Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Aki ésszel teker, nem fagy meg

Szeged - Télen sem muszáj letenni a bringát, bár nagyobb gondot kell fordítani az öltözködésre és a karbantartásra.
Nem kell a buszmegállóban fagyoskodva várni a buszt, és a lábak sem fáznak, hiszen csak megálláskor érintkeznek a talajjal – ilyen előnyei is vannak a téli bringázásnak.

Öltözzünk rétegesen, ne rohanjunk

– A mínusz fokoknál fontos a réteges öltözködés, de a ruha ne akadályozza az embert a mozgásban, mert általában rosszabbak az útviszonyok is. A hideg levegő belélegzése közepes intenzitásig semmi különösebb problémával nem jár egészséges embereknél. Akiknél ez problémát jelent, különböző légzőszervi megbetegedéseknél, ők nem is fogják a hidegben forszírozni azt az intenzitást, amelynél esetleg köhögnének vagy kisebb fulladás jelentkezne – mondta Mikulán Rita sportorvos.


Szegeden egy pár esős vagy havas nap miatt nem érdemes letenni a kerékpárt – vélekedett Kiss Gábor Dávid, a Critical Mass kerékpáros felvonulás korábbi főszervezője.

– Kerékpáron egyébként sincs hideg, ellenben a terepmintás külső gumi és a jó állapotú fékek jól jönnek a speciális körülmények között – nem beszélve a lánc és a mozgó alkatrészek gyakori kenéséről és mosásáról. Ami problémát jelent, az a Belvárosi híd takarításának hiánya – a kerékpársáv tisztán tartása a tapasztalatok szerint rendszeresen elmarad. De ugyanez igaz a Csongrádi sugárútra is – fogalmazta meg kritikáját.

A réteges öltözködés sem akadályozhatja a biciklis mozgását. Fotó: Kuklis István
A réteges öltözködés sem akadályozhatja a biciklis mozgását. Fotó: Kuklis István

– Biciklin a mozgás miatt termelt hő okoz jellemzően problémát télen is, így ezzel kell gazdálkodni. Latyakos időben a cipőmre szoktam húzni kamáslit, hogy az első kerék által felhordott koszt ne a bőrről kelljen letakarítani. Emellett bőrkesztyűt hordok, mert azon nem fúj át a szél, és nem hűtik át a fékkarok. Nagyon hidegben szoktam bevetni az erre a célra vásárolt kerékpáros maszkot. De amit télen-nyáron hordok, az egy munkavédelmi szemüveg, hogy ne zokogjam végig az utat, és lássak rendesen – számolt be a fontos kellékekről Kiss Gábor Dávid.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a rendőrök a szegedi dohánybolt kirablóit

Moziba ment párjával az egyik gyanúsított, amikor elfogták a rendőrök. Tovább olvasom