Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 12°C Még több cikk.

Akciós bérleti díjakat kérnek a belvárosi kereskedők - galériával

Szeged - Bérletidíj-csökkentést, élhető belvárost követeltek a belvárosi kereskedők mintegy 150-en a szegedi városháza előtt. Rossz helyen tüntetnek, az IKV elé kellett volna menni – áll a válaszban, a Vécsey Ágnes sajtószóvivő által aláírt közleményben.

Háromnegyed 9-kor kezdték, negyed 11-kor abbahagyták demonstrációjukat a szegedi városháza előtt a belvárosi kereskedők. Körülbelül 150-en tüntettek békésen, tábláikon a következőket olvashattuk: „Akciós bérleti díjakat", Több parkolóhelyet", „Élhető belvárost", „Üres belvárost akartok?", „Legyünk valódi partnerek!"

Tüntető belvárosi kereskedők a szegedi városháza előtt. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Az előzmények: a belvárosi kereskedők szeptember 9-én levelet írtak Botka László polgármesternek, a frakcióvezetőknek, valamint az IKV Zrt. vezérigazgatójának, Tápai Péternek. Ebben közölték: tárgyalni szeretnének, mivel úgy vélik, problémáik közösek. Ők a város szerződéses partnerei, akik megérzik a 3 éve tartó gazdasági válságot, és azt tapasztalják: forgalmuk állandóan csökken. Csak a bérleti díjuk nem. Eközben az állandó felújítások, építkezések, parkolási gondok miatt üzleteik megközelíthetetlenek, a vevők máshová – például a nemrég megnyílt bevásárlóközpontba – mennek. Egyenrangú feleknek érzik magukat, jogaik is vannak, nem csak fizetni szeretnének.

A levél megírása óta nem történt semmi, kérésüket válaszra sem méltatták. Az egyik szervező, Jenei Imre olvasta fel azt a petíciót, amit szerettek volna átadni a polgármesternek. Ebben az áll, hogy az élhető belvárosra a megoldást közösen kellene megtalálni. A levelet ott helyben aláírták a tüntetők. Jenei, aki az Eldorádó tulajdonosa, azt mondta: 750 parkoló van jelenleg a belvárosban, ebből 100 megszűnik.

Tüntető belvárosi kereskedők a szegedi városháza előtt. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Összeszámolták az üresen álló üzleteket is: 76 van zárva, 90 százalékuk IKV-bérlemény. Egy átlagos, kiskörúton belüli belvárosi üzlet bérleti díja körülbelül 3000 forint négyzetméterenként és havonta.

A demonstráción ott volt Mágori Imre, a Mercator Kft. tulajdonosa is: a belvárosban 2 üzlettel érdekelt, a Mérey és az Oskola utcaival. Mindkét helyen az új forgalmi helyzet miatt nem lehet autóval megállni, a boltok forgalma a felére csökkent. – Üljünk le egy tárgyalóasztalhoz, és beszéljük meg a problémákat! – mondta a kereskedő. Kisfaludiné Koncz Emese a Kárász utcai 1001 Éjszaka szexüzlet tulajdonosa: – Lezárták az átjárást a szomszéd utcába, nincsenek parkolóhelyek, az árut alig tudjuk behordani az üzletbe.

Tüntető belvárosi kereskedők a szegedi városháza előtt. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Negyed 11-kor egy delegáció vitte be az aláírt petíciót a városházára, ahol azt Molnár László, a városüzemeltetési iroda vezetője vette át. Ezzel véget ért a kereskedők tüntetése.

* * *

A szegedi polgármesteri hivatal közleménye

Szeged Város Önkormányzata tájékoztatja a belvárosi helyiség bérlőket, hogy a gazdasági válságra való tekintettel 2010-ben önkormányzati kérésre nem volt bérleti díj emelés, az idén pedig a vagyongazdálkodási bizottság tudomásulvételével csak az inflációval megegyező mértékben emelte az IKV  a bérleti díjakat.

A bérleti díj csökkentésére irányuló kezdeményezés különösen érthetetlen annak tükrében, hogy ezek a díjak a hasonló magyar nagyvárosok bérleti díjaival összehasonlítva mérsékeltnek nevezhetők (Miskolcon 3500-3800 Ft/négyzetméter, Szegeden átlagosan 1925 Ft/négyzetméter), valamint azért is, mert a bérlők jelentős része - mintegy húsz százaléka - albérletbe adja bérelt ingatlanait.

Felhívjuk továbbá a tisztelt belvárosi üzlet bérlők figyelmét arra is, hogy rossz helyen fejezik ki véleményüket: az általuk bérelt helyiségek bérleti díját nem az önkormányzat közgyűlése és végképp nem  a polgármester, hanem az IKV Zrt. saját hatáskörben határozza meg.

Olvasóink írták

64 hozzászólás
 • 64. macs 2011. október 13. 20:39
  „63. deakicska,
  nem értelek, eddig az volt a baj, hogy a városban csak kínai és angol bálás van. Most van egy csomó márkás cuccot áruló üzlet, illetve a régi Centrumban volt már korábban is. Végre mindenki megtalálja azt, amit akar.”
 • 63. deakicska 2011. október 13. 15:37
  „Az Árkádban a magyaros konyhát is kínaiak csinálják.
  No komment - menjen, egye, aki akarja... Meg vegye a drága márkás rongyokat horribilis összegekért (ami mellesleg szintúgy Kínában készült... ) :-))))”
 • 62. N.P. 2011. október 13. 12:04
  „+36
  "Legalább tudom, h elfogult vagy. A pl.a hamis mézet nem a TESCO forgalmazta? " - de, és egy MAGYAR cégtől vásárolta, mint kiváló minőségű magyar terméket!”
 • 61. .suhym. 2011. október 13. 10:50
  „Azért a magyarok sem nyeretlen két évesek!:((
  Ajánlom figyelmébe a bevásárlóközpontok utálóinak:
  http://termelotol.hu/hirek/kozel-harom-tonna-lejart-szavatossagu-termeket-foglaltak-le-nagybani-piacon”
 • 60. .suhym. 2011. október 13. 10:40
  „52. cintula 2011.10.13. 08:51

  Már megbocsáss, én egy szót sem szóltam élelmiszerekről, Tesco-ról! Kizárólag a bevásárlóközpontokban található üzleteket említettem!
  Ritkán járok a Tescoba, de ha nem változott nagyon a helyzet, gondolom a táskás, bizsus, fehérneműs ...etc. boltok még meg vannak ott. Ezek viszont nem zárnak be pl. du. 6 órakor.
  Én erre szerettem volna a kereskedők figyelmét felhívni.
  Nem elég várni, hogy az önkormányzat segítsen rajtuk, tenni is kellene valamit a saját érdekükben.

  Hazánkban az a helyzet, hogy nagyon sokan az államtól, önkormányzatoktól várják , hogy a problémáikat oldja meg, az adózási morál pedig a béka hátsója alatt van!

  Segíts magadon, az Isten is megsegít! - így szól a mondás.”
 • 59. macs 2011. október 13. 10:08
  „55. cintula,
  iagazad van, ne legyen kinai és bálás a belvárosban. Ott csak márkás termékeket áruljanak. Azért kérlek szállj le a földre. Nézd meg, hogy az emberek hol vásárolnak.
  Ezt a kinaizást meg abba kéne hagyni. Érdemes megnézni a különféle "márkás" cuccok címkéit, hol gyártják őket! Igaz manapság már nem azt irják bele, hogy "Made in china" hanem azt, hogy "Made in P.R.C". :-)”
 • 58. nanemaaa 2011. október 13. 09:44
  „Szerintem egyszerű a megoldás. Az IKV ezentúl ne járuljon hozzá a bérbe adott üzletek esetében ahhoz, hogy a bérlő tovább bérleteztesse a helyiséget, hanem maga adja oda annak aki azt ténylegesen üzemeltetni kívánja. Akik meg eddig abból éltek, hogy nem kereskedtek, csak tovább bérleteztettek, azok majd nem mennek az utcára bérleti díj csökkentéséért. Az albérlők meg rájönnének, hogy tényleg olcsóbb az IKV-tól bérelni, mint a bérlőtől.”
 • 57. gavallér 2011. október 13. 09:18
  „A bérlők problémája nem a bérletidíj, hanem a vevők elmaradása.
  Ez a nagy gond . Nyilván ennek sok oka van.
  Be kell zárni a boltot és a város majd csinál a helyén valamit.”
 • 56. Torontál 2011. október 13. 09:12
  „Miért kellett konkurenciát csinálni a városnak az Árkáddal .Ez előre borítékolható volt. Rengeteg kieső bérleti díj ,megszűnő munkahely.
  Ez egy sima szándékos károkozás a város vezetői részéről.
  Ez a döntés mindannyiunk zsebéből húzza ki a pénzt.
  .....és a műemlék rombolásról még nem is beszéltünk.
  Röhej, hogy a Mars téren és környékén még pénteken is fizetni kell a parkolásért.”
 • 55. cintula 2011. október 13. 09:04
  „38. Pandora 2011.10.12. 20:16

  a közhiedelemmel ellentétben az árszínvonalat és fizetéseket nem a szegedi kereskedők szabják meg!
  a megszámlálhatatlan magas fizetnivaló nemcsak a háztartások sajátja. ...
  ha megkapod a gázszámlát akkor a gázóra leolvasót szoktad hibáztatni?

  az ÁRKÁD egyébként is nagyon drága. az nem baj? ha szép és új ..akkor belefér?
  a belváros lepusztulásában a VÁROS hozzáállása nem megfelelő.
  Debrecen szabályozza, hogy ki és milyen célból vehet ki a belvárosban üzletet.
  Rongyos és kinai magas bérleti díjat kaphat mert NEM akarják ott látni.
  A nívós üzlet meg alcsonyabbat mert WELCOME!”
 • 54. macs 2011. október 13. 09:02
  „52. cintula,
  igazad van, nagy baj van, ha TESCO-nál munkaügyi szabálytalanságok vannak. A TESCO mostanában erőteljesen célkeresztben van, valaki számára erős konkurencia, melyet le kell nyomni. DE a mi van azokkal az üzletekkel -nem multikkal - ahol kiméletlenül kijátszák az alkalmazottakat? Ők nyugodtan űzhetik az "ipart", hiszen a kiszolgáltatott helyzetben lévő alkalmazottak befogják a szájukat, és a tulaj ezt tudja.”
 • 53. macs 2011. október 13. 08:55
  „51. +36,
  a gazdaság egyidős a versennyel, mert nem csak a kereskedők, a gyártók is versenyeznek. Nekem nagyon tetszik, hogy egyesek úgy akarják csökkenteni a versenyhátrányukat, hogy a konkurenciát igyekeznek ellehetetleníteni.
  Könnyű úgy olimpiát nyerni, ha a versenytárs lábára ólmot rakatnak.”
 • 52. cintula 2011. október 13. 08:51
  „empatia mentes a hozzászólások jó része. azaz dögöljön meg a szomszéd lova (is).
  mi féle virtus ez emberek?

  47. Satnya 2011.10.13. 01:00
  a demonstráció vagy tüntetés = demokratikus lehetőség

  49. .suhym. 2011.10.13. 06:57
  igen olyan nagy a baj, h a TESCO lassan hetente bukik valami munkaügyi gennyel!”
 • 51. +36 2011. október 13. 08:38
  „50. N.P. 2011.10.13. 07:44

  Legalább tudom, h elfogult vagy. A pl.a hamis mézet nem a TESCO forgalmazta?
  Rágcsálónyomok 6 TESCOBAN? Mindent nagyobb menyiségben mint korábban el lehetett képzelni.
  A lapockát sonkának nem a CORA?
  Olcsó ehetetlen virslit a maszek hentes gyártatott?
  a lista nem teljes.

  VERSENY MULTI NÉLKÜL IS VAN és VOLT is. Már Kohn meg Grün bácsi is konkurált 1934-ben.
  A kereskedelemmel egyidős a konkurencia.
  A MédiaMárkt abszolute nem olcsó ...pedig a legnagyobb és multi is.”
 • 50. N.P. 2011. október 13. 07:44
  „+36
  Tudod a verseny miatt csökkent a kötelezőm, a verseny miatt vehettem épeszű áron monitort stb. Szerinted ha nem lenne verseny a mi magyar kereskedőink mekkora árréssel dolgoznának? (ugyan az a monitor amit Szegeden 26 000 Ft-ért vettem, Gyomán 32 000Ft -volt, mert itthon egy kicsit nagyobb a konkurencia...)

  Én sem rajongok a multikért, de azért a téglaporból készült paprikát, a glicerinnel "feljavított" minőségi bort nem ők forgalmazták. A tőke a világ minden részén ugyan úgy működik: maximalizálni akarja a hasznot.”
 • 49. .suhym. 2011. október 13. 06:57
  „40. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2011.10.12. 21:22

  Ugyanezen kereskedők között vannak olyanok, akik minimálbéren foglalkoztatják az alkalmazottakat, aztán pár forintocskát, kikerülve az adózást, még dugnak a zsebükbe, hogy ne hőbörögjenek. Egyik-másik bejelentés nélkül alkalmaz embereket, csak ezt elfelejti közölni velük, viszont a járulékokat levonja tőlük a bérből, amit szintén elfelejt továbbítani a Tb-nek. Nem adja ki a törvényben előírt szabadságot...tovább is van mondjam még?
  Tudom miről beszélek, mert egyik sógornőm egész életét a kereskedelemben töltötte, és pontosan egy ilyen emberkénél dolgozott, más lehetőség nem lévén, sok éven át üzletvezetőként, minimálbérért, jóval több, mint heti 40 órát.Az illetőnek több üzlete is van a városban, de az alkalmazottainak nem adott árkedvezményt soha!

  Elhiszem, hogy most rosszabbul megy a belvárosi kereskedőknek, mint ment 5-6 évvel ezelőtt, de akkor, mint írta itt valaki, nem hőbörögtek, hogy "halálra" keresik magukat.

  Senkinek sem fáklyásmenet, de alkalmazkodni kell a megváltozott körülményekhez nekik is. Lehet akciózni, profilt váltani, több félét árulni netalán kisebb árréssel! Már Kohn bácsi is megmondta, jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint, igaz a fillérekből összerakott vagyon kissé több munkát igényel!

  Talán, ha a pl. nyáron tovább tartanának nyitva, mert a dög melegben, amikor az emberek nagyobbik része szintén a munkahelyén dolgozik, kevesebben sétálnak a belvárosban, mint mondjuk este 6 után, de akkor már az összes üzlet zárva van a Kárász utcán. Ezzel szemben viszont a Plázában, a bevásárló központokban, most már az Árkádban lévő kereskedők is este 8 - 9-ig nyitva vannak. Szerinted a munkaidő után vásárolni akarók, hova mennek, a bezárt üzletekbe?

  Igenis a vásárlónak jó az, ha van választási lehetősége, mind minőségben, mind árban!”
 • 48. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2011. október 13. 01:42
  „43: Rávilágítanál az összefüggésre?”
 • 47. Satnya 2011. október 13. 01:00
  „Nekem is csökkentsék a víz és csatornadíjat és a gáz árát,mert csökkent a keresetem....”
 • 46. +36 2011. október 12. 22:52
  „37. N.P. 2011.10.12. 19:54

  Emberek!
  Álljunk már meg egy szóra....
  .......nekünk bizony jó a konkurencia.

  EZT ETETTÉK meg a magyarokkal! Ezért van 180 Ft virsli, ehetetlen ,újra cimkézett, lejárt kaják a "konkurenciánál"!
  Mert MÉG MINDIG ELHISZED, h majd neked lesz jobb. NEM. A MULTINAK LETT. CSAK A MULTIKNAK.

  EGY MÁSIK NAGY TÉVEDÉS:
  "A piaci verseny majd megoldja..." KÖZHELY AMIT NAGYON HANGOZTATTAK.....
  NEM OLDOTT MEG SEMMIT. NEM IS FOG. NEM IS HISZI SENKI EZT EL MÁR.
  AZ ELMÚLT 20 ÉV BIZONYÍTOTT.”
 • 45. Utazo 2011. október 12. 22:36
  „Peticio?
  Kinek-minek?!
  Nem foglalkozik veluk a kutya se.

  Mikor hulyere kerestek magukat a most tunteto kereskedok, akkor nem tuntettek, hogy emberek, szarra kerestuk magunkat!
  Nemde? :)”
64 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patkánykísérletek a migrén ellen

Tajti János rengeteg munkája ellenére élvezi, amit csinál, és bízik a migrénkutatások eredményességében. Tovább olvasom