Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Aki kötegelt pénzt mutat, máris gyanús

A terepjárón, többedmagával érkező vevő nem alkuszik: aktatáskában mutatja a pénzt, és már szerelné is szét a holmit. A villanymotort külön elvinné, a többiért meg jön a teherautó, a sofőr fog fizetni... A taktika valakinél beválhat – kivéve, ha az eladók fölkészítették egymást a vevőből, mint Szegeden.
A szegedi Papp György vállalkozásának van egy eladó szivattyúja és egy hőcserélője. Az interneten föladott hirdetésre múlt pénteken jelentkezett telefonon egy – állítólag – csepeli illető. Azt mondta, azonnal autóba ül, és jön megnézni a két berendezést. – Megbeszéltük a találkozót a gépműhelyünkben – eleveníti fel az esetet Papp György.

53 mázsa gyönyör

– Négyen jöttek, terepjáróval, egyikük, termetes ember, ki se szállt az autóból. Negyven körüli férfiak. Aki telefonon jelentkezett, öltönyt, nyakkendőt viselt. Fekete aktatáskát mutatott, pénzzel tele: ha meg tudunk egyezni, kápéban fizetnek, és számla se kell nekik. Mondtam, hogy számlát mindenképp muszáj adni. A hőcserélőnek nagyon megörültek, főleg, hogy 53 mázsás. Csak akkor kedvetlenedtek el, amikor kiderült, nem vörösréz vagy saválló anyag van benne, hanem kerámia.

– Akkor már csak a szivattyú érdekelte őket, az is abból a szempontból, hogy hány kiló lehet a motor, és külön a többi. Elmagyaráztam, hogy ez többet ér, mint hogy olvasztóba menjen. Az ár ellen végül nem volt kifogásuk. Azt mondták, hogy most el kell menniük Zsombóra, ahol vettek négy gépet: azt fölrakják a kamionra, azzal visszajönnek ide, és ezt is fölrakják, megveszik. Rákérdeztem, hogy Masa Istvánhoz mennek-e? Igen, hozzá. Oké – idézte fel Papp György

Papp György és az áru, amiért nem jöttek vissza a vevők. Gazdagabb lett egy tapasztalattal. Fotó: Schmidt Andrea
Papp György és az áru, amiért nem jöttek vissza a vevők. Gazdagabb lett egy tapasztalattal. Fotó: Schmidt Andrea

Forgott a kamera

– Vártam őket vissza a megbeszéltek szerint, három órán át. Aztán hívtam őket, de nem vették föl a telefont. Hívott viszont István, hogy nála jártak, ez és ez történt. Ezek után küldtem nekik egy SMS-t, hogy nem haragszom rájuk, jól ismerem én őket, inkább magamat hibáztatom, hogy majdnem hagytam magam megmalmozni. Azt is megírtam, hogy a térfigyelő kamera egész jó felvételeket készített róluk. Két perc nem telt el, és az öltönyös úriember, aki ittjártukkor olyan finoman tárgyalt, visszahívott, és mindennek lehordott.

Húszezresek az aktatáskában

– Nem bonyolult módszer ez: nagyon örülnek, minden tetszik nekik, amit látnak, semmiből sem alkudnak – fűzi tovább a történetet Masa István. – A tárgyaló ember, aki testvérnek nevezett, jegyezgette, amit mondtam, a gépek adatait, és kifogyott a tollból a tinta. Ki kellett nyitni az aktatáskát, másik tollért, hogy láthassam benne az összekötegelt húszezreseket, amelyek akár igaziak is lehetnek. Ajánlotta, hogy ad pénzt, csak a feleségem menjen már el a boltba, hozzon innivalót. De hát nem ment el a feleségem, sőt jöttek is hozzám közben. A fröccsöntő gép tetszett neki. Szétszerelnék, és a többi gépből is kiszerelt villanymotorokat föltennék a terepjáró platójára, elvinnék, mert így praktikus, aztán a többiért mindjárt jön a teherautó, akkor lenne a fizetés. Én viszont még a szerelés előtt kértem rendezni az anyagiakat.

Hirtelen megéheztek

Erre azt mondták, nagyon megéheztek: el kell menni ebédelni, majd visszajönnek, és akkor folytatjuk a beszélgetést. Meg el kell menniük közben Szegedre is, egy másik eladóhoz. Az én vagyok – szólalt meg akkor a vendégem. Meglepődtek. Igen, mert az a helyzet, hogy Szegeden öt fröccsöntő van, abból négy sűrűn beszél egymással. Mi ismerjük egymást régről Gyuri bácsival is, beszéltünk is aznap, mielőtt a kedves vevők ideértek volna... Elmentek hát ebédelni, és persze nem jöttek vissza. Felírtam a kocsijuk rendszámát, szóltam a polgárőröknek.

A vevő most mondhatja azt, hogy ő így szokott tárgyalni, és csak azért nem ment vissza ebéd után, mert meggondolta magát. Az is kérdés, megállja-e a helyét egy följelentés, ha az embert nem éri semmilyen kár. – A konkrét esetet jobban kellene ismerni, de általánosságban elmondható, hogy hasznos, ha hasonló helyzetben az ember bejelentést tesz – mondta érdeklődésünkre Szenti Szabolcs, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivő-
je.

– Még ha bűncselekmény nem is történt, a bejelentő olyan információkkal segítheti a rendőrök munkáját, amelyek egy másik nyomozásban hasznosak lehetnek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyhébb ítélet a pénzváltó-rablónak

A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa 4 év fegyházra és 4 év közügyektől eltiltásra enyhítette a H. Ákos rablás bűntette miatt kiszabott ítéletét. Tovább olvasom