Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 14°C | 24°C Még több cikk.

Aki hazafi, libamájat is vesz

Szeged - Ha a magyarok fele évente legalább 30 deka libamájat enne, nem fenyegetné veszély az ágazatot – üzente a Lúdszövetség a hazafias vásárlóknak. A libamáj tényleg királyi étel az ára miatt – de 150 ezer ember egzisztenciájának megmentése is királyi tett lenne.
Évek óta tervezték Orosházán, hogy fesztivált rendeznek a libamájnak. Az ötlet megvalósításához az osztrák állatvédők akciója kellett, és az, hogy emiatt vészesen csökkenjen a magyar libaexport. A szakma összefogott, az orosházi rendezvényen olimpikonok, neves előadóművészek, szakácsok népszerűsítették a hungarikumot, 15 ezer látogató jött el, összesen egy tonna libamáj fogyott. A sajtó idézte a Lúdszövetség elnökének, Pap Lajosnak a nyilatkozatát. Szerinte nem lenne kiszolgáltatva az ágazat a lejárató akcióknak, ha 5 millió magyar ember legalább 30 deka libamájat enne évente. – Úgy számoltuk, ha ez a mennyiség elfogyna itthon, a hizlalt libából élők nem függnének az exporttól. Mert most exportkényszerről beszélhetünk, a mintegy 1500 tonnányi magyar libamájnak csak 10 százaléka fogy el itthon – mondta Pap Lajos. Ennek az ár az oka, ami az utóbbi időben jelentősen csökkent. Most kilónként 3000–3500 forint a felvásárlói ár, miközben két évvel ezelőtt még 6–7 ezer forint volt. A boltban – amikor kapni lehet – 5–6 ezer forintba kerül a fagyasztott is.

Az elnök nyilatkozata egyértelmű üzenet a lokálpatrióta, tudatos vásárlóknak, akik a jelek szerint legalább annyian vannak már, mint azok, akik az adalékanyagokat nézik a címkéken, vagy akik az egészséges ételeket válogatják. Vajon a hazafias vevőt rá lehet-e venni arra, hogy olyan ételt is vegyen, amit máskor nem enne?

Idővel talán igen. – Ausztriában, illetve a skandináv országokban jellemző mentalitás, hogy a vásárló akkor is a hazai árut választja, ha az sokkal drágább, és akkor is, ha gyöngébb minőségű. Nálunk ma még inkább az ár számít, és ennek megvan az oka – mondja a szentesi Hungerit Zrt. vezérigazgatója, Magyar József. De szerinte – és mások szerint is – most változik a vásárlói mentalitás. Ennek egyik oka, hogy akik a válság idején elveszítik a munkahelyüket, de aztán egyenesbe jönnek, vásárlás közben eszükbe juthat, hogyan segíthetnek másokon. Most például keresgélnie kell annak, aki a libásokon akar segíteni: tegnap például a szegedi Corában és a móravárosi Tescóban sem árultak libamájat.

Magyarok boltja Hódmezővásárhelyen

Elsősorban magyar gyártók magyar alapanyagból készült termékeit kínálja a nemrégiben nyílt vásárhelyi Magyarok Boltja. Nagy László tulajdonostól megtudtuk: bár külföldi cégek idehaza készült népszerű termékeit is felvették a kínálatba, elsősorban arra törekszenek, hogy a jó minőségű hazai termékeket kínálják. A boltban egyebek mellett tejtermékek, pékáruk és húsfélék kaphatók.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. comet 2009. július 09. 21:50
  „Pap Lajos a Lúdszövetség elnök rendesen el van tévejedve. A magyar libatebatenyésztők problémájára legelőször az orosháza környékén bóklászó BBC riportere hívta fel a figyelmet talán 2004-ben, ugyanis már akkor tudni lehettet, hogy a zsírmály értékesítésnek a napjai meg vannak számlálva. Szépen minden országban el is kezdték keresni az alternatívákat, meg kezdtek leállni a gyártással. A spanyolok pl. a líbák biológiai ritmusához igazodó hízlalással kísérleteztek, a franciák kezdtek átállni a kacsamájra, Izrael aki Magyarország után a 3. legnagyobb termelő volt, nemes egyszerűséggel 2 év alatt felszámolta a zsírmály termelését.Csak nálunk nem történt semmi, ill. bunburnyák minisztereink peresekedni akartak, meg megmagyarázni, hogy a magyar libák alig várják hogy tömjék őket stb. A négy mancs-ról meg az osztrák környezetvédőkről leakadhatnának, mert a piaci bénaságukhoz azoknak van a legkevesebb közük. A baromfi ágazat vezetőinek tehetetlensége és alkalmatlánssága miatt kerültek válságba a zsírméj tenyésztők, hasonlóan a mezőgazdaság többi válságban levő ágazatához.”
 • 20. csutka 2009. július 09. 21:39
  „nekünk már a libazsír is luxus cikk lesz ha így haladunk nem hogy a libamáj.”
 • 19. Power 2009. július 09. 20:51
  „Utoljára akkor ettem libamájat, amikor nyertem 4 élő libát.”
 • 18. miniszterelnok 2009. július 09. 20:05
  „moderálva”
 • 17. TUTI 2009. július 09. 19:45
  „moderálva”
 • 16. Haho66 2009. július 09. 19:12
  „Hát, akkor én már tuti, hogy idegenszívű vagyok. Azért kedves tőlük, hogy már nem a bőrszín és a vallás alapján szortíroznak...”
 • 15. Titanilla 2009. július 09. 19:01
  „Ugyeezt cikket nem mutatják meg azoknaka családoknak,ahol a gyerekek cukrosvizet vacsoráznak? És most nem a kissebbségre gondolok.Tudják ezek hol élünk? Egyik rokonom 4o ezer ft nyugdijat kap,pedig szereti a libamájat. Én 35 évvel ezelőtt ettem utoljára. Karácsonyra vettünk egy libát..És itt mintha felvásárlási árról beszéltek volna. A minap több ezerért láttam egy kicsi konzerv libamájat.”
 • 14. gardista1122 2009. július 09. 18:25
  „rasszista gondolat.”
 • 13. flexsnake 2009. július 09. 18:08
  „moderálva”
 • 12. Celtis 2009. július 09. 17:28
  „Majdnem kifelejtettem:

  -- Egyen meg naponta 35 kilogramm gyümölcsöt, ugyanennyi zöldséget és kenyeret”
 • 11. Celtis 2009. július 09. 17:25
  „Megvan az ország felvirágoztatásának receptje!
  Aki igazi hazafi, fogyasszon évente legalább:

  -- 100 liter magyar bort
  -- ugyanennyi sört
  -- 10 liter pálinkát
  -- minimum 100 doboz cigarettát, természetesen csak magyar dohánygyár termékét
  -- ahogy lennebb is írta valaki, naponta tankolja tele az autóját magyar benzinnel
  -- kössön minden nap életbiztosítást, ezzel is támogatva a biztosítási ügynökök hálózatát
  -- vegyen minden nap két lottószelvényt
  -- utazzon minden nap 200 km-t a MÁV szerelvényein
  -- hetente repüljön ki a MALÉV járatain Amszterdamba és vissza
  -- adományozza jövedelme 10%-át a csirkebelezők országos szakszervezetének”
 • 10. gardista1122 2009. július 09. 16:54
  „moderálva”
 • 9. gardista1122 2009. július 09. 16:52
  „bajnai ellopta a májunkat . :(”
 • 8. xene@freemail.hu 2009. július 09. 16:29
  „"a mintegy 1500 tonnányi magyar libamájnak csak 10 százaléka fogy el itthon"
  "Most kilónként 3000-3500 forint a felvásárlói ár, miközben két évvel ezelőtt még 6-7 ezer forint volt. A boltban - amikor kapni lehet - 5-6 ezer forintba kerül a fagyasztott is."

  A többség örül, ha meg tud élni...ki kell jelenteni, hogy ez luxuscikk! Én is ennék kaviárt minden nap, ha lenne rá pénzem! Vigyék le az árát, s akkor többen vennék valamennyivel!”
 • 7. maradando 2009. július 09. 16:28
  „Aki libamájat fal= az egy burzsúj! :D”
 • 6. Lúdasmatyi 2009. július 09. 16:00
  „Ha nem lenne 6000 ft kilója nem lenne bajban az ágazat.Arról meg,hogy külföldi cég itthon termelt áruját is lehet kapni a Magyar boltban,annyit:NEM KELLETT VOLNA KÜLFÖLDI "befektetőknek"ELADNI.”
 • 5. c3po 2009. július 09. 15:59
  „Én jó hazafiként :) elmentem az I. libamájfesztiválra, de qurva nagy csalódás volt!
  Azt hittem majd vehetek frissensült libamájat, meg jobbnál-jobb libamájas kajákat! De libamájat csakrohadék konzervbe árultak. Ettem egy közepes marhapörit, az egyik kifőzdés sátorban és hazamentem.....
  Jól elqurták! Sajnálom, mert jó is lehetett volna :(”
 • 4. zehn 2009. július 09. 15:39
  „Nehogy má! Annak idején békekölcsönt is hazafiságból kellett jegyezni. Önként-kötelezően. További javaslatom: aki rendes, becsületes , szittya magyar hazafi, mindennap tankolja tele a kocsiját / persze menjen is vele rendesen / hogy így juttasunk egy kis többletbevételt, szeretett államunk és az ő eminens cégének / MOL / megsegítésére.
  Egyébként meg, ha tehetem mindig magyar árut veszek, de ne / csak / ezért legyek én hazafi.”
 • 3. achilleus 2009. július 09. 15:24
  „Ezek után csak azt nem értem, hogy a magyar Csirkefarhát Szövetség mégis miért van bajban?
  Mennyi most egy kiló libamáj? És mennyi lesz, ha a "hazafiak" megrohanják a boltokat? Duplája?”
 • 2. micsibucsi 2009. július 09. 15:17
  „Az az igazi Lúdszövetséges hazaifi, aki évente egy libamáj vacsorára vendégül látja a többi ungarise hazafit!!
  Ez olyan mint amikor a vállalkozásokat kötelezték arra hogy üzemorvost tartsanak! De az üzemorvosokat nem kötelezték arra, hogy ők is évente vegyék igénybe az autószerelő, gázszerelő, stb. szolgáltatásait!”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlérett, de túl drága

Szeged - Lassan luxusnak számít, ha egy háziasszony befőzésre adja a fejét. Lehet, hogy finomabb a… Tovább olvasom