Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Aki a virágot szereti, megveheti nőnapra

Szeged - A tulipán illik leginkább nőnapra – állította a Mars téren egy férfi. Egyetlen szálat megvehetünk nyolcvan forintért, de fizethetünk kétszázötvenet is érte. Az illatos nárciszcsokor kétszáz forint, a szagtalan csak százötven. És újra keresik a szegfűt is.
Az Egy szál harangvirágot játszotta tegnap délelőtt a hegedűs a Kárász utcán, de valószínűleg kevés férfi ússza meg egyetlen darab Adenophorával a nőnapot. Az ott sétáló Iván például 3-4 ezer forintot szán az ünnepre.

– Anyukám, a nőnemű munkatársaim, a takarítónő a cégnél és a barátnőm – sorolta a virágra várókat, de arról fogalma sem volt, hogy mennyit kell fizetni egy szál tulipánért. Mi utánanéztünk. A Mars téren kezdtük. A domaszéki Bába Józsefnél például nyolcvan forintot – ötös, tízes csokorban árulta őket. Tavaly drágább volt, ugye? – kérdeztük, és valóban: egy éve ugyanitt száz forintba került az egyik legkedveltebb tavaszi virág. Miért? Egyrészt Bábáék most nagyobb területen termesztik a tulipánt, így van bőven, másrészt meg kell tartani a vevőket, és az áremelés erre rossz módszer. Szegfűt is árultak – huszonöt év szegfűzés után tíz évet kihagytak, de most újra keresik a vásárlók –, ezt is nyolcvanért. A piac diktál egy másik szegfűárus szerint is, nála hetven forint egy szál. Ő dekoratív húszas csokorba kötötte, ami ezernégyszázba került. Szerinte azonban nőnapon nem ez a legnépszerűbb virág. A Mars téren egyébként láttunk szegfűt 250-ért is, igaz, fóliába csomagolva. Az általunk látott legdrágább tulipán is ugyanennyibe került.

Fotó: Frank Yvette

A cserepes jácintot a piac egyik szélén ötszáz forintért, a másikon háromszázért árulták tegnap. Az ötszázas végén egy vevő üzleti továbbképzésben is részesült:

– Tudja maga, mennyibe kerül a holland hagyma? Én termelő vagyok, mit tetszik gondolni!? Nem adhatom olcsóbban!

Különlegességeket is lehetett kapni, például orchideát ezer forintért, és az egyik árusnál választhattunk, hogy illatos nárciszt kérünk-e. Ebből tíz szál kétszáz forint volt, a szagtalan változat csak százötven. A rózsaszálak ára kétszázötventől négyszázig változott, és öt gerberából álló csokrot háromszáz forintért vehettünk volna.

Az egyik hipermarketben kész csokrokat kínáltak: öt szál egyszínű tulipán 599, kilenc szál egyszínű rózsa 899 forint (egy forintot persze már nem adhatnak vissza). Benéztünk egy belvárosi virágboltba is, a cserepes jácint itt határozottan nem éri meg a piaci változathoz képest, a legolcsóbb hétszázötven forint volt. A tulipán kétszázötven – a Marson ennyi volt a maximum.

Szentpéteri Csaba, akivel még a piacon találkoztunk, úgy gondolja, a tulipán illik leginkább mára, hiszen nyolcadika a hölgyek köszöntésén túl a tavaszvárásról is szól. Így köszönt el: sok puszi minden nőnek szombatra.

Kijevben a szív alakút szeretik

Korba Attila, a Dísznövény-kereskedők Országos Szövetségének elnökhelyettese igazolta az ötszázas jácintost. Szerinte a holland árutőzsdén jegyzett virágárak emelkedése megdrágítja a magyar virágokat is. Tavaly Hollandiában ugyanis kevesebb volt a napsütés az előző évhez képest, ezért az üvegházakban többet kellett világításra költeni, ráadásul emelkedő energiaköltségek mellett. Ugyanakkor például Kijevben idén nagy a kereslet a formatervezett virágkompozíciók iránt, az egyik favorit a piros táskában árult napraforgócsokor, a másik a szív alakú bokréta, ami átszámítva körülbelül 10-14 ezer forintba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Till Attila: Mindannyian punkok voltunk - interjú

Szeged - Harapdálja a felesége vállát és gyerekkorában punk volt – árulta el Pánik című filmje szegedi bemutatóján a Belvárosi Moziban Till Attila műsorvezető, aki újabban rendez is. Tovább olvasom