Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Aki nem lapátol, ne is egyék?

Kübekháza - Fenyegető hangvételű levélben hívták havat takarítani a munkanélkülieket Kübekházán – állítja az egyik érintett. A levélben burkoltan bár, de az szerepel: aki most nem lapátol, a következő két évben nem kap közmunkát. A polgármester úgy érvel: aki segélyt kér, az szolgáljon is, ha szükség van rá.

„A további együttműködésünk érdekében kérlek, hogy vállalj hóeltakarítási munkát" – áll abban a levélben, amelyet a kübekházi polgármesteri hivatal küldött ki a településen élő munkanélkülieknek. Amint a polgármester kézjegyével ellátott, rendkívüli munkavégzésről szóló behívóban áll, az aktivitásnak megfelelően veszik figyelembe az elkövetkező két évben az érintettek közfoglalkoztatását. Egyikük felháborodottan kereste meg szerkesztőségünket. – Semmi joguk nincs ilyen nehéz helyzetben azokat az embereket fenyegetni, akik nem találnak maguknak más munkahelyet, és rá vannak szorulva az önkormányzat jóindulatára – fogalmazott.

– Eddig is így működött a rendszer – reagált megkeresésünkre Molnár Róbert polgármester, aki az eljárásban nem lát semmi kivetnivalót. Mint mondta, véget kell vetni annak, hogy ingyen adják a pénzt.

– Vannak rendkívüli helyzetek. Ilyenkor miért ne azoknak a munkáját vegyük igénybe, akik segélyt kapnak? Nemcsak a markukat kell tartani, szolgáljanak is, ha szükség van rájuk – érvelt Molnár Róbert. Mint mondta, tavaly a közfoglalkoztatási program átszervezése miatt már csak 11 millió forintot tudtak fordítani a munkanélküliek támogatására, szemben az előző évi mintegy 50 millióval.

– Elmúlt az az idő, amikor az atyáskodó állam mindenkit eltart. Szerintem teljesen természetes, hogy azt foglalkoztatjuk a későbbiekben, akikre most számíthatunk. Aki pedig nem vállal munkát, viselje a következményeit. Természetesen a járadékrendszerből nem tilthatjuk ki őket, vagyis a kötelező 30 napot megadjuk neki, de ezen túl nem számítunk rájuk.

Hozzátette: a levelet 30 embernek küldték ki, 29-en meg is jelentek a megjelölt időpontban. Napi 3 óra munkát kellett vállalni 400 forintos nettó órabérért – ez egy ember kivételével mindenkinek megfelelt.

Olvasóink írták

83 hozzászólás
 • 83. Emberségetavilágnak 2012. február 12. 11:33
  „Előttem itt valaki azt mondta, 15 évig magas jövedelem után fizette a járulékot, most munkanélküli, épp eleget fizetett be az államkasszába, joggal várja el, hogy most visszakapja.
  Jaj de nagy a zűrzavar! Nagyon gyorsan rendet kellene tenni és azt a fejekkel kellene kezdeni.
  Mert ha ősszel megeszem azt, amit a nyáron arattam, akkor jövő tavasszal nem tudok vetni, mert már a télen éhen halok.
  A mindennapok tipikus jelleme a felháborodott, megfélemlített, rettegő, panaszkodó emberszabású, ha elvárásokat támaszt vele szemben bárki, bármi. A kádárcsöcsén felnőtt, piroskönyvecskével takarózó generáció azért nem tanult meg dolgozni, mert a pofázásból sokkal jobban meg tudott élni, ráadásul felelőssége sem volt, sohasem hibázott, így vált automatikusan halmozottan kiváló dolgozóvá.
  Megalázva érzi magát, mert dolgozni kellene?
  A szerencsétlen. Felelősek, akik nem tanították meg a legelemibb dologra: a munka emberré tesz, a munka segít embernek maradni, a munka nemesít.
  Nézem a megroggyant öregeket: egyik kezük botra támaszkodik, másikban seprű, takarítják a járdát. Kéri a fiatal az eszközt, hogy majd folytatja, de ők elutasítják. "Meg tudom én csinálni, nem vagyok olyan elesett, dehogy adom!" Mert míg dolgozik addig hasznos embernek érzi magát. Ezek az emberek amíg fel tudnak kelni, addig mindig is dolgozni fognak.
  Példát kellene venni róluk egyeseknek.”
 • 82. Apátfalvi** 2012. február 09. 21:56
  „66-os, ne idegesítsé´ má´, az égvilágon nem mondta senki, hogy az ÖSSZES rokkantnyugdíjas vagy segélyen élő ember munkakerülő, a szüleid nyilvánvalóan kivételek!

  De miért nem vagy képes felfogni a "nem fogadom el ezt az érvelést" dumáddal, hogy az ország jelenlegi helyzetében igenis teljes joggal merül fel a döntéshozókban az, hogy akik az államtól kapnak pénzt, tegyenek is érte valamit! Aki idős és beteg, nyilván nem zavarják ki a tolószékében havat lapátolni, ez nem is rájuk vonatkozott!

  Amúgy meg ebben az országban soha a büdös életben nem lesz sem rend, sem fejlődés, rájöttem én már... A munkakerülőket ziher, hogy valaki védelmébe veszi, az ország esetleges kárain ziher, hogy valaki röhög meg kárörvend a kommentekben, és így tovább... Ez már mindennek az alja, erre nem lehet már mit írni sajnos.”
 • 81. kormoska 2012. február 09. 19:56
  „Yossariannak igaza van!Magukon kezdjék a spórolást.Még jó hogy összevonják a 3000 lakosnál kevesebb lélekszámú önkormányzatokat hamarosan.Kevesebb kávézgató és épp csak félórára kiszaladgáló önkormányzati dolgozót kell eltartani.Én nem személyeskedek,a polgármestert sem hibáztatom,hiszen kényszerhelyzetben van valamit csinálnia kellett csak rosszul kezdett hozzá.Egyébként nem Kübeken lakok,de gyakran járok arrafelé.KisG-nek pedig annyit,hogy a kabátjait-táskáit akasztgassa az akasztóra,vagy a szögre,vagy ami ép kiáll......Továbbra is mondom,nem büdös a kétkezi munka,és semmiféle munka nem szégyen!De ez nem munka,és a segélyért nem lehet szép szóval sem zsarolni embereket.A munkanélküliséget és az önkormányzat impotenciáját így nem lehet elfedni.”
 • 80. Kisg 2012. február 09. 18:26
  „"Ha nem tud normális, végzettségnek megfelelő munkát ajánlani,folyósítsa a manit szorgalmasan amíg a törvény szerint jár"

  Van egy nagyon bölcs ismerősöm, ő mondta egyszer, hogy ha éhezel, semmiféle munka nem szégyen. Nem prostituáltnak akarták eladni őket, könyörgöm!! Feltételezem, zömük férfiember. Napi négy óra hólapátolásba még senki nem halt bele, viszont 1600 Ft-ból már akár több napra is lehet élelmiszert venni.
  Ezért akasztanék: "napi négy óráért felöltözni sem fogok"! Ez nem hozzáállás!
  Apropó, nem tud valaki vécésnéni állást valahol Szegeden? "Tiszta és rendes" jeligére a DM-be :-D”
 • 79. macs 2012. február 09. 17:26
  „Most olvasom:
  "Tállai András a menet tagjaihoz szólva elmondta: a kormány a mezőkövesdi kistérség számára több mint 411 millió forintot hagyott jóvá közfoglalkoztatásra, ebből 460 ember juthat munkához."
  Ezt így kell érteni? 411 000 000 Ft/460 fő/12 hónap = 74 456Ft/hó? Ez bruttó vagy nettó?
  Ebben a kistérségben csak ennyien szorulnak közmunkára? Nem hiszem.”
 • 78. Queenmargareth 2012. február 09. 17:05
  „Az az atyáskodó ÁLLAM megadta a lehetőséget, hogy ingyen tanulhassanak! Most ezek köpnek szembe?
  Mitől lett munkanélküli?

  Hol van a statisztika a munkanélküliekről? És hol az egymillió munkahely?”
 • 77. viza07 2012. február 09. 13:58
  „Robi nélkül már régen működésképtelen lenne az önkormányzat....ezzel tisztában kellene lenni! A falu körül, gyakorlatilag megszünt minden munkalehetőség, hála a nagy rendszer-váltásnak....”
 • 76. istvang58 2012. február 09. 13:01
  „Nem nyáron kell a közmunka amikor a lapátnyélre támaszkodva várják a munka végeztét a "rászorulók".
  Mindenki menjen vissza a saját anyukájához, és kérje meg, ha már megcsinálták tartsa is el ne az adófizetők pénzén élősködjön.”
 • 75. Yossarian 2012. február 09. 12:43
  „cuki fiú ez a kübeki polgármester.
  asszongya:
  ´Elmúlt az az idő, amikor az atyáskodó állam mindenkit eltart."
  ő már csak tudja. a torgyán titkáraként állami pénzből tömögette a zsebeit annak idején.
  szóval talán még igaza is lehetne, ha ő maga nem járt volna élen az államon való élősködésben.”
 • 74. kormoska 2012. február 09. 12:16
  „Igen igaz,a nettó 400 Ft már jó órabér ennyiért már el is vállalnék munkát,akár a végzettségem alattit is.Mint írtam,ÉRTELMES MUNKÁT nyolc órásat,bejelentettet,civilizáltat.De nem közmunkában a hólapátolást 3-4 órában.Ennyi időre felöltözni sem érdemes.Egyébként is megutáltatták velem ezt a szót,és a mai értelmezését is.A közmunka nálam és talán még többeknél a köz érdekében végzett ÖNKÉNTES és ingyenes munkát jelenti,pl:segélyszervezetnél(bár ez inkább karitatív),vagy közösségi takarítást a lakókörzetemben.A dolog rákfenéje ott rejlik,hogy az önkoriktól egyre több és több pénzt von el szeretett kormányunk,és a saját feladatait önállóan már nem tudják ellátni.Most még a kis települések,később majd a nagyvárosok jönnek,és ezt próbálják pótolgatni a közmunkával.A dominó effektus beindult.Kinek az érdeke ez?”
 • 73. SP 2012. február 09. 10:56
  „Nem semmi munka:

  ""Busás fizetés ígéretével csaltak ki,
  majd embertelen körülmények között rabszolgaként dolgoztattak több tucat magyar férfit egy mongóliai vasércbányában..""

  http://www.hrportal.hu/c/fizetest-nem-adtak-es-fagyban-porban-dolgoztattak-a-magyarokat-20120209.html”
 • 72. klj-54 2012. február 09. 10:48
  „@63. macs
  Tállai, többnszemtanú egybehangzó vallomása szerint részeg volt a helyszínen!
  Az ATV műsora tévé vissza nézhető!
  Volt egy aljas húzásuk: alkoholos teát kínáltak a munkába állóknak!”
 • 71. SP 2012. február 09. 10:39
  „70. kormoska
  ""Ha nem tud normális,végzettségnek megfelelő munkát ajánlani,folyósítsa a manit szorgalmasan....""

  Átkosban pedagógiai irányelv
  a "sokoldalúan képzett embereszmény" képe volt. Könnyebb volt a váltás, ha kellett. Ez most nagyon hasznos, aktuális lenne.
  A képzésben is, az iskolában is.”
 • 70. kormoska 2012. február 09. 10:14
  „A segély azért segély mert nem kell munkát végezni érte,de persze nem lehet erre tartósan berendezkedni.A segély feltétele az hogy a megelőző időszakban munkát végezzen az ember,ezzel szerez jogosultságot rá.Az igazság az,hogy nem is baj ha néha igénybe veszi az ember,amiért évekig vonogatnak a béréből.És hagyjuk már ezt a "közösségért" dumát.A segélyezett embernek ezer más gondja-baja is van ami a nyakába szakad,emellett egyre inkább a társadalom lenézését is el kell viselnie......Biztos vagyok benne,hogy nagy részük keres vagy keresett munkát és nem mind naplopó.Bár nem helyi téma tegnap a Nokiánál is bejelentettek 2300 fő elküldését+Malév 4-5000 ember,ezek egy részéből bizony munkanélküli és később tartósan segélyezett lesz.Ez a lavina megállíthatatlan mostanság.Nem csak itt hanem a környező volt szoc. országokban is.A munkanélkülinek ugye kötelező a legjobb tudása szerint munkát keresnie,az államnak vagy az önkormányzatnak meg kötelező lenne munkahelyeket teremteni(NEM KÖZMUNKÁT)!!Ha nem tud normális,végzettségnek megfelelő munkát ajánlani,folyósítsa a manit szorgalmasan amíg a törvény szerint jár,és ne írogasson meg kérlelgessen.Gondolom most sokan leszólnak a véleményemért és mondják,hogy én aztán soha nem leszek segélyezett rám szükség van én nem juthatok odáig,fontos a munkám.Tavaly júliusig én is így hittem.Továbbra is csak a saját társasházunk előtt vagyok hajlandó lapátolni,de ott önszántamból!”
 • 69. SP 2012. február 09. 09:31
  „????????? ?????:
  Cirill betűs komment nem írható?

  Akkor 68.-hoz újra:

  málenykíj robot”
 • 68. SP 2012. február 09. 09:17
  „Törvénybe kellene iktatni.

  ????????? ?????”
 • 67. Mogyoró 2012. február 09. 05:22
  „A levelet is látni kellene mit is írt le a polgármester, de egyetértek vele, mármint az ötlettel. Ha viszont a tartalma sérti a kiszolgáltatott embert (embereket) kérjen bocsánatot. Egyébként a nettó 400 Ft szerintem már elfogadható, pláne ha nincs munkám.”
 • 66. oszi1988 2012. február 09. 01:31
  „Tiszteletem mindenkinek aki munkát tud adni az embernek ezekben az időkben! Saját tapasztalatból kiindulva nem vagyok hajlandó elfogadni, sem a cikkben említett polgármester érvelését, sem a kommentelők nagy többségének a véleményét. Édesapám és Édesanyám eddigi életük során csak azért dolgoztak, hogy a négy gyereküknek ideális körülményeket tudjanak teremteni, saját hibájukon kívül munkanélküliek lettek. Nem fogom elvárni azt, hogy mások helyett lapátolják a havat. Nem vagyok hajlandó azt sem elfogadni, hogy egy több lakásos házban nem ér rá senki a járdát olyan állapotba hozni, hogy azon csak a huszonévesek vagy a "sportolók" tudjanak közlekedni. Nem hiszem el azt sem hogy szeretett városomban, Szegeden (bár nem vagyok idevalósi, de 5 éve itt élek) ne tudjak tömegközlekedéssel eljutni A pontból B pontba. De az hogy gyalog sem lehet közlekedni a városban, mert egyesek nem veszik a fáradságot letakarítani a hozzájuk tartozó járdaszakaszt, nonszensz. Tudom a cikkben nem Szegedről volt szó, és nem csak a járdákról, de mit várunk egy kisebb településen ha itt a városi ("értelmiségi") ember sem képes eleget tenni a kötelezettségének. Büntetik a dohányosokat mert tiltott helyen dohányoznak, büntetik a hajléktalanokat mert az utcán élnek, BÜNTESSÉK már meg egyszer azokat is akik törvényben foglalt kötelezettségüknek nem tesznek eleget. Bár akkor megoldott lenne az államadósság kifizetése. :)”
 • 65. dicike 2012. február 08. 23:43
  „Teljesen jogos. Szegeden ha nem vállalod be a neked felajánlott közmunkát (ami most már az iskolai végzettséget sem veszi figyelembe) kitesznek a rendszerből. Ez így van rendjén mindenhol.”
 • 64. Pimpa42 2012. február 08. 21:52
  „Csak annyit szeretnék megkérdezni, hogy:
  - A polgármesteri hivatal ugye biztosít minden jelentkezőnek megfelelő védőruházatot (a hideg ellen is), munkaeszközt, védőitalt (meleg teát), melegedőt, munkába lépés előtt munkaegészségügyi orvosi vizsgálatot, ahogy az a törvény szerint elő van írva?
  - Ugye nem csak pár napig tud nekik munkát adni, hanem egész évben várja a munka nélkülieket?”
83 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyedszer: a házasság hete

Szeged - Negyedszer rendezi meg holnaptól az egyházmegye a házasság hetét. Valentin-napon a Zsigmond… Tovább olvasom