Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Aki nem dolgozik, nem kap segélyt

Szeged - Aki nem végez legalább egy hónapig 4 órában közmunkát, annak jövőre a 28 ezer 500 forintos segély sem jár. A kistelepülések szétaprózzák a munkát, hogy mindenkinek jusson. Szegeden a rászorulók kétharmada még nem dolgozott idén.
Második körben – információink szerint – az igényelt közmunkáslétszám töredékét kapta meg a szegedi önkormányzat a munkaügyi központ pályázatán. Tavaly 2700 közfoglalkoztatott dolgozott a városban. Idén maximum 1230 főre kérhetett támogatást az önkormányzat. Az oka a közmunkaprogram lecsökkent támogatása: a tavalyi 160 milliárdhoz képest idén összesen 44 milliárd jut az országban közfoglalkoztatásra.

Az első körben – megírtuk – 813 emberre kapott pénzt a város, ennyien dolgozhattak március közepétől két és fél, illetve három hónapban napi 4 órát. Havonta bruttó 39 ezret, vagyis nettó 32 ezer 175 forintot kerestek. Erre a munkaügyi központtól a város összesen 212 millió támogatást kapott, amit 6,8 milliós önrésszel egészített ki. Akinek letelt a közmunkaideje, visszakerült az önkormányzat szociális segélyezési rendszerébe. Ott havi 28 ezer 500 forintos bérpótló juttatás jár neki.

Közmunka a szegedi Belvárosi temetőben. A városőrségtől Csuhaj Zoltán szolgálati kerékpárral járőrözik. Fotó: Karnok Csaba
Közmunka a szegedi Belvárosi temetőben. A városőrségtől Csuhaj Zoltán szolgálati kerékpárral járőrözik.
Fotó: Karnok Csaba

A második körben, június elején a kimaradt segélyeseknek, vagyis 421 embernek kért közmunka-támogatást a város. Novkov Veszelinka, a polgármesteri hivatal szociális irodájának vezetője elmondta: őket bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, könyvtárban, a környezetgazdálkodásnál, az ifjúsági háznál, a városőrségnél, illetve a Dr. Waltner Károly otthonban helyeznék el. A pályázat eredményéről nincs információjuk. Ha mind a 421 közmunkásra kapna pénzt a szegedi önkormányzat, az önrész a városnak 3,8 millió forintba kerülne. Azért sürget az idő, mert a szabályok szerint legkésőbb november végéig dolgozhatnak a közfoglalkoztatottak. Ráadásul van olyan idénymunka – mint a Partfürdő takarítása vagy a SZIN –, amelyet nem lehet később elvégezni. A fő ok, ami miatt számít, hányan kapnak közmunkát, hogy egy idei rendelkezés szerint aki nem dolgozik minimum egy hónapot 4 órában, az jövőre a 28 ezer 500 forintos havi szociális segélyt sem fogja kapni.

Kényszerből alkalmaznak

A csanyteleki önkormányzat megközelítőleg 90 közmunkást foglalkoztat 4 turnusban 4, 6, illetve 8 órában, hogy mindenki igazolni tudja a minimális 1 hónapját. Erre a pályázati támogatás megvan. Forgó Henrik polgármester elmondta: mivel 4 órában nem lehet például füvet nyírni, mert munkaruhával nem tudnak két turnust ellátni, ezeket az embereket 6 órára vették fel.

Három hónapra kapott 30 embert a szegedi városőrség 4 órában. A Belvárosi temetőben, a népkonyhán, az iskolák környékén és a rókusi pályaudvaron vigyáznak a rendre. Ugyanennyi embert kértek a következő turnusra is; hallomásból tudják, hogy nem kapják meg.
Kényszerből alkalmaznak

A csanyteleki önkormányzat megközelítőleg 90 közmunkást foglalkoztat 4 turnusban 4, 6, illetve 8 órában, hogy mindenki igazolni tudja a minimális 1 hónapját. Erre a pályázati támogatás megvan. Forgó Henrik polgármester elmondta: mivel 4 órában nem lehet például füvet nyírni, mert munkaruhával nem tudnak két turnust ellátni, ezeket az embereket 6 órára vették fel.

6086-an a megyében

A munkaügyi központtól a szegedi önkormányzat pályázatáról nem kaptunk adatot. A szegedi kirendeltség teljes illetékességi területén idén eddig 1721 fő közfoglalkoztatását támogatták. Csongrád megyében eddig 6086 közmunkást támogattak. Munkatársaik igyekeznek felajánlani valamennyi, jelenleg bérpótló juttatásban részesülő személynek a közfoglalkoztatásban való részvételt.

Olvasóink írták

68 hozzászólás
 • 68. mats 2011. augusztus 06. 04:44
  „minek kellett lebontani mindent ujszegedi kendergyár helyén mi van?rengeteg fű előtte rengeteg munkahely a másik helyén mi van?Árkád üzlet központ minek?8 osztállyal oda nem vesznek fel de a kenderbe felvettek textil gyufa és konzerv gyár mért szünt meg ?közmunka nem akarom bántani őket de ott is 8 személyből 1 dolgozik menj végig a városon a főbb utakat söprögetik talán tisza parton elférne naponta 100 közmunkás szemét szedésre nem lenne kosz a városban sem de ezeknek könnyebb fenyegetőzni és még a kicsit is elvenni megváltozott munkaképességű vagyok támogatást kapnak rám de nem alkalmaz senki orbán ?csak a szöveg”
 • 67. macs 2011. augusztus 05. 10:36
  „64. Mignon,
  igen ha valaki dolgozik, akkor fizessék meg. Csak a mi kis Abszurdisztánunkban az a baj, hogy a vállalkozások nem képesek kitermelni a magasabb bérek fedezetét. A másik gond az adórendszerünk. A harmadik pedig az oktatási rendszerünk. A XIX. században a nyers fizikai erőnek nincs értéke a "piacon", ahol erő kell, ott gépek vannak, viszont a gépeket csak szakképzett emberek tudják üzemeltetni.
  Az orvosok, ápolók, képzett fiatalok külföldre mennek a magasabb bérek miatt. Arról valamiért nálunk nem illik beszélni, hogy miért nincs pénze az államnak.
  Keményen fel kéne lépni az adócsalók és a feketén foglalkoztatók ellen, de könnyebb a nyugdíjasokat és a munkanélkülieket szidni, hiszen ezen a vonalon van a legkisebb ellenállás. :-)”
 • 66. Együgyű 2011. augusztus 05. 09:13
  „Miért háborgunk EMBÖRÖK!
  Munkát ígért a mostani vezető v(p)ártunk és kormányunk!
  Be is tartották böcsülettel?

  A munka ugye közmunka 4 órában?
  Ha meg 4 órás közmunka nem lesz az nem is baj, mert az nem munka.
  Fizetést meg nem ígértek! Örüljön mindenki, amit kap!
  Aki kap, munkát visongat, örömében mert, a 21 századi életszínvonalat jócskán meghaladja.
  Persze az Afrikait!”
 • 65. shouri 2011. augusztus 05. 08:39
  „Éljen meg 28500 Ft-ból dicsőséges Orbán Viktor..... <moderálva>!!!!!!!!”
 • 64. Mignon 2011. augusztus 05. 07:48
  „Igazad van kedves Lamuria!

  Nincs semmilyen elöiteletem se a hajlektalanok, se a munkanelküliek, se a keveset keresökkel szemben.
  Csak kevesellettem az összeget.
  Arra gondoltam:

  Az ördögbe is!
  Ha mar dolgozik az ember, akkor fizessek meg rendesen...!!

  Ezzel, azt hiszem mindenkivel egyetertünk.”
 • 63. lamuria 2011. augusztus 05. 07:24
  „Mignon-- megis jobb mind 28.000 ft .-------!!! plussz 1 het allat kaptam munkat . Magyarorszagon 2.5 evig semmi munkat nem kaptam ... igy hat nagyon orulok a kulfoldi munkanak ..

  Sok magyar hazza ment volna es AKART DOLGOZNI .. sajnos nem lehet ...”
 • 62. Roxy08 2011. augusztus 05. 05:57
  „Nagy pénz van az oktatásban! Ezért "termelik" a diplomásokat. Kit érdekel, hogy mi lesz a frissen végzettekkel. Az oktatók jól megélnek. Megkapják a havi munkabérüket és az órák után járót is. Ehhez jönnek a járulékos területek. A szegedi elutazik Miskolcra, BP-re, Győrbe st. vonattal, busszal, onnan meg idejönnek. Mindenki valahol lakik, azért is fizet. Mivel munkahelyek nincsenek, termelés nem folyik, nincs értelme szakmunkásokat képezni.
  Rokkantak és diplomás munkanélküliek országa vagyunk.
  Nem tudom milyen az alább említett körforgalom? Kinek a hibája? A projektre felvett pénz nem arra van fordítva, hanem mindig az önös érdekekre. Kispórolják az anyagot, s átadás után már senki nem foglalkozik vele.”
 • 61. csiperke73 2011. augusztus 05. 02:22
  „Nagyon helyes van tennivaló”
 • 60. xene@freemail.hu 2011. augusztus 05. 00:11
  „Hát érdekes lesz a helyzet...amúgy lassan már a bevásárlóközpontokba sem fog kelleni eladó.
  Nagy Tescoban gondolom láttátok az önkiszolgáló kasszát középen...
  Könyvtáros se fog nagyon kelleni, valaki emlegette, mert gyakorlatilag minden fenn lesz interneten, vagy számítógépen kikereshető majd, hogy mi mely polcon van...”
 • 59. Izso 2011. augusztus 04. 23:22
  „58. kumisz 2011.08.04. 22:59
  "Egyébként a munkaszerződésemben van egy fejezet, miszerint " vagyoni felelősséggel tartozom az elvégzett munkám után!"
  Ez csak nálatok van így. Nálunk a csókos irodistáknál, ( tervezők ) havonta több kárt csinálnak a cégnek, mint az éves nettóm. Ugyanakkor hallani hogy mekkora prémiumokat, és jutalmakat kapnak a kiváló munkájukért.”
 • 58. kumisz 2011. augusztus 04. 22:59
  „57. nagyzsuzsa 2011.08.04. 22:35
  Ma olvasható cikkben az új makói körforgalom esik szét a "kamionosok" hibájából!
  Jó példa arra amit írtál , a tarvező ( elméletileg diplomás mérnök ) valamit nem vett számításba!!!!!
  Egyébként a munkaszerződésemben van egy fejezet, miszerint " vagyoni felelősséggel tartozom az elvégzett munkám után!
  (havi 220 óra, 750000 Ft nettóért )”
 • 57. nagyzsuzsa 2011. augusztus 04. 22:35
  „40. retekeger 2011.08.04. 17:55
  "A társadalom többsége vízbe szeretné folytani azokat, akiknek nem köbgyök 2 az IQ-ja. Az az általános hangulat. A melós meg tévesen azt hiszi, hogy övé a világ. Nagy baj van az értékrendekkel."
  Szerintem pedig a Te értékrendeddel van nagy baj. Ugyanis nem biztos akinek van diplomája annak az IQ-ja is magasabb mint egy érettségizettnek vagy akár egy szakmunkásnak. Ezt pedig tapasztalatból mondom, mint ahogy azt is, hogy pont a diplomások hiszik azt, és itt tisztelet a kivételnek, hogy ővéké a világ és lenézik azt akinek nincs diplomája.
  Pedig kb. annyit ér most egy diploma mint 30 évvel ezelőtt egy érettségi.
  Úgyhogy egyes diplomásoknak le kellene szállni a magas lóról mert ugyanúgy szükség van gyakorlati szakemberekre azaz melósra mint diplomásra.”
 • 56. kumisz 2011. augusztus 04. 22:28
  „55. Power 2011.08.04. 22:07 Szép és igaz gondolatok, de miért is dolgozunk valójában?”
 • 55. Power 2011. augusztus 04. 22:07
  „"Boldoggá és elégedetté a munka teszi az embert, ami távol tartja a három nagy szerencsétlenséget; az unalmat, a bűnt és a szükséget." (Voltaire)
  Aki dolgozni akar, az talál magának munkát.”
 • 54. kumisz 2011. augusztus 04. 22:00
  „"Közel 870 millió forint a szociális konzultációra
  A szociális konzultáció pénzügyi fedezetének biztosítása érdekében 867,9 millió forint átcsoportosítását rendelte el a kormány - olvasható a Magyar Közlöny csütörtöki számában."

  No comment!!!!!!!!!!!”
 • 53. Fatboy35 2011. augusztus 04. 21:56
  „40.retekegér!
  Kicsit kivinnélek paprikát kapálni egy szép felhőmentes nyári napon vagy egy építkezésre sódert lapátolni,téglát hordani.Gyorsan észhez térnél garantálom.Vagy legalábbis helyrebillenne a gondolkozásod és nem lennél elszállva a diplomának nevezett papíroddal.”
 • 52. kumisz 2011. augusztus 04. 21:27
  „Minyom!
  Gyere haza és megtudod, hogy az jó pénz!(sajnos )
  Havi 220 óráért nettó 75.000 Ft-ot kapok, mivel próbaidőn vagyok. Nehezen kaptam meg a melót, köze nincs a végzettségemhez, a szakmáimhoz , de munka.Azt mondják sokan , hogy örüljek neki , hogy kaptam munkát. Örülök!!!Hungary 2011!”
 • 51. 620829 2011. augusztus 04. 21:22
  „48. macs 2011.08.04. 19:49
  Én mindenkit megértek---én másban utazom-spekuláns vagyok---így máként látok dolgokat.Talán jobban látom a gazdasági folyxamatokat-és egy doog biztos---magyarország elvesztette a pénzpiacokon a kamat előnyét az olasz spanyol állampapírok EUROBAN adnak annyi kamatot-mint hunnia.....ha nem lesz még nagyobb megszórítás-igazi adóellenörzés-ez az ország gazdaságilag meg fog halni---ennnyi segélyest nem lehet etetni a nem létező adókból......én most arra várok-hogy chf korrigáljon-mert most az egyszer eerre a szar forintra fogadtam----de kár volt-ha elindul az igazi para a világban-és elkezdik kiszórni a magyar állampapírokat-euro fel akár 300-ra chf dettó....magyaország meg megszünik-----ez egy rossz forgwetókönyv-ne is legyen ilyen-de akkor ft kamat megint fel 9-12% közé....és az meg a ft hiteleseket fogja megölni.....stb-stb------szép jövő?én ezt tudom csinálni a világ bármely pontján---csak internet és egy laptop kell hozzá-de elemzések és realtime miatt inkább 4-5 monitor ajánlott.......engem ez érdekel-szerencsére.”
 • 50. hajnalka 2011. augusztus 04. 20:53
  „Egy nagyon fontos adat hiányzik a cikkből: hányan kapnak segélyt a megyében?
  Mert ugye ha be se férnek a hőn áhított közmunka programba, jogos-e elvenni a segélyüket? (Feltételezem a tisztességüket, a másik oldal most törölve...)
  Diplomás vagyok, 4 éve munkanélküli. Jelenleg vécéket takarítok napi 4 órában az öregek otthonában, közmunkásként. Tisztességgel megcsinálom. Csak a segély az egyetlen rendszeres bevételem, egyedül élek.
  Szörnyű okos és vonalas hozzászólók! Kérek bölcs tanácsokat!
  Normális munka NINCS, számtalan próbálkozásomkor vagy túlképzett vagy túlkoros voltam.
  Ennél kicsivel azért több is telik tőlem. Szívesen dolgoznék, most már bármit. Nincs hol. Ennem sincs mit.
  "Aki nem dolgozik, ne is egyék."
  Rendben. Ki állja a temetésemet?”
 • 49. Kazikázmér 2011. augusztus 04. 20:15
  „Kedves Mignon mi lenne, ha a Angélával foglalkoznál a Merkellel ! Németek a némettel, magyarok a magyarral! Tőled eddig távol állt a politika!?”
68 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felsőoktatási hullámvasút

A szegedivel együtt hat legnagyobb felsőoktatási intézmény oktatja a hazai egyetemi hallgatóság felét, és produkálja a hazai kutatási eredmények több mint 95 százalékát. Tovább olvasom