Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Aki hazafi, libamájat is vesz

Szeged - Ha a magyarok fele évente legalább 30 deka libamájat enne, nem fenyegetné veszély az ágazatot – üzente a Lúdszövetség a hazafias vásárlóknak. A libamáj tényleg királyi étel az ára miatt – de 150 ezer ember egzisztenciájának megmentése is királyi tett lenne.
Évek óta tervezték Orosházán, hogy fesztivált rendeznek a libamájnak. Az ötlet megvalósításához az osztrák állatvédők akciója kellett, és az, hogy emiatt vészesen csökkenjen a magyar libaexport. A szakma összefogott, az orosházi rendezvényen olimpikonok, neves előadóművészek, szakácsok népszerűsítették a hungarikumot, 15 ezer látogató jött el, összesen egy tonna libamáj fogyott. A sajtó idézte a Lúdszövetség elnökének, Pap Lajosnak a nyilatkozatát. Szerinte nem lenne kiszolgáltatva az ágazat a lejárató akcióknak, ha 5 millió magyar ember legalább 30 deka libamájat enne évente. – Úgy számoltuk, ha ez a mennyiség elfogyna itthon, a hizlalt libából élők nem függnének az exporttól. Mert most exportkényszerről beszélhetünk, a mintegy 1500 tonnányi magyar libamájnak csak 10 százaléka fogy el itthon – mondta Pap Lajos. Ennek az ár az oka, ami az utóbbi időben jelentősen csökkent. Most kilónként 3000–3500 forint a felvásárlói ár, miközben két évvel ezelőtt még 6–7 ezer forint volt. A boltban – amikor kapni lehet – 5–6 ezer forintba kerül a fagyasztott is.

Az elnök nyilatkozata egyértelmű üzenet a lokálpatrióta, tudatos vásárlóknak, akik a jelek szerint legalább annyian vannak már, mint azok, akik az adalékanyagokat nézik a címkéken, vagy akik az egészséges ételeket válogatják. Vajon a hazafias vevőt rá lehet-e venni arra, hogy olyan ételt is vegyen, amit máskor nem enne?

Idővel talán igen. – Ausztriában, illetve a skandináv országokban jellemző mentalitás, hogy a vásárló akkor is a hazai árut választja, ha az sokkal drágább, és akkor is, ha gyöngébb minőségű. Nálunk ma még inkább az ár számít, és ennek megvan az oka – mondja a szentesi Hungerit Zrt. vezérigazgatója, Magyar József. De szerinte – és mások szerint is – most változik a vásárlói mentalitás. Ennek egyik oka, hogy akik a válság idején elveszítik a munkahelyüket, de aztán egyenesbe jönnek, vásárlás közben eszükbe juthat, hogyan segíthetnek másokon. Most például keresgélnie kell annak, aki a libásokon akar segíteni: tegnap például a szegedi Corában és a móravárosi Tescóban sem árultak libamájat.

Magyarok boltja Hódmezővásárhelyen

Elsősorban magyar gyártók magyar alapanyagból készült termékeit kínálja a nemrégiben nyílt vásárhelyi Magyarok Boltja. Nagy László tulajdonostól megtudtuk: bár külföldi cégek idehaza készült népszerű termékeit is felvették a kínálatba, elsősorban arra törekszenek, hogy a jó minőségű hazai termékeket kínálják. A boltban egyebek mellett tejtermékek, pékáruk és húsfélék kaphatók.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. comet 2009. július 09. 21:50
  „Pap Lajos a Lúdszövetség elnök rendesen el van tévejedve. A magyar libatebatenyésztők problémájára legelőször az orosháza környékén bóklászó BBC riportere hívta fel a figyelmet talán 2004-ben, ugyanis már akkor tudni lehettet, hogy a zsírmály értékesítésnek a napjai meg vannak számlálva. Szépen minden országban el is kezdték keresni az alternatívákat, meg kezdtek leállni a gyártással. A spanyolok pl. a líbák biológiai ritmusához igazodó hízlalással kísérleteztek, a franciák kezdtek átállni a kacsamájra, Izrael aki Magyarország után a 3. legnagyobb termelő volt, nemes egyszerűséggel 2 év alatt felszámolta a zsírmály termelését.Csak nálunk nem történt semmi, ill. bunburnyák minisztereink peresekedni akartak, meg megmagyarázni, hogy a magyar libák alig várják hogy tömjék őket stb. A négy mancs-ról meg az osztrák környezetvédőkről leakadhatnának, mert a piaci bénaságukhoz azoknak van a legkevesebb közük. A baromfi ágazat vezetőinek tehetetlensége és alkalmatlánssága miatt kerültek válságba a zsírméj tenyésztők, hasonlóan a mezőgazdaság többi válságban levő ágazatához.”
 • 20. csutka 2009. július 09. 21:39
  „nekünk már a libazsír is luxus cikk lesz ha így haladunk nem hogy a libamáj.”
 • 19. Power 2009. július 09. 20:51
  „Utoljára akkor ettem libamájat, amikor nyertem 4 élő libát.”
 • 18. miniszterelnok 2009. július 09. 20:05
  „moderálva”
 • 17. TUTI 2009. július 09. 19:45
  „moderálva”
 • 16. Haho66 2009. július 09. 19:12
  „Hát, akkor én már tuti, hogy idegenszívű vagyok. Azért kedves tőlük, hogy már nem a bőrszín és a vallás alapján szortíroznak...”
 • 15. Titanilla 2009. július 09. 19:01
  „Ugyeezt cikket nem mutatják meg azoknaka családoknak,ahol a gyerekek cukrosvizet vacsoráznak? És most nem a kissebbségre gondolok.Tudják ezek hol élünk? Egyik rokonom 4o ezer ft nyugdijat kap,pedig szereti a libamájat. Én 35 évvel ezelőtt ettem utoljára. Karácsonyra vettünk egy libát..És itt mintha felvásárlási árról beszéltek volna. A minap több ezerért láttam egy kicsi konzerv libamájat.”
 • 14. gardista1122 2009. július 09. 18:25
  „rasszista gondolat.”
 • 13. flexsnake 2009. július 09. 18:08
  „moderálva”
 • 12. Celtis 2009. július 09. 17:28
  „Majdnem kifelejtettem:

  -- Egyen meg naponta 35 kilogramm gyümölcsöt, ugyanennyi zöldséget és kenyeret”
 • 11. Celtis 2009. július 09. 17:25
  „Megvan az ország felvirágoztatásának receptje!
  Aki igazi hazafi, fogyasszon évente legalább:

  -- 100 liter magyar bort
  -- ugyanennyi sört
  -- 10 liter pálinkát
  -- minimum 100 doboz cigarettát, természetesen csak magyar dohánygyár termékét
  -- ahogy lennebb is írta valaki, naponta tankolja tele az autóját magyar benzinnel
  -- kössön minden nap életbiztosítást, ezzel is támogatva a biztosítási ügynökök hálózatát
  -- vegyen minden nap két lottószelvényt
  -- utazzon minden nap 200 km-t a MÁV szerelvényein
  -- hetente repüljön ki a MALÉV járatain Amszterdamba és vissza
  -- adományozza jövedelme 10%-át a csirkebelezők országos szakszervezetének”
 • 10. gardista1122 2009. július 09. 16:54
  „moderálva”
 • 9. gardista1122 2009. július 09. 16:52
  „bajnai ellopta a májunkat . :(”
 • 8. xene@freemail.hu 2009. július 09. 16:29
  „"a mintegy 1500 tonnányi magyar libamájnak csak 10 százaléka fogy el itthon"
  "Most kilónként 3000-3500 forint a felvásárlói ár, miközben két évvel ezelőtt még 6-7 ezer forint volt. A boltban - amikor kapni lehet - 5-6 ezer forintba kerül a fagyasztott is."

  A többség örül, ha meg tud élni...ki kell jelenteni, hogy ez luxuscikk! Én is ennék kaviárt minden nap, ha lenne rá pénzem! Vigyék le az árát, s akkor többen vennék valamennyivel!”
 • 7. maradando 2009. július 09. 16:28
  „Aki libamájat fal= az egy burzsúj! :D”
 • 6. Lúdasmatyi 2009. július 09. 16:00
  „Ha nem lenne 6000 ft kilója nem lenne bajban az ágazat.Arról meg,hogy külföldi cég itthon termelt áruját is lehet kapni a Magyar boltban,annyit:NEM KELLETT VOLNA KÜLFÖLDI "befektetőknek"ELADNI.”
 • 5. c3po 2009. július 09. 15:59
  „Én jó hazafiként :) elmentem az I. libamájfesztiválra, de qurva nagy csalódás volt!
  Azt hittem majd vehetek frissensült libamájat, meg jobbnál-jobb libamájas kajákat! De libamájat csakrohadék konzervbe árultak. Ettem egy közepes marhapörit, az egyik kifőzdés sátorban és hazamentem.....
  Jól elqurták! Sajnálom, mert jó is lehetett volna :(”
 • 4. zehn 2009. július 09. 15:39
  „Nehogy má! Annak idején békekölcsönt is hazafiságból kellett jegyezni. Önként-kötelezően. További javaslatom: aki rendes, becsületes , szittya magyar hazafi, mindennap tankolja tele a kocsiját / persze menjen is vele rendesen / hogy így juttasunk egy kis többletbevételt, szeretett államunk és az ő eminens cégének / MOL / megsegítésére.
  Egyébként meg, ha tehetem mindig magyar árut veszek, de ne / csak / ezért legyek én hazafi.”
 • 3. achilleus 2009. július 09. 15:24
  „Ezek után csak azt nem értem, hogy a magyar Csirkefarhát Szövetség mégis miért van bajban?
  Mennyi most egy kiló libamáj? És mennyi lesz, ha a "hazafiak" megrohanják a boltokat? Duplája?”
 • 2. micsibucsi 2009. július 09. 15:17
  „Az az igazi Lúdszövetséges hazaifi, aki évente egy libamáj vacsorára vendégül látja a többi ungarise hazafit!!
  Ez olyan mint amikor a vállalkozásokat kötelezték arra hogy üzemorvost tartsanak! De az üzemorvosokat nem kötelezték arra, hogy ők is évente vegyék igénybe az autószerelő, gázszerelő, stb. szolgáltatásait!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlérett, de túl drága

Szeged - Lassan luxusnak számít, ha egy háziasszony befőzésre adja a fejét. Lehet, hogy finomabb a… Tovább olvasom