Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 05. szombat - Viktor, Lorinc

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Aki fizet, az rendeli a nótát

Aki fizet, az rendeli a nótát

Szeged - Restaurálni kellett egy repedés miatt Dankó Pista hegedűjét, amelyet a Móra-múzeum néprajzi látványtára őriz.

Dombai Tünde - Délmagyarország napilap - 2012.05.04. 08:38
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
A különlegesség, amelyen Dankó Pista neve olvasható, Schunda Vencel hangszergyáros budapesti műhelyében készült 1890-ben. Egy évre rá került a szegedi zenész és nótaszerző Dankóhoz, aki aradi koncertkörútján játszott rajta. A koncertek után Nikolits Döme aradi ügyvéd szerezte meg, aki később a szegedi Dugonics Társaságnak ajándékozta a legendás hangszert. Így került 1929-ben a közművelődési palotába, ahol azóta is a néprajzi gyűjtemény kuriózuma. Évente egyszer szólaltatják meg; öt éve a múzeumok éjszakáján Frankie Látó világhírű szegedi dzsesszhegedűs mutatta be.

Szecsődi Ferenc hegedűvirtuóz szólaltatta meg Dankó Pista hangszerét. Fotó: Schmidt Andrea
Szecsődi Ferenc hegedűvirtuóz szólaltatta meg Dankó Pista hangszerét. Fotó: Schmidt Andrea


Most egy budapesti hangszer-restaurátor állította helyre, a költségét a Szeged Wesselényijeként számon tartott Zsótér Andor ükunokája, Heumann Elisabeta állta. A mecénás elárulta: annak emlékére, hogy ükapja karolta fel Dankó Pistát, és neki húzta szatymazi birtokán. Az asszony több, a Zsótér családdal kapcsolatos kiadvány létrejöttében segítette a múzeumot. A tegnapi sajtóbemutatón beigazolódott: aki fizet, az rendeli a nótát. A mecénás szóvá tette ugyanis, hogy Szecsődi Ferenc Liszt-díjas, érdemes művész, az SZTE Zeneművészeti Karának professzora nem egy, a magyar nép búját-bánatát kifejező Dankó-nótát, hanem a vele egy évben született Hubay Jenő Esti imáját szólaltatta meg a húrokon.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 2. 92lengyel.andras 2012.05.15. 22:07

Örülök, hogy maga Szecsődi Ferenc művész úr válaszolt a kérdéseimre. Bár kicsit elszomorító, hogy a kedves újságírónő nem volt hajlandó kielégíteni olvasója érdeklődését, de majd túlteszem magam a dolgon.

Moderálásra küldöm 1. 92lengyel.andras 2012.05.04. 22:23

Kedves Dombai Tünde megfeledkezett azonban arról, hogy Szecsődi Ferenc művész úr Hubay Jenő nagy rajongója (más művészekkel egyetemben), a világszínvonalú Hubay-sorozat létrehozója, és tudomásom szerint nem sok köze van Dankó Pista művészetéhez. Számos (ingyenes) Szecsődy-koncerten voltam, ahol a művész úr lenyűgözte, és elszórakoztatta a közönségét, majd a koncert után ott maradt beszélgetni is a hallgatókkal.
Valamint megakadt a szemem az "aki fizet, az rendeli a nótát" mondaton. Ha már a fizetésről volt szó (sajnos), akkor kíváncsi vagyok, hogy ezért a fellépésért kapott honoráriumot az egyébként világszínvonalú művész, vagy ezt is jóindulatból vállalta?
Illetve még érdekelne, hogy hány nappal, héttel előtte szóltak erről a művész úrnak, mennyi ideje volt felkészülni az előadásra. Érdekes kérdések, nem gondolja kedves írónő?Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...