Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Akiért a sziréna szól

Szeged - Egy héttel születésnapja előtt, szolgálatteljesítés közben, balesetben életét vesztette Ungi Péter tűzoltóőrmester. Tegnap érte szóltak a szirénák: több százan kísérték utolsó útjára a szegedi Dugonics temetőben.
Július 4-én szolgálatteljesítés közben életét vesztette a 26 éves Ungi Péter tűzoltóőrmester. Családtagjai, szegedi és több megyéből érkezett bajtársai tegnap kísérték utolsó útjára a szegedi tűzoltót.

Megírtuk: a Szegedet Csongráddal összekötő úton, Ópusztaszer közelében egy tűzoltásból visszafelé tartó kocsi szenvedett balesetet. – A Szegedi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság riasztott szerei azonnal útnak indultak a balesethez, a mentőszolgálat több gépjárművet, mentőhelikoptert irányított a helyszínre, de már nem volt segítség. A baleset következtében egy bajtársunk a helyszínen életét vesztette – emlékeztetett Szatmári Imre ezredes, a megyei katasztrófavédelem igazgatója. A szolgálatteljesítés közben elhunyt tűzoltót a katasztrófavédelem halottjának tekintik.

Tegnap délelőtt megtelt a Dugonics temető és a Rózsa utca környéke: a szolgálatban lévő tűzoltók három fecskendővel érkeztek a gyászszertartásra. A ravatalozónál Ungi Péter fekete szalaggal átkötött képe előtt tisztelegtek kollégái, miközben a falra barátaival, családtagjaival készült képeket vetítettek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot Góra Zoltán tűzoltó dandártábornok képviselte.

Eltemették a balesetben elhunyt szegedi tűzoltót. Fotó: Segesvári Csaba
Szatmári Imre gyászbeszédében többször méltatta a tragikusan fiatalon, egy héttel 27. születésnapja előtt elhunyt Ungi Pétert. – Szeretek az embereken segíteni, ha tűzoltó leszek, még többet tehetek – idézte a tűzoltóőrmester felvételi lapját a katasztrófavédelmi igazgató, hozzátéve: 2006-ban felszerelt bajtársuk elhivatottságán az idő múlása sem változtatott. Kiemelte: Ungi Pétert szolgálata alatt 23 alkalommal jutalomban, dicséretben részesítették. – A tűzoltó szirénája jelzi az önzetlen segítséget, a reményt, hirdeti a tűzoltók egységét, önfeláldozását. A mai napon szóljon ez a sziréna Ungi Péter tűzoltóőrmester emlékére – fogalmazott Szatmári Imre, megköszönve a fiatal tűzoltó szolgálatban, barátságban eltöltött éveit.

A ravatalozótól bajtársai vezetésével indult a gyászmenet, élén Ungi Péter fotójával, tűzoltósisakjával. A több száz fős tömeg lassan ért a Dugonics temető Csongrádi sugárút felőli végébe, ahol végső nyughelyére helyezték a fiatal tűzoltót. Beosztott kollégái nem várhatták végig a temetést – mindegyik egységet riasztották. A elvonuló tűzoltók szirénái elhunyt bajtársuknak is szóltak.

Az égi tűzoltóparancsnok magához rendelte. „Fiatal bajtársunk hivatásos tűzoltóként arra esküdött, hogy emberek életét, anyagi javait védje, vagy ha kell, mentse. Arra készült, amire a legtöbben azok közül, akik ezt a hivatást választják: hosszú évek szolgálata, egy végigdolgozott élet után tisztességgel nyugdíjba vonulni egy olyan hivatás képviselőjeként, akire még aktív évei után is felnéznek az emberek, akinek történeteit csillogó szemmel hallgatják gyerekei, unokái. Neki nem ez volt megírva... Az égi tűzoltóparancsnok úgy döntött, magához rendeli, hogy ettől kezdve egy másik hivatásos tűzoltó-parancsnokságon teljesítsen szolgálatot. Július 11-én lett volna huszonhét éves... Nyugodj békében, soha nem felejtünk!" – olvasható a Szeged Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság búcsújában.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. takzsu85 2012. július 19. 15:59
  „34. ráérő 2012.07.19. 15:42

  Jó látni, hogy ilyen jól megragadtad a mondandóm lényegét...
  És csak hogy ez a komment számodra is megfelelő hosszúságú legyen, le is zárom ezt a "párbeszédet" veled. És én kérek elnézést, hogy hosszassabban fejtettem ki a véleményem, mint te (egy szóval: "gyorshajtás!"). Igyekszem innentől tőmondatokban válaszolni, ha még lesz hozzámfűznivalód.
  És hogy válaszoljak: a delmagyar.hu nem korlátozza a hozzászólások hoszzúságát. Így a válasz nem, nem csak én írhatom ide a hozzászólásod ötszörösét.Bárki.”
 • 35. Kézbesítő 2012. július 19. 15:53
  „A sofőr is viselini fogja egy életen át a nyomát ennek nem kell támadni szerencsétlent. Majd kiderűl, hogy mi volt a probléma. Kifogják vizsgálni a baleset okát és mikéntjét! Itt nincs helye ezen cikk házzásólásaiban a vádaskodásoknak!! Itt egy fiatalember Temetéséről és Búcsúztatásáról van SZÓ!! Én is ismertem Petit még a Polgárőrségtől egy nagyon elhivatott és precíz embernek ismertem meg. Nyugodj Békében Peti! S mégegyszer Őszinte Részvétem a Családnak, Rokonoknak, Ismerősöknek és Kollégáinak! Mégegyszer megkérem az olyan hozzászólókat akik csak vádaskodni és egyéb hülyeségeket firkálni szeretnének menjenek máshova!!!!!!!!!!!! Köszönöm!”
 • 34. ráérő 2012. július 19. 15:42
  „31. takzsu85 2012.07.19. 15:25
  Akkor csak neked szabad ide irnod az én hozzászolásom ötszörösét!”
 • 33. aby28 2012. július 19. 15:39
  „Nem szerettem volna hozzászólni, mert elég nagy baj, hogy megtörtént egy ilyen eset,
  de többen úgy próbálják az igazságot megfejteni, hogy ott sem voltak.
  Annak ellenére mert ismerős, barát, férj ott dolgozik igazából senki nem tudhatja mi történt,
  csak az a 6 ember aki ott volt az autóban. Az én férjem is aznap volt szolgálatban, menteni
  is ment, én is írhatnám hogy az így meg így történt, de nem teszem, mert nem tudjuk...
  csak sejtéseink lehetnek...
  takzsu85-nek igaza van!
  July-nak is ebben: "erre hivatottak kiderítik az igazságot, és ha úgy ítélik meg, akkor megosztják velünk"

  Peti nyugodj békében, a családnak részvétem és minél több erőt kívánok!”
 • 32. szegedivagyok 2012. július 19. 15:34
  „24. bubuka976 2012.07.19. 09:43

  Okoska!

  minden mentőautóban van a betegtérben is biztonsági öv.
  Ma már van.”
 • 31. takzsu85 2012. július 19. 15:25
  „Kedves ráérő

  Nem csak téged érintett meg ez a tragédia. Én is ismertem a fiút, sőt nagyon sok barátom is nagyon közel állt hozzá. Lehet, hogy közelebb is, mint te...de sem nekik, sem nekem eszembe nem jutna egy ilyen cikk (amiben róla emlékezünk ismét) kommentjeként egyszavas mondattal így "megoldani" ezt az ügyet. Nekem is vannak tűzoltó ismerőseim, mentő is (aki a helyszínen is ott volt pl.), de egyikük sem nyilatkozott így, mint te...Ez az ügy minden, csak nem egyszerű...főleg nem a vétkesnek...És azt is be kell lásd, hogy az összes gépész, aki ilyen helyen dolgozik (érted, értem, mindenkiért) valahogy meg kell hogy szokja (NEM tanulja!) vezetni ezeket az autókat. Hiába megy el egy PÁV vizsgára, szerzi meg a megfelelő típusú jogosítványt, ezek speciális autók, amit meg kell szokni, ismerni kell a tulajdonságaikat ahhoz, hogy jó vezető váljon valakiből. Ez pedig nem mehet másként, csak gyakorlással. Amire tudott dolog, hogy másképp nincs lehetőség. Nincs sem pénz, sem hely, sem technika számukra ahhoz, hogy még mielőtt élesben vonulnának, rutinos vezetővé váljanak!!!! És az is érthető, hogy az autóban ülő társak úgy gondolták, hogy egy elvégzett munka után nyugodtan vissza vezetni az állomásra egy olyan alkalom, amikor lehetőséget kell adjanak neki.
  Remélem nem ért félre senki, nem akarom felmenteni a gépészt. Hibázott, és viselni fogja a következményét. De biztos, hogy nem börtön, vagy egyéb dolog lesz számára a büntetés...ő már viseli ezt a következményt, és fogja is még hosszú-hosszú évekig, és ebből nem fog talpra állni egyhamar...Úgyhogy a hozzád hasonló "ráérő" emberek (akik a támadási felületet lesik minden cikkben) hozzászólásaikat szerintem ne ide intézzék...itt egy temetésről számoltak be...nem pedig az volt a cikk címe, hogy "Ön szerint mit hibázott a gépész?"...szerintem tartsd meg magadnak a gondolataid, vagy nyiss valahol máshol erről egy fórumot...”
 • 30. ráérő 2012. július 19. 14:21
  „July
  Egy balra ivelő kanyarban a tűzoltókocsi előbb megcsuszott ,majd az uttesten a tengelye körül többször átfordulva az árokba csapodott .
  A balesetben egy évekig volt munkatársam fia vétlenként az életét vesztette.
  Igy volt a sajtoban igy mondták el a tűzoltó ismerőseim, hozzá téve hogy gépkocsit vezetőnek semilyen gyakorlata nem volt.
  Egyszerűbben : gyorshajtás!
  Ez történt valójában fölösleges okoskodás nélkül.”
 • 29. July 2012. július 19. 12:18
  „Ilyenkor néhány kommentelő iszonyúan okos, jólértesült, a sofőr fejét követeli, osztja az észt ezerrel, miközben semmit nem tud arról, mi is történt valójában. A hiányos ismeretek birtokában szerintem nem kellene senki feje fölött pálcát törni! Majd az erre hivatottak kiderítik az igazságot, és ha úgy ítélik meg, akkor megosztják velünk.
  Elég szomorú ami történt, nem kellene a fölösleges okoskodás! De hogy még a gyászolókat is megkritizálják egyesek! Nonszensz. Ugye Ebgondolat? Mentél volna el inkább Te is a temetésre.....”
 • 28. Kritikus 2012. július 19. 12:15
  „Tisztelt Csaba!
  Te is ott voltál a temetésen. Akkor igazán tudhatnád, hogy a bajtársunk rendfokozata tűzoltó törzsőrmester! Többször is elhangzott! Itt meg a cikkben következetesen tűzoltó őrmester, ráadásul egybeírva.”
 • 27. takzsu85 2012. július 19. 10:44
  „Természetes reakció ilyenkor, hogy az ember felelőst keres egy ilyet tragédia esetén...de azt gondolom, hogy a gépész, aki vezette a tűzoltót, örök életére bűnhődni fog...elég neki ez a tudat, ez a feldolgozhatatlan és örökké tartó lelkiismeretfurdalás, amit innentől érezni fog élete végéig...ugyanarra esküdött fel, amire a társa, erősebb kapocs és összetartás van köztük (mint a mentőknél is), mint bármilyen más munkahelyen és kollegák közt, és mégis ezt okozta - ez feldolgozhatatlan teher lesz számára...

  Úgy gondolom, nem szükséges a kommentálók (akinek nem inge, nem veszi magára) önkényes igazságosztása ebben az esetben...”
 • 26. Mozimasiniszta 2012. július 19. 10:40
  „18.-as ! Eb gondolataid vannak...”
 • 25. 1makói 2012. július 19. 10:11
  „Fejet hajtok a fiatalon, szolgálat közben elhunyt tűzoltó - UNGI PÉTER - előtt. Kegyetlen az élet. Nem kíméli a jókat, akik talpig emberek, segítenek másokon akkor is, ha az életük is veszélybe kerül ezzel.
  Nem ismertem Őt, de megsirattam, mikor elolvastam ezt a cikket.
  Nyugodj Békében, Peti!”
 • 24. bubuka976 2012. július 19. 09:43
  „Mivel a legtöbb mentőben sincs biztonsági öv hátul (lásd: a beteg kizuhant a felborult mentőből és meghalt) akkor lehet hogy a tűzoltó autóban sincs! Aki pedig ezt szóvá meri tenni azt megpróbálják eltávolítani, a vezetőség pedig hallgat vagy hazudik! Sajnos ez a helyzet. Részvétem minden bajtársnak, és családtagnak ebben a szörnyű tragédiában!”
 • 23. atomboy 2012. július 19. 09:40
  „Nyugodjon bekeben.

  18. Ebgondolat
  Kanadaban es USA-ban kotelezo megallni, ha gyaszement tart a temeto fele, rendorsegi kiseret van meg egyszeru allampolgari temetesnel is. Ott mit csinalnal?”
 • 22. July 2012. július 19. 08:59
  „18. Ebgondolat 2012.07.18. 18:55

  A forgalom eme megállítása sejtésem szerint Téged fantasztikusa zavart! Elkéstél valahonnan azért, hogy néhány perccel később tudtad folytatni az utadat???? Szerintem fizettesd ki a tűzoltósággal az ebből fakadó károdat! Vagy csak szimplán irigy vagy azért, mert Téged nem ekkora felhajtás mellett fognak eltemetni?”
 • 21. hős 2012. július 19. 05:35
  „6os !!! Ez a böfögés ide nagyon nem hiányzott!!!”
 • 20. SibánRoland 2012. július 18. 23:49
  „Nyugodj Békében Peti egész Baktó szivükben érez téged !”
 • 19. gbruno 2012. július 18. 19:20
  „RIP”
 • 18. Ebgondolat 2012. július 18. 18:55
  „Volt ám felhajtás, rendesen. Utcalezárás meg ami kell. Hogy nagyon fontos ember(ek) is volt(ak) az bizonyította, hogy a főúton közlekedőket megállították a rendőrök, hogy eme nagyon fontos emberek kifordulhassanak a temetőből. Nem tudom, mi történt volna, ha csak 5-10 másodperccel később tudnak kifordulni....”
 • 17. uborka 2012. július 18. 18:37
  „RÉSZVÉTEM MINDENKINEK,KI HOZZÁ TARTOZOTT. NAGYON SAJNÁLJUK A TÖRTÉNTEKET. SZOLGÁLATBAN ADTA AZ ÉLETÉT MINDANNYIUNKÉRT.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sörkert, újratöltve

Tizennegyedik alkalommal is megnyílt a Bajor étterem sörkertje. Minden héten más zenekar lép fel 17 órától. Tovább olvasom