Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Aki tanár, nem üthet vissza

Szeged - Lassan két éve került bele az alaptörvénybe, hogy mindenkinek joga van a törvényben meghatározottak szerint a személye elleni jogtalan támadás elhárításához. A Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke szerint mégis az a legcélszerűbb, ha egy pedagógus nem kerül ökölharcba a diákjával még akkor sem, ha az támad rá.
„Ha valaki megtámad engem, akkor jogom van védekezni. Szerintem még akkor is megillet az önvédelem joga, ha tanár vagyok. Így ha egy gyerek támad a tanárára, akkor bizony azt nyugodtan nyakon vághatja a tanár" – írta egy olvasónk az október elején történt tanárveréssel kapcsolatban.

A József Attila Általános Iskola és Szakiskolába járó 13 éves, hatodik osztályos Ricsi – ahogy írtuk – bedühödött, mert rászólt testnevelő tanárnője, ne cigizzen óra közben az udvaron. A pedagógus a cigizés miatt szaktanárit adott, mire a fiú a nő arcába fújta a füstöt, gallyal és makkal megdobta az arcát, majd rátámadt, ököllel ütötte az arcát és a hátát, valamint megrugdosta. A fiút egyik osztálytársa szedte le a tanárról.

A jogos védelemmel kapcsolatban a 2013. január 1-jén életbe lépett alaptörvény az irányadó: „mindenkinek joga van a törvényben meghatározottak szerint a személye, illetve a tulajdona ellen intézett, vagy az ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához". A bíróság általánosságban azt vizsgálja, hogy a jogos védelmi helyzet fennállt-e, és hogy a védekezés arányban volt-e a támadással. Tehát testi épséget fenyegető támadással szemben nem szabad élet elleni támadással reagálni.

Kivételt képez az ijedtség és a menthető felindultság állapota. Ebben az esetben lehet csak túllépni az arányosságot: hogy valaki ilyen állapotban volt-e, a bíróság feladata megállapítani.

– A jog egyik legproblémásabb szegmense a jogos védelem kérdése. Rettentő sok kritériumnak és szituációnak kell megvalósulni, hogy az alátámassza azt. Ráadásul itt tanár–diák viszonyról beszélünk, ahol a pedagógust kötik az erkölcsi normák, ami miatt nem üthet vissza. Egy tanárnak lehetőleg ki kell térnie egy ilyen támadás elől – mondta Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke.

A Szegedi Rendőrkapitányságon az ütleg után közfeladatot ellátó személy elleni erőszak gyanúja miatt indult büntetőeljárás az ügyben. A nyomozók K. Richárdot csak tanúként hallgatták ki: mivel gyermekkorú, nem büntethető, de az ügyben még jelenleg is tart a vizsgálat. Általánosságban azonban elmondható, hogy gyerekkorú elkövető esetén megszüntetik a nyomozást. Az iskola vezetősége megvárja a rendőrségi eljárás végét, annak ismeretében dönt a továbbiakról.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatodjára tette le a polgármesteri esküt Nógrádi Zoltán

Megtartotta alakuló ülését a mórahalmi képviselő testület. Nógrádi Zoltán hatodik alkalommal tett… Tovább olvasom